Popcorn i 5 innych wartościowych źródeł węglowodanów, których nie może zabraknąć w twoim jadłospisie!
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temuWÄ™glowodany sÄ… niezbÄ™dne dla twojego organizmu, w szczególnoÅ›ci jeżeli jesteÅ› osobÄ… aktywnÄ…. RegulujÄ… one nastrój i pracÄ™ ukÅ‚adu trawiennego. MyÅ›lisz, że to przez wÄ™glowodany tyjesz? PamiÄ™taj, że wyróżniamy różne ich rodzaje. Które wÄ™glowodany powinnaÅ› jeść jak najczęściej, a których unikać?
Ten artykuł ma 4 strony:
Jagody
Są one bogatym źródłem błonnika, a także wielu witamin i przeciwutleniaczy. Do tego, w badaniach naukowych dowiedziono, że spożywanie zaledwie jednej porcji tego owocu tygodniowo pomaga ustrzec się przez zaburzeniami poznawczymi w podeszłym wieku.
Fasola
Niemalże każdy jej rodzaj dostarcza porządnej dawki błonnika. Z drugiej strony, fasola nie zawiera dużo cukru. W 30 g produktu znajdziesz 7 g węglowodanów, w tym 2 g błonnika. Poza tym, fasola dostarcza białka, a w jednym z badań dowiedziono, że osoby spożywające proteiny ważyły mniej niż pozostali uczestnicy, pomimo tego, że ogólnie jadły więcej.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze