Angielskie porównania, cz. 3

... – stłoczeni jak sardynki; ściśnięci jak śledzie ·         swear like a trooper – kląć jak szewc ·         talk like a Dutch uncle – prawić morały; pouczać (w dobrej wierze) ·         tell it like it is – nic ...

dawno temu

Nowa dieta, nowe serce

... regulację pracy serca. Wpływają one także na obniżenie ciśnienia krwi oraz zapobiegają powstawaniu zakrzepów. Odnaleźć je można w makreli, łososiu czy sardynkach. Inne źródła kwasów omega-3 to małże ...

dawno temu

Inteligencja zależy od odżywiania

... ze skupieniem uwagi i kojarzeniem, bezsenność. Witamina B12 (kobalamina) jest w sardynkach, oleju, makreli, drobiu, mleku i żółtkach jajek. Kwas foliowy Jest potrzebny nie tylko kobietom w ciąży ... zawierają dodatkowo jod, który reguluje ...

dawno temu

Anemia dotyczy najczęściej kobiet. Dlaczego?

... (łopatka), sardynka, czerwona papryka konserwowa, migdały, kiełki soczewicy, kasza gryczana, chleb pełnoziarnisty, pumpernikiel (2,5-5mg/100g) śledź, chleb żytni razowy, litewski, na miodzie, Graham ... zielony, orzechy włoskie, kokosowe, ...

dawno temu

Źródła naturalnego kwasu DHA

... , łososiu, dorszu, sardynce, makreli i tuńczyku. Niestety wciąż zjadamy zbyt małą ilość ryb – rzadko kiedy sporządzone z nich dania pojawiają się na naszych stołach choćby trzy razy w tygodniu. Z drugiej ...

dawno temu

Diety dla grup krwi

... , poza tym wskazane jest: dorsz, granik, karp, łosoś, makrela, nawęd żabnica, pstrąg tęczowy, pstrąg morski, sardynka, sieja, szczupak, srebrny okoń, ślimaki, żółty okoń, mleko sojowe, ser sojowy, olej z oliwek, olej ... : baranina, dziczyzna, ...

dawno temu

Bezwiednie i ckliwie…

... o tym, że dwoje dzieci łatwiej wychować i upilnować niż dziesięcioro? No i sardynki zgniecione w busie… Ot, rodzimy folklor. Wszystko już wiadomo, bieda! Przewoźnik był zachłanny, pasażerowie ...

dawno temu

Dieta dla grupy krwi 0

... ilości warzyw, np. brokułów, szpinaku, kapusty włoskiej, a także sporej ilości ryb (głównie halibut, makrela, sardynka, śledź), owoców morza lub czerwonego mięsa może doprowadzić do utraty nawet 5 kg ...

dawno temu

Tłuszcze nasycone

... włoskich, rybach (łososiu, makreli, sardynkach, tuńczyku). Do tłuszczów wielonienasyconych zaliczamy kwasy tłuszczowe omega-6. Ich źródłem są: olej z kukurydzy, olej z sezamu, olej z migdałów, olej z orzechów włoskich. ...

dawno temu

Zdrowe kanapki

... własnym (sardynki), pomidor bez skórki, odrobina cebuli, pieprz;pieczywo pełnoziarniste, pieczony indyk, pomidor, sałata;pieczywo pełnoziarniste, gotowany na parze kurczak, ananas.Zamiast standardowej ...

dawno temu

Dieta dla łamliwych kości

... płatki śniadaniowe: 100-1000 mg/filiżankę,wzbogacone w wapń mleko sojowe: 80 – 500 mg/szklankę,mleko (2% tłuszczu): 300 mg/szklankę,wzbogacony w wapń sok pomarańczowy: 200 – 340 mg/szklankę,sardynki ...

dawno temu

Dieta obniżająca ciśnienie

... , brzoskwinie i jabłka. Ryby – zawarty w nich tłuszcz omega-3 korzystnie wpływa na czynność układu krążenia. Dla osób z nadciśnieniem dietetycy szczególnie polecają świeżą makrelę, łososia oraz sardynki ...

dawno temu

Jak zachować młodość?

... . Źródła wapnia to: jogurty, sery, zielony groszek, brokuły, szprotki, sardynki. W wieku dwudziestu paru lat kobiety zachodzą w ciążę. Żeby dziecko rozwijało się bezproblemowo, należy spożywać kwas ...

dawno temu

Naturalna witamina D w sprayu

... zapewnić dziecku więcej ruchu na świeżym powietrzu. W menu malucha powinny znaleźć się produkty bogate w witaminę D: ryby morskie (łosoś, śledź, sardynki, makrela), drób, jajka i nabiał. Jednak one ...

dawno temu

Tłuste ryby - samo zdrowie

... A i D. Ryby ze względu na zawartość tłuszczu dzielimy na:chude – szczupak, dorsz, sola, pstrąg, okoń;półtłuste – turbot, flądra, karp, halibut;tłuste – makrela, sardynka, łosoś, tuńczyk, śledź ...

dawno temu

Lizbona w dźwiękach fado

... stają w otwartych oknach, wieszają pranie. Ktoś grilluje sardynki. Ktoś karmi kanarka. Czyjaś uwieczniona na fotografii twarz spogląda z muru. Urok Alfamy, najsławniejszej dzielnicy Lizbony tkwi ...

dawno temu

9 sposobów na zdrowe oczy

... z olejem rybim. Warto spożywać co najmniej 5-6 liczących ok. 100 g porcji ryb (np. tuńczyka, sardynek, łososia lub makreli) tygodniowo. Tak, warto jeść bogatą w witaminę A marchew ...

dawno temu

Cztery zestawy, które postawią Cię na nogi

... , zawierającą 70% i powyżej masy kakaowej. Sardynki z puszki: są bogate w żelazo oraz tłuszcze Omega 3, które mają duży wpływ na jakość funkcjonowania mózgu, a także uważa się, że mają wpływ ...

dawno temu

Dlaczego potrzebujemy elektrolitów?

... i osteoporoza, do próchnicy zębów czy krwotoków z nosa i utrudnionego gojenia ran. Źródłami tego pierwiastka są: mleko i przetwory mleczne, w tym sery, ryby takie jak śledzie, szprotki, sardynki ...

dawno temu

Dużo słońca w małym kraju

... miasteczek, skaliste zatoki i błyszczące jachty zacumowane na przystani. 21687 W Albufeirze nieliczni turyści, patrząc na fale lśniące niczym folia aluminiowa, zajadają wielkie grillowane sardynki ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Czujesz ból w podbrzuszu? Zobacz, co może być jego przyczyną

... sery, niektóre ryby (karp, mintaj, sardynka w oleju), potrawy tłuste, słodycze, a także po wypiciu napojów gazowanych, alkoholowych lub zawierających kofeinę. Z kolei pokarmy takie jak jogurt naturalny ...

dawno temu

Jagodowy zawrót głowy, czyli co lubi jeść twój mózg

... krwi może uszkodzić delikatne naczynia krwionośne w mózgu, prowadząc do jego udarów. Łosoś, sardynki i śledź Tłuste ryby są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, które chronią układ nerwowy. Wyższy ...

dawno temu

Niedokrwistość, czyli anemia

... (w szczególności sardynki). Witamina C. Potrzebna jest ona do utleniania jonów żelaza do dwuwartościowych, ponieważ te lepiej wchłaniają się w przewodzie pokarmowym. Znajduje się ona ...

dawno temu

Witamina D i K na straży zdrowych kości

... należy uwzględnić tłuste ryby morskie, jak np. węgorz, łosoś, makrela, sardynki, śledzie (nie należy ich smażyć, gdyż taka obróbka termiczna osłabia działanie witamin), a także żółtka jaj i ser żółty ...

+ Pokaż więcej