Na dziś – kuchnia francuska

... białego ,wytrawnego wina,100ml śmietanki 30%,50ml oleju100g masła,natka pietruszki,sól, pieprz   Mięso z królika obieramy ze wszystkich błonek i ścięgien i dokładnie płuczemy. Następnie kroimy je na dość ... się rumienić zdejmujemy ją z ognia. ...

dawno temu

Makaron z pieczarkami

... na opakowaniu. Następnie dokładnie myjemy pieczarki, a w razie konieczności obieramy je ze skórki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, by potem podsmażyć ją na rozgrzanym oleju. Kiedy cebula się zeszkli ...

dawno temu

Co włożyć w pieroga?

... do tej tradycyjnej potrawy.   Konfitura pomarańczowa: 2 kg pomarańczy,200 g cukru,50 ml Cointreau,200 g sera Mascarpone  Pomarańcze obieramy dokładnie ze skórki (nie zostawiamy żadnych białych ... łyżki stołowej chili,szczypta soliodrobina oliwy ...

dawno temu

Świeżość jaj. Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże?

... jest coraz niższy. Ciężko ci się obiera jajko ze skorupki? To dobrze Kiedy po ugotowaniu jajka okazuje się, że bardzo ciężko jest je obrać ze skorupki, to dobrze świadczy. Świeże białko jaja wiąże się mocno ... ze skorupą za pomocą kreatyny. Im ...

dawno temu

Jedzenie na piknik

... cukru, sól i pieprz. Szalotkę kroimy na pół, obieramy i drobno kroimy, wrzucamy do miski. Dodajemy śmietanę, oliwę, ocet i cukier. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Sos gotowy. Zrobienie sałatki ... rozpoczynamy od pokrojenia melona na ...

dawno temu

Placki ziemniaczane

... się za przygotowanie ciasta na placki: obieramy ziemniaki i cebulę. Trzemy je na niedużych oczkach tarki, w robocie kuchennym lub blenderze, w zależności jakim sprzętem dysponujemy. Do powstałej masy ... , nie dodawajmy do ciasta cebuli ani ...

dawno temu

Angielska kuchnia: fish and chips

... . W taki sposób przygotowaną rybę smażymy na patelni na rozgrzanym oleju (ilość oleju: poziom ok. 1cm) przez ok.3 minuty z każdej strony. Ziemniaki obieramy, czyścimy w wodzie, a następnie kroimy ...

dawno temu

Szparagi na miłość?

... . Do tego są małokaloryczne ( w 100 g jest zaledwie 18 kcal!) i lekkostrawne. Najlepszy smak mają górne części pędów. Trzeba pamiętać, aby szparagów zielonych nie obierać, bo pod skórką znajduje ...

dawno temu

Alternatywne puree

... Puree z marchwi  750g marchwi,250g ziemniaków,1 cebula,75g masła,50ml śmietany 18%,1 żółtko,sól, cukier   Marchewkę obieramy, kroimy na grube plasterki, gotujemy w osolonej wodzie przez około 10 ...

dawno temu

„Zaraz u Ciebie będę, to pogadamy” - Przystawki ekspresowe cz. II

... ) i gotujemy jeszcze 4 – 5 minut. Gruszki obieramy ze skóry, odcinamy ogonek i ok 0,5 cm dolnej części (tak, żebyśmy mogli gruszkę postawić na baczność) i wrzucamy je do wina. Gotujemy około 10 minut, aż będą ...

dawno temu

Czy biust jest przepustką do awansu?

... się do pracy. Według niej to rzutuje na to, jak są obieranie przez innych. Jeśli kobieta pojawia się w pracy w bluzce, z której wylewa się biust, to automatycznie nie jest poważnie traktowana przez szefa ...

dawno temu

Bądź piękna za grosze

... . Zwykłe jabłka zawierają aż 150 cennych składników odżywczych, w tym kwercetynę, która pomaga zwalczać wirusy. Nie należy ich jednak obierać, już nasze babcie wiedziały, że najzdrowsze są zjadane ... . Najwięcej witamin znajduje się tuż pod ...

dawno temu

Żółty – kolor lata

... w produkcji soków klarowanych. Karotenoid występujący w soku jest łatwo dostępny w ciągu całego roku, w każdej chwili możemy korzystać z jego mocy, bez potrzeby poszukiwania, mycia lub obierania owoców ...

dawno temu

Zdrowie od jabłek

... ze skórką Umyj i wyszoruj jabłka, ale zjadaj je ze skórką, nie obieraj, ponieważ sporo wartościowych składników znajduje się tuż pod skórką. W skórce i pod nią znajduje się najwięcej witamin, głównie C ...

dawno temu

Oczy podkrążone ze szczęścia

... , który obiera ziemniaki, zmywa gary i ma podrapane kolana, bo się potknął o własnego kota. Lara Croft to nie moja ikona. ...

dawno temu

Podjadamy na potęgę

... jest ich łatwa dostępność, są na wyciągnięcie ręki w każdym sklepie. Nie musimy ich myć, kroić, obierać. Największą wadą niezdrowych przekąsek są puste kalorie, duża zawartość tłuszczów i cukru. Po ich spożyciu ...

dawno temu

Opalenizna z tubki – czyli jak to jest z tym samoopalaczem?

... umyj ręce, bo w przeciwnym razie barwnik może wniknąć w skórę dłoni dając - jak to mawiają nieżyczliwi tej metodzie opalania - nieestetyczny efekt „jakby się dopiero co skończyło obierać marchewkę ...

dawno temu

Oczyszczanie organizmu - prawdy i mity

... i jelit, które odpowiadają za usuwanie toksyn. Staranniej dobieraj produkty spożywcze. Owoce i warzywa obieraj ze skórki, gdyż w niej gromadzi się najwięcej szkodliwych substancji. Jeśli będziesz mieć okazję, wyjedź w góry lub nad morze. ...

dawno temu

Czym jest dieta tybetańska?

... ? Potrzebujesz 3 cebule, bulwy czarnej rzepy i selera (po jednej), 3 korzenie pietruszki, 2 pory (wraz z zielonymi częściami). Dokładnie umyj warzywa, obierając tylko cebule. Wrzuć je do nieosolonej ...

dawno temu

Surówka do ryby

... albo kurczaka. Z drugiej strony, jedzenie ryb kojarzy się nam z koniecznością ich skrobania i obierania z ości. Jednakże możemy temu w bardzo prosty sposób zaradzić, decydując się na zakupienie filetów ...

dawno temu

Cytryną odświeżysz i wysprzątasz mieszkanie. Serio!

... naczynia skórką z cytryny. Obok pięknego zapachu, cytryna ma właściwości czyszczące. Jeśli zwykłe środki chemiczne zawodzą, niech do akcji wkroczy ona! Obieranie buraczków, dużej ilości marchewki ...

dawno temu

5 pomysłów na dietetyczny obiad

... pomidorowego; 2 duże pomidory; 1 awokado; 1 czerwona papryka; 1 szalotka; garść mięty; garść pietruszki; garść orzechów włoskich. Sposób przygotowania: 1. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, obieramy ... ; ulubione przyprawy Sposób ...

dawno temu

Moje dziecko ma wilczy apetyt! List do Dietetyka

... modyfikujemy w prosty i szybki sposób. Ziemniaki dzielimy na ćwiartki, nie obieramy ze skórki, gdyż właśnie tam znajduje się najwięcej witamin i pieczemy w piekarniku. Białe pieczywo, makaron i ryż zamieniamy ... być ona umiejętnie podana. ...

dawno temu

Foie gras - kontrowersyjne danie dla koneserów

... ; szczypta zmielonego ziela angielskiego. Sposób wykonania: 1. Wątróbki obieramy z błon, a następnie moczymy w mleku przez całą noc. 2. W następnym kroku smażymy je na maśle. 3. Słoninę (150 g ...

+ Pokaż więcej