O mój rozmarynie...

... Używany głównie w potrawach kuchni bałkańskiej, hiszpańskiej i meksykańskiej, ale także u nas - do mięs, wędlin i sosów. Nadaje im niepowtarzalny zapach i smak. Rozmaryn wykorzystywany ...

dawno temu

Sezon na grzyby trwa! Dowiedz się, w jaki sposób prawidłowo je suszyć

... Jestem przekonana, że jesteś miłośniczką grzybów i wcale mnie to nie dziwi. Grzyby mają niezwykły smak i fantastyczny aromat. Stanowią one idealny dodatek do sosów, mięs oraz zup. Za ich pomocą ...

dawno temu

Sód i potas w organizmie

... komórkową oraz rozprzestrzenianie się pobudzeń elektrycznych we włóknach nerwowych. Źródła potasu: morszczyn i glony morskie,drożdże piwne,nasiona,orzechy i migdały,suszone owoce,warzywa strączkowe ... ,mięso i ryby.Źródła sodu: glony ...

dawno temu

Kruchy i soczysty indyk z piekarnika? To możliwe!

... , to na pewno wiesz, że nie trudno doprowadzić go do wysuszenia. Wtedy nie pomoże nawet najlepszy sos stanowiący dodatek do tego dania. Dowiedz się, w jaki sposób przyrządzić perfekcyjnego w smaku indyka! ...

dawno temu

Zabierz przyjaciół w kulinarną podróż

... specjalnie przygotowaną na takie właśnie spotkanie. Rozgrzejemy się węgierską Borleves (zupą z wina), zjemy armeńskiego Chaszac hawe czirow (kurczaka w sosie owocowym), a w ramach deseru delektować się będziemy libijskimi Ka'ak sukri (słodkimi ...

dawno temu

Indyk w żurawinie

... w sosie będzie upieczony, wyjmij go z rękawa i pokrój w plastry. Na każdym kawałku połóż dżem z żurawiny. Krok 5 Indyk w żurawinie gotowy. Smacznego!   ...

dawno temu

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

... Szukasz pomysłu na szybki, syty i smaczny obiad? Istnieje ich mnóstwo, a wybór nie zawsze jest prosty. Część z nas przygotowuje pieczonego kurczaka, inni stawiają na makaron i sos spaghetti, podczas ... o temperaturze 200°C na około 1 godzinę. ...

dawno temu

Kluski śląskie

... głównych lub jako samodzielna potrawa. Kluski śląskie charakteryzują się posiadaniem dziurki, która nie tylko pełni walory estetyczne, lecz również jest miejscem, w jakim można umieścić sos. Oprócz ... tego kluski warto dodawać do różnego ...

dawno temu

Oktoberfest już za 2 dni!

... dla panów i sukienka z fartuszkiem dla pań. 44099 Podczas tego święta oprócz oddawania się „piwnej uczcie” można skosztować miejscowych specjałów takich jak np. golonka, kiełbasy itp. I oczywiście ... potańczyć w rytm bawarskiej muzyki! W tym ...

dawno temu

Letnie desery

... i grejpfruta przybranej, np. czarnymi oliwkami. A po obiedzie – przychodzi ochota na pucharek lodów skropiony, np. sosem brzoskwiniowym. ... i grejpfruta przybranej, np. czarnymi oliwkami. A po obiedzie – przychodzi ochota na pucharek lodów ...

dawno temu

Dania z serem

... , czerwoną fasolą oraz krążkami cebuli, a całość doprawić sokiem z cytryny i szczypiorkiem. Innym pomysłem może być przygotowanie z niego pysznego sosu do makaronu – wystarczy połączyć go z rozgrzaną ...

dawno temu

Makaron z serem pleśniowym

... składnik wielu popularnych dań. Poczynając od przedstawicieli dań typu fast food, jakimi są hamburgery i zapiekane bułki, przez naleśniki zapiekane w sosie beszamelowym, skończywszy na bardziej ... jako składnik zastępujący mięso bądź też ...

dawno temu

Piękne usta

... szybkie ustąpienie tej przykrej dolegliwości. Najlepszym źródłem ryboflawiny są produkty pełnoziarniste, warzywa strączkowe, przetwory mleczne, orzechy, a także wątróbka i jaja. Szczególnie bogate ... w witaminę B2, a także pozostałe witaminy z ...

dawno temu

Dania z grzybami

... gulasz z grzybami, sos grzybowy z kopytkami, świąteczny bigos wykorzystujący suszone borowiki lub łazanki. Ważne jest jednak, aby przed przyrządzaniem jakichkolwiek dań mieć pewność, że zebrane ...

dawno temu

Fondue i jego rodzaje

... rozpuszcza się tłuszcz, a kawałki mięsa w tym tłuszczu smaży. Każdy uczestnik uczty ma własny talerzyk z przynajmniej 3 różnymi sosami do mięsa.   ... się tłuszcz, a kawałki mięsa w tym tłuszczu smaży. Każdy uczestnik uczty ma własny talerzyk z ...

dawno temu

Zioła, magiczne mieszanki, sekretne mikstury

... Bazylia, czosnek, estragon, koper, oregano, mięta - te rośliny nikomu nie są obce, to tylko niektóre zioła, jakie znajdziemy w każdej kuchni. Niezastąpione do zup, sosów, dań mięsnych, surówek, ciast ... się bez nich obejść? Wyobrażacie sobie ...

dawno temu

Chrom. Niebezpieczny, niezbędny minerał

... piwnych i odkryto, że w jej skład wchodzi chrom trójwartościowy (Cr 3+), niacyna oraz trzy aminokwasy. Od tego odkrycia rozpoczęła się wielka kariera chromu, jako czynnika usprawniającego kontrolę poziomu ... ). Najlepszymi pokarmowymi źródłami ...

dawno temu

Jak wybrać i porcjować gęś – krótki poradnik

... z nich zrobić np. zupę brukwiankę; udo gęsi – wyśmienite do przygotowania z jabłkami w sosie rumianym lub po seklersku (z warzywami); żołądek czyli gęsi pipek (duszony żołądek); wątróbka – smaczna gęsia ... , np. proponowany przez nas gulasz. ...

dawno temu

Placki ziemniaczane z pieczarkami

... kuchennego. Krok 2 Do powstałej masy dodaj pieprz, sól, jajko oraz mąkę i dokładnie wszystko wymieszaj. Placki ziemniaczane już przygotowane. Krok 3 Przyszła pora na sos pieczarkowy. Oczyść pieczarki ...

dawno temu

Dieta dla mocnych i zdrowych paznokci

... wszystkich witamin z grupy B są drożdże piwne. Duże ilości biotyny znajdują się także w wątróbce, orzechach i produktach pełnoziarnistych. Wiele kobiet, chcąc poprawić wygląd swoich paznokci, stosuje specjalne ...

dawno temu

Warzywne chili

dawno temu

Ryby w occie

... rybami. Zjeść i usmażyć można tylko ograniczoną ilość, a posiadana przez nas zamrażarka zazwyczaj jest już pełna. Otóż świeże ryby bardzo łatwo przyrządzić w sosie greckim albo w occie. Jeżeli lubisz ...

+ Pokaż więcej