Poznaj 4 przepisy na wigilijne potrawy w wersji fit, czyli zdrowe święta z Konradem Gacą
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temuOd miesięcy stosujesz dietę odchudzającą i ćwiczysz, a nie chciałabyś utracić efektów swoich zmagań przez świąteczne obżarstwo? A może nie chcesz męczyć się, odmawiając sobie ulubionych potraw wigilijnych? Konrad Gaca podpowiada jak uniknąć obu tych sytuacji dzięki smacznym daniom świątecznym w wersji fit. Zobacz, jak przyrządzić świąteczne pierogi z migdałami, cynamonem i dynią, gołąbki z kaszą i grzybami, sałatkę jarzynową oraz karpia z pistacjami i buraczkami.
Przepis na pierogi z migdałami, cynamonem i dynią
Jest to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych pierogów świątecznych. Aby je przyrządzić, potrzebować będziesz:
- 700 g mąki orkiszowej jasnej;
- 450 ml gorącej wody;
- 2 łyżek oliwy z oliwek;
- 2 jaj;
- ½ kg mrożonej dyni;
- 3 cm świeżego imbiru;
- 3 łyżeczek curry bez soli;
- 50 g płatków migdałowych;
- 1 łyżeczki cynamonu.
Dynię ugotuj al dente w niewielkiej ilości wody, a następnie rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków. Dodaj curry, starty korzeń imbiru i płatki migdałów. Zmieszaj mąkę, wodę i 1 jajko i wyrabiaj przez ok. 15 minut. Następnie podziel ciasto na mniejsze partie i rozwałkuj. Przy pomocy szklanki wycinaj krążki, na których układaj farsz. Uformuj pierożki. Dodaj łyżkę oliwy z oliwek do garnka z wodą i doprowadź do wrzenia. Na wodzie ułóż pierogi i gotuj przez ok. 15 minut, a następnie posyp cynamonem.
Przepis na gołąbki z kaszą i grzybami
Uwielbiasz gołąbki, jednak boisz się, że zaszkodzą twojej sylwetce? Poznaj przepis na gołąbki w dietetycznej odsłonie. Do ich przyrządzenia będziesz potrzebować:
- 1 białą kapustę;
- 100 g suszonych grzybów;
- 1 cebulę;
- 2 szklanki prażonej kaszy gryczanej;
- 3 szklanki wody;
- 30 g masła;
Wypłucz i namocz w zimnej wodzie grzyby. Odstaw je na całą noc, a następnie ugotuj i pokrój w paski. Nie wylewaj wywaru. Gotuj kapustę w garnku, oddzielając wierzchnie, sparzone liście. Poszatkuj i zblanszuj cebulę. Wlej do garnka 3 szklanki wody, dodaj masło i całość zagotuj. Wrzuć opłukaną kaszę na wrzącą wodę i gotuj na małym ogniu dopóki kasza nie wchłonie wody. Dodaj cebulę i grzyby. Umieść garnek w piekarniku nagrzanym do 160°C i piecz przez 40 minut. Odstaw do ostudzenia i zawijaj w liście kapusty. Ułóż gołąbki w naczyniu żaroodpornym, a na koniec zalej wywarem z grzybów. Piecz przez 60 minut w temperaturze 160°C.
Przepis na karpia z pistacjami i pomarańczowymi buraczkami
Na świątecznym stole nie powinno zabraknąć karpia. W tym roku jednak możesz przygotować go w zupełnie nowy sposób. W tym celu potrzebować będziesz:
- 700 g karpia;
- świeżo zmielony pieprz;
- 7 łyżek drobno posiekanych pistacji;
- 7 łyżek bułki tartej z chleba orkiszowego;
- 2 drobno posiekane cebulki szalotki;
- ½ łyżeczki startej skórki cytryny;
- ½ łyżeczki startej skórki pomarańczy;
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki;
- 1 ząbek przeciśniętego przez praskę czosnku;
- 8 łyżek oliwy z oliwek;
- 3 buraki;
- ½ szklanki soku ze świeżo wyciśniętej pomarańczy;
- ½ szklanki rodzynek;
- ½ łyżeczki cynamonu.
Pistacje upraż na patelni, a następnie wymieszaj z bułką tartą, szalotką, czosnkiem, natką, skórką cytryny, 6 łyżkami oliwy i pieprzem. Karpia podziel na dzwony i opłucz zimną wodą. Ułóż rybę na blaszce, a następnie pokryj farszem z pistacji. Umieść na 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Umyj buraki i każdy zawiń w folię aluminiową. Ułóż je na blaszce i wstaw na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Zalej wrzątkiem rodzynki i namaczaj przez 20 minut. Obierz buraki ze skórki i zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Dodaj skórkę i sok z pomarańczy, a następnie zmieszaj z odsączonymi rodzynkami. Do smaku dodaj cynamon i pieprz. Wymieszaj składniki i podgrzej.
Przepis na sałatkę jarzynową
Lubisz sałatkę jarzynową, jednak obawiasz się, że z powodu diety będziesz musiała sobie jej odmówić? Niekoniecznie. Aby przygotować to danie w wersji light będziesz potrzebować:
- 3 ziemniaków;
- 1 korzenia pietruszki;
- 3 jaj;
- 1 cebuli;
- 1i ½ szklanki mrożonej marchewki i groszku;
- 200 g jogurtu naturalnego;
- ½ łyżeczki świeżo startego chrzanu;
- ½ łyżeczki świeżo startego imbiru.
Umyj i ugotuj ziemniaki oraz pietruszkę. Ostudź warzywa, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Ugotuj jajka na twardo i również pokrój je w kostkę. Wyparz wrzątkiem marchew z groszkiem. Wrzuć składniki do miski i wymieszaj. Połącz także jogurt z chrzanem i imbirem. Dopraw do smaku pieprzem i wymieszaj z resztą składników.
Którą z tych potraw przygotujesz w nadchodzące święta?
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze