Brak apetytu

... są naturalnym, codziennym pożywieniem. Bywa również tak, że niektóre osoby nie wykazują potrzeby spożywania jedzenia, co może wiązać się z wystąpieniem jakichś problemów o podłożu psychiczno ...

dawno temu

Tłuszcze nienasycone

... i minerały. By z sukcesem stworzyć dobrze zbilansowany jadłospis, nie pozostaje nic innego, jak tylko dowiedzieć się, czym są i w jakich produktach występują wskazane elementy pożywienia. Jednym z nich są kwasy tłuszczowe. Zapoznaj się z treścią ...

dawno temu

Będziesz zaskoczona tym, w jaki sposób jedzenie wpływa na twoje... okolice intymne!

... Na pewno nie raz słyszałaś stwierdzenie: „jesteś tym, co jesz”. Okazuje się, że jest w nim wiele prawdy – pożywienie wpływa na to, jak wyglądamy i jak się czujemy. Odpowiedzialne jest także za zapach (i smak) okolic intymnych kobiety. Chcesz ...

dawno temu

Dlaczego warto sięgać po suszone owoce?

... Suszone owoce są prawdziwą bombą witaminową. Zawierają witaminę A i B oraz żelazo, wapń i wspomagający trawienie błonnik. Ze względu na znaczne stężenie wymienionych związków, suszone owoce są znakomitym źródłem energii. ... Suszone owoce są ...

dawno temu

Wigilia na Ukrainie

... się również położyć po główce czosnku na każdym rogu stołu, aby odpędzić złe duchy, a do wieczerzy nie może zabraknąć chleba – symbolu pożywienia, czosnku – symbolu zdrowia, soli – znaku obfitości, oraz miodu – wróżącego powodzenie. ... się ...

dawno temu

Kawa w ciąży

... znacznie słabiej przyswajają składniki pokarmowe. To dlatego większość osób regularnie pijących duże ilości kawy cierpi na niedobory wapnia lub innych składników mineralnych. Tymczasem kobiety w ciąży ...

dawno temu

Czy mleko szkodzi? List do Dietetyka

... , aby zapewnić im  bogate źródło wapnia i mieć pewność, że podaję im zdrowe pełnowartościowe produkty? Czy spożywanie mleka koziego też budzi wątpliwości? Czy wpajanie naszemu pokoleniu, że mleko ... zaobserwowano pewien paradoks - liczne ...

dawno temu

Zdrowy ryż czerwony

... Na świecie istnieje ponad 8 000 odmian ryżu. To symbol szczęścia i dostatku. Ryż jest częstym dodatkiem do obiadu. Łatwość uprawy i różnorodność odmian sprawiła, że stanowi on główne pożywienie 1/3 populacji na całym świecie. ...

dawno temu

Przyczyny niedoboru witamin i składników mineralnych

... Witaminy są bardzo ważnym składnikiem naszego pożywienia, dlatego codziennie powinny być dostarczane organizmowi. Ich brak może spowodować pogorszenie samopoczucia oraz spadek energii na skutek zaburzeń w prawidłowym metabolizmie białek, ...

dawno temu

Wpływ diety dziecka na rozwój zgryzu

... Okazuje się, że zła dieta może mieć niekorzystny wpływ nie tylko na stan zdrowia zębów dziecka, ale również na rozwój jego zgryzu. Na to czy maluch w przyszłości będzie miał proste zęby wpływają nie tylko składniki odżywcze, które znajdują się w ...

dawno temu

Deser z bananów

... Banany stanowią wartościowy składnik diety. Bogate w węglowodany, witaminę A i E, witaminy z grupy B oraz minerały (m.in. wapń i magnez) są cennym źródłem energii. Banany dostępne są przez cały rok, dlatego przepis na bananową pyszność możesz ...

dawno temu

Koktajl bananowy

... , a po dostarczeniu pożywienia jak najwięcej energii przemienia w zapasy. Co jednak może stanowić przekąskę na drugie śniadanie albo podwieczorek? Oczywiście niezastąpione są tutaj warzywa i owoce ...

dawno temu

Jedz figi i ciesz się świetną sylwetką!

... . Poza doskonałym smakiem figa posiada wiele innych zalet: jest bogatym źródłem błonnika, potasu i wapnia. Przedstawiam kilka prostych przepisów, dzięki którym łatwo włączysz figę do swojej diety. ... . Poza doskonałym smakiem figa posiada wiele ...

dawno temu

Konserwanty i dodatki do żywności

... Konserwanty są złem koniecznym. Chociaż niszczą naturalne wartości pożywienia, nadają mu inny zapach, smak, kolor, to jednak w dzisiejszych czasach trudno ich uniknąć. Są powszechne, a my nie mamy ...

dawno temu

Omlet ze szczawiem i żółtym serem

... Walory smakowe i lecznicze szczawiu były znane już starożytnym Rzymianom. To niepozorne warzywo jest bowiem źródłem żelaza, krzemu, wapnia, magnezu, witamin z grupy B, a także witamin A oraz C ...

dawno temu

Surówka z porów - smacznie i zdrowo

... Por powinien jak najczęściej pojawiać się na naszym stole. Dostarcza bowiem organizmowi wapń, żelazo, magnez, fosfor, a także witaminy C, E, B1 i B2. Surówka z porów to naprawdę doskonały pomysł ...

dawno temu

Surówka z kiszonej kapusty - smaczny dodatek

... Surówka z kiszonej kapusty to zdrowy i smaczny dodatek do wielu potraw. Jest bardzo bogatym źródłem witamin z grupy B, C, K, a także potasu i żelaza, wapnia i błonnika. Te cenne mikroelementy ...

dawno temu

Zupa buraczkowa - leczy, krzepi i rozgrzewa

...   Co można o niej powiedzieć? Jest pożywna, bardzo sycąca, a do tego idealna dla naszej diety – mało kaloryczna i bogata w mikro, i makroelementy, oraz karoten, witaminę P, C, B1 oraz niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu ...

dawno temu

Amarantus- roślina XXI wieku

... Czy wiecie, że amarantus w swoim składzie zawiera więcej wapnia niż mleko, więcej magnezu niż czekolada i więcej błonnika niż owies? Z kolei 100 gramów nasion amarantusa pokrywa 1/3 dziennego zapotrzebowania na magnez, czyli więcej niż w ...

dawno temu

Rodzaje i gatunki żółtego sera – który z nich wybrać?

... Bez względu na to, który rodzaj sera wybierzemy – warto, aby ten zdrowy i naturalny produkt zagościł na stałe w naszym jadłospisie. Przez smakoszy ceniony jest za walory smakowe, a przez dietetyków zalecany jako wartościowe źródło białka i ...

dawno temu

Kurczak z brokułami, sposób na dobry obiad

... Kurczak z brokułami to nie tylko pyszny, ale przede wszystkim zdrowy obiad. Przygotujesz go w pół godziny. Wygląda elegancko i nadaje się nawet na obiad z teściami. A ile w nim witamin. Potas, wapń ...

dawno temu

Woda najlepsza na pragnienie? Spróbuj tego

... w znacznym stopniu uzupełnia niedobory rozpuszczonych w niej pierwiastków mineralnych m.in. wapnia, magnezu, potasu i sodu. Słodkie mleko nie gasi pragnienia, co innego zsiadłe. ... mineralnych m.in. wapnia, magnezu, potasu i sodu. A co z innymi ...

dawno temu

Przepis na puree z grochu

... Ta jednoroczna roślina strączkowa jest cenionym przez wegetarian źródłem białka. Ponadto zawiera witaminy z grupy B, kwas foliowy, potas, wapń i żelazo. Z grochu można wyczarować wiele potraw. Do najpopularniejszych dań należy zupa grochowa. Nie ...

dawno temu

Brokuły zdrowe dla przyszłych mam. Jesteś w ciąży? Jedz je!

... dziecka jak i matki. Ciąża to czas, kiedy wzrasta zapotrzebowanie na witaminy i składniki mineralne, przede wszystko żelazo, kwas foliowy, wapń. Jednym z produktów, w którym znajdziemy te cenne składniki, są brokuły. ... dziecka jak i matki. ...

+ Pokaż więcej