Jabłko czy batonik? Czy wiesz co je Twoje dziecko?

... incydentalne przypadki takiego niezdrowego jedzenia nie są groźne, o tyle regularne jedzenie niezdrowych rzeczy może już stanowić problem. Kiedyś dzieciakom nie smakowały brokuły, szpinak i kapusta. Dziś ...

dawno temu

Co jeść aby się nie przeziębić

... sezonowe – to cenne źródło witamin, przede wszystkim witaminy C. Jedz więc porzeczki, kapustę i wszelkie zielone warzywa. W owocach i warzywach czerwonych znajduje się również beta-karoten ...

dawno temu

Jod w organizmie

... się nie łączyć produktów zawierających jod z: soją, gorczycą, brukselką, kapustą czy rzepą, gdyż utrudniają wchłanianie tego pierwiastka. Do przyjemniejszych źródeł jodu można zaliczyć seans w grocie solnej. ...

dawno temu

Łączenie pokarmów

... się w pomidorze. Zasada niełączenia dotyczy warzyw z rodziny dyniowatych (cukinia, kabaczek), które zawierają askorbinazę i warzyw z dużą ilością witaminy C (papryka, kapusta, natka pietruszki).Mleko i mięso- np ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść warzywa strączkowe?

... organizmu do tego typu warzyw. Poza tym, do potraw bazujących na warzywach strączkowych czy kapuście można dodać kminek, który zapobiega wzdęciom. Inne korzyści płynące ze spożywania warzyw strączkowych ...

dawno temu

Antyutleniacze, czyli „E” dodatki do żywności

... , zawarty jest w odżywkach dla dzieci, kiszonej kapuście i ogórkach, fasoli;E 301 – askorbinian sodu, który znajduje się w wędlinach;E 302 – askorbinian wapnia, który wchodzi w skład wszystkich dań ...

dawno temu

Kolka u noworodka - jak sobie z nią radzić?

... pokarmów. Zdecydowanie odpuść sobie warzywa, które powodują gazy (kapusta, groch itp.).   6. Masuj brzuszek dziecka. Delikatne masowanie opuszkami palców brzuszka zdecydowanie pomaga mu się odprężyć ...

dawno temu

Jak wygładzić zmarszczki?

... je w cytrusach, zielonej herbacie, żurawinie, truskawkach, malinach, brokułach, kapuście. Krok 5 W zdrowym duchu zdrowe ciało. Nie, nie to nie jest pomyłka. Popatrz radośnie na świat. Tyle piękna jest wokół ciebie. Bądź radosna, uśmiechaj się do ...

dawno temu

Wypadanie włosów - jak temu zapobiec?

... . Wszystkie cenne składniki znajdziesz wkalafiorze, kapuście, brukselce, cebuli, czosnku. Niezbędne są także kwasy omega-3, powinnaś więc jeść tłuste ryby i orzechy. Ryby są też źródłem białka potrzebnego ...

dawno temu

Witamina B2

... i produkty mleczne, ryby (łosoś, makrela, pstrąg), szpinak, wołowina, grzyby. W codziennej diecie warto w najmniej przetworzonej formie przygotowywać zdrowe i pożywne posiłki. Wówczas ma się pewność ...

dawno temu

Pieczona cukinia

... w occie. Dzięki temu zyskasz świetny dodatek do obiadów będący alternatywą dla marynowanych grzybów albo ogórków konserwowych. Jeżeli natomiast chcesz poznać smak świeżej cukinii, skuś ...

dawno temu

Wegetarianizm a ciąża

... , mleku i produktach mlecznych. Witamina B12 spotykana jest też w grzybach. Wegetarianie muszą dbać o odpowiednio zbilansowaną dietę, która pokryje ich zapotrzebowanie na witaminy. Ciąża ...

dawno temu

Dressingi majonezowe – PRECZ z monotonią

... został stworzony do sałatki cesarskiej (bądź królewskiej – nazewnictwo się zmienia w zależności od miejsca spożywania :). Wspaniale współgra z sałatkami z mięsem, grzybami i innymi ciężkimi sałatkami ...

dawno temu

Sztuka odpoczywania

... się na piesze wędrówki po górach. Jeśli uznasz, że najlepiej wypoczniesz na wsi, bo chcesz leżeć na trawie i zbierać grzyby, wybierz gospodarstwo agroturystyczne. Snobizm to najgorszy z doradców ...

dawno temu

Bazylia w kuchni

... czy pieczonym mięsem. Bazylia idealnie wydobywa także smak cukinii czy bakłażanów. Dobrze smakować będzie również dodana do grzybów czy fasoli. Świetnym pomysłem jest też włączenie tego zioła do sałatek ...

dawno temu

Wartość odżywcza sushi

... sushi Ta japońska potrawa jest przygotowywana z ryżu, surowych ryb lub owoców morza, warzyw oraz grzybów. Zwykle podawana jest z niezwykle ostrym sosem wasabi i marynowanym imbirem, który ma za zadanie ...

dawno temu

Medic Deo® Cotton – skarpetki zdrowotne z trójwarstwową dzianiną frotte – nowy kolor

... nawet posiadaczom wyjątkowo wrażliwych stóp, na przykład stóp diabetyków. Skarpetki hamują rozwój grzybów i bakterii, zapobiegając przykremu zapachowi podczas użytkowania. Tę właściwość zawdzięczają ...

dawno temu

Zespół przewlekłego zmęczenia

... (nie należy jej stosować dłużej niż 6-8 tygodni ze względu na zmniejszenie skuteczności działania) stymulujące układ odpornościowy, kapsułki z korzenia lukrecji albo świeże grzyby shitake zwiększające ...

dawno temu

Najbardziej aromatyczne z ziół

... . *** Silny aromat potraw uzyskamy stosując także czosnek, cebulę, świeży szczypiorek i koperek oraz suszone grzyby. Należy pamiętać o pewnej żelaznej kuchennej zasadzie – silnie aromatyczne zioła dodaje ...

dawno temu

Selen - źródło młodości i zdrowia

... ),owoce morza (zwłaszcza ostrygi),czosnek,cebula,seler,kukurydza,brązowy ryż, drób,drożdże,grzyby, pomidory,orzechy brazylijskie. Zawartość selenu w orzechach brazylijskich jest tak duża ...

dawno temu

O higienie intymnej wiemy za mało

... , jak i grzybów. Rzadkie wizyty u ginekologa Niestety bardzo często kobiety lekceważą niepokojące objawy w postaci upławów, swędzenia czy pieczenia. Jeżeli nie są one wywołane środkiem myjącym ...

dawno temu

Kotleciki ryżowe

... smacznymi pomysłami na ryż jest przygotowanie faszerowanych warzyw bądź zapiekanki z grzybami. Możliwości jest bardzo dużo i nierzadko zaskakują one swoją pomysłowością. Jednym z ciekawszych pomysłów ...

dawno temu

Rolada szpinakowa z łososiem

... już na początku wskazać pewne rozbieżności terminologiczne. Otóż pojęcie rolady tradycyjnie odnosi się do potraw mięsnych, w których dany farsz, będący zazwyczaj grzybami, boczkiem lub kiełbasą ...

dawno temu

Przepisy na karpia

... faszerowanego, karpia wędzonego, karpia pieczonego z suszonymi grzybami albo karpia marynowanego. Jak widać, pomysłów na karpia jest wiele, a podstawę stanowi odpowiedni wybór ryby. ...

+ Pokaż więcej