Pomidory – źródło zdrowia i witamin!

... Czerwone, soczyste, bardzo zdrowe i niedoceniane. Mowa o pomidorach, które są źródłem wielu witamin a ich regularne spożywanie zapobiega wielu chorobom. Nadal jednak pomidor traktowany jest jako dodatek do kanapki tak od czasu do czasu a nie ...

dawno temu

Źródła wapnia

... Wapń to ważny budulec kości. Tego pierwiastka nasz organizm potrzebuje w największych ilościach. Niestety coraz częściej cierpimy na niedobory wapnia. Jest to o tyle dziwne, że źródeł wapnia ...

dawno temu

Błonnik działa jak odkurzacz

... 68657 Pogarszająca się jakość pieczywa sprawia,że coraz więcej osób choruje na nowotwór jelita grubego.Uniknąć go pomaga błonnik, którego bogatym źródłem są ziarna zbóż - im mniej oczyszczone ... , tym więcej go zawierają. Błonnik oczyszcza ...

dawno temu

Kasza gryczana z serem - sposób na szybki i smaczny obiad

... Kasza gryczana to doskonałe źródło cennego błonnika. Dzięki niemu skończą się zaparcia i kłopoty z trawieniem. Świetnie oczyści też nasz organizm. Kasza ma niewiele tłuszczu i dlatego powinny ...

dawno temu

WĘGLOWODANY I ICH ŹRÓDŁA W DIECIE

... źródło energii. Pełnią też wiele funkcji fizjologicznych w naszym organizmie: regulują poziom sytości i głodu, wpływają na tempo metabolizmu, poprawiają wchłanianie wapnia, mają dobroczynny wpływ ... Węglowodany węglowodanom nie równe… ...

dawno temu

Zdrowy sok - źródło młodości

... , ciągle gdzieś pędzimy i pozwalamy, by wykańczał nas stres. Nie tędy droga, drogie panie. Aby uratować to, co nam jeszcze pozostało i zniwelować skutki niezdrowego trybu życia, trzeba sięgnąć po źródło młodości – zdrowy sok. ... , ciągle gdzieś ...

dawno temu

Zamiast błonnika w proszku

... przyrostu kilogramów często jest słaba przemiana materii. Jak można ją przyspieszyć? Dietetycy często zalecają spożywanie suplementów diety bogatych w błonnik i choć faktycznie jest on skuteczny ... naturalnych środków stawiany jest oczywiście ...

dawno temu

Woda - naturalnie że ze źródła

... W maju rozpoczęła się kampania „Woda – naturalnie że ze źródła”, której głównym celem jest rozpowszechnienie wśród społeczeństwa nawyku picia wody oraz uświadomienie, jakie korzyści płyną ... butelkowaną nie tylko okazjonalnie, ale codziennie, ...

dawno temu

Dlaczego warto sięgać po suszone owoce?

... Suszone owoce są prawdziwą bombą witaminową. Zawierają witaminę A i B oraz żelazo, wapń i wspomagający trawienie błonnik. Ze względu na znaczne stężenie wymienionych związków, suszone owoce są znakomitym źródłem energii. ... są znakomitym ...

dawno temu

Oczyść swój organizm z toksyn

... Organizm człowieka jest w dzisiejszych czasach bardzo narażony na zanieczyszczenia toksynami. Bardzo dobrym sposobem na walczenie z nimi jest stosowanie błonnika, który doskonale wspomaga ...

dawno temu

Zioła na zaparcia

... i wymagają dużego wysiłku. Przyczyną zaparć jest niewłaściwa praca jelita grubego. Poza tym na zaparcia pracujemy sami. Siedzący tryb życia, niezdrowa dieta (mało błonnika, fast food), szybki tryb ... „szczoteczka dla jelit”. Dodatkowo oczyszcza ...

dawno temu

Kasza w diecie

... Dietetycy często apelują, aby wymieniać tuczące i nic nie wnoszące do naszego organizmu makarony na zdrowsze kasze. Powód? Są one o wiele bardziej pożywne, a do tego są cennym źródłem błonnika ... , jednak jest ubogi w witaminy i minerały. Kasza ...

dawno temu

ŹRÓDŁO BIAŁKA W DIECIE

... i siłowo szybkościowe • osoby na diecie redukcyjnej (odchudzające się) powinny spożywać ok. 1,2g białka na kilogram masy ciała. Zalet białka jest bardzo wiele, ale jakie są jego główne źródła ... , gdzie znajdziemy najwięcej łatwo przyswajalnego ...

dawno temu

Usuwanie toksyn z organizmu

... , a najlepszym składnikim odżywczym, który może w tym pomóc jest błonnik. Więcej informacji o toksynach, ich wpływie na organizm oraz sposobach ich zwalczania na abcZdrowie.pl. ...

dawno temu

Co można zrobić z bananów?

... , są źródłem witaminy C, witamin z grupy B, błonnika, magnezu i potasu. Stanowią świetne źródło energii dla rozbrykanych maluchów oraz są znakomitym uzupełnieniem diety nie tylko dzieci. Co można zrobić ...

dawno temu

Źródła magnezu

dawno temu

Przepis na zdrową sałatkę

...   Orzechy są silnym źródłem antyoksydantów, a także błonnika. Zawierają również w swoim składzie cenne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu pierwiastki i witaminy. Znajdziemy ... Orzechy są silnym źródłem antyoksydantów, a także ...

dawno temu

Jak zrobić chłodnik pomidorowy?

... go z lodówki, dorzucasz oliwki, tosty i pierwsze danie gotowe. Jesz smacznie i pochłaniasz mnóstwo witamin, bo w zupie są nie tylko pomidory pełne błonnika witaminy B2 i żelaza, ale także naturalny antybiotyk – czosnek. ... go z lodówki, ...

dawno temu

Źródła naturalnego kwasu DHA

... w pożywieniu Najzdrowszym, bo wolnym od zanieczyszczeń, źródłem związku są algi morskie. Dlatego też warto włączyć do diety żywiące się nimi ryby morskie. Najwięcej kwasu DHA znajdziemy w śledziu ... spożywczych. Ukryte są pod takimi nazwami, ...

dawno temu

Siemię lniane

... Siemię lniane jest zdecydowanie najlepszym roślinnym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3.Jest to również ziarno bardzo bogate w fitoestrogeny oraz błonnik. ...

dawno temu

Pigwa – niedoceniane źródło witamin

... a także źródło piękna dla naszej skóry i włosów. Wiele osób twierdzi, że nic nie łagodzi tak zmarszczek, jak macerowana w spirytusie pigwowa skórka. Oczywiście odstawiona na kilka tygodni. Pigwa zawiera ...

dawno temu

„Źródła Miłości”, Kishwar Desai

... szukają jakichkolwiek rozwiązań. O nich właśnie pisze Kishwar Desai w swojej najnowszej książce Źródła Miłości. Powieść ta rozgrywa się w kilku miejscach, przede wszystkim w Wielkiej Brytanii i Indiach ... w więzieniu), w Wielkiej Brytanii ...

dawno temu

Dieta bogatoresztkowa

... bogatoresztkowa zwana również wysokobłonnikową polega na dostarczaniu organizmowi ludzkiemu zwiększonej ilości błonnika w produktach spożywczych. Ma to duże znaczenie w leczeniu, ale i profilaktyce zaparć ... pożywieniem codziennym osób, które ...

dawno temu

Jedz figi i ciesz się świetną sylwetką!

... . Poza doskonałym smakiem figa posiada wiele innych zalet: jest bogatym źródłem błonnika, potasu i wapnia. Przedstawiam kilka prostych przepisów, dzięki którym łatwo włączysz figę do swojej diety. ... . Poza doskonałym smakiem figa posiada wiele ...

+ Pokaż więcej