Jo-jo - efekt, którego nie chcemy. Jak przejść fazę stabilizacji po odchudzaniu?
DANUTA CAPIGA • dawno temuMądrze i dobrze przepracowana dieta powinna zakończyć się etapem stabilizacji wagi. To jedyny sposób, by pokonać efekt jo-jo. Większość kuracji odchudzających nim się kończy, ponieważ nie umiemy mądrze przejść od diety do normalnego odżywiania.
Co to jest stabilizacja?
To sposób na zakończenie diety i stopniowe przejście do normalnego odżywiania się, utrzymującego przemianę materii na stałym poziomie. Produkty, które nas wcześniej tuczyły, a wyeliminowaliśmy je podczas odchudzania, w zaplanowany i rozsądny sposób wprowadzamy do naszego menu. Organizm musi stopniowo przyzwyczaić się do tego, że znów dostaje więcej pożywienia. Wychodzenie z diety powinno następować powoli, ze stopniowym wzrostem kaloryczności posiłków, do osiągnięcia optymalnego poziomu, przy którym waga będzie stała. Im wolniej następuje zwiększenie ilości kalorii, tym lepiej dla ciebie. Zazwyczaj zaleca się wzbogacanie menu o 100–150 kcal tygodniowo, co oznacza, że osoba będąca na diecie 1500 kcal do prawidłowego zapotrzebowania 2200 kcal będzie dochodzić około pięciu tygodni.
Skuteczna dieta odchudzająca i następująca po niej faza stabilizacyjna jest indywidualną sprawą każdej osoby, uzależnioną od indywidualnych zapotrzebowań na wartość kaloryczną, od stanu przemiany materii oraz od długości trwania redukcji masy ciała.
Utrata 10 do 15 kilogramów to duża zmiana dla organizmu. Zmienia się ilość tłuszczu, mięśni, ilość produkowanych hormonów związanych z przemianą materii. Efekt stabilizacji nie tylko gruntuje efekty diety i zapobiega efektowi jo-jo, ale także wydłuża czas, jaki mają nasze organy wewnętrzne na adaptację do nowego rozmiaru.
W czasie odchudzania i w okresie stabilizacji nie można zapomnieć o aktywności fizycznej, która wspomaga zrzucenie wagi i przyspiesza metabolizm a także uelastycznia i wzmacnia ciało narażone na zmianę wagi.
— Proces odchudzania wymaga dużo silnej woli i samozaparcia, dlatego każdy zrzucony kilogram należy uważać za sukces. Ciesząc się z nowej figury nie należy zapominać o racjonalnym, zdrowym odżywianiu, ponieważ szkoda byłoby zaprzepaścić wysiłek, dzięki któremu udało się schudnąć – podsumowuje Dorota Zielińska, dietetyk Body Chief. – Należy o tym pamiętać także w kontekście faktu, że zdaniem specjalistów, na efekt jo-jo nie jesteśmy narażeni dopiero po upływie pięciu lat od zakończenia diety.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze