Popcorn i 5 innych wartościowych źródeł węglowodanów, których nie może zabraknąć w twoim jadłospisie!
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temuWęglowodany są niezbędne dla twojego organizmu, w szczególności jeżeli jesteś osobą aktywną. Regulują one nastrój i pracę układu trawiennego. Myślisz, że to przez węglowodany tyjesz? Pamiętaj, że wyróżniamy różne ich rodzaje. Które węglowodany powinnaś jeść jak najczęściej, a których unikać?
Ten artykuł ma 4 strony:
Płatki owsiane
Błonnik znajdujący się w płatkach owsianych poprawia pracę serca, obniża poziom cholesterolu i pozwala skuteczniej kontrolować wagę. Pamiętaj jednak, żeby nie spożywać ich w towarzystwie wypełnionych cukrem dodatków.
Komosa ryżowa
Oprócz błonnika, dostarcza organizmowi także pełnowartościowego białka. Zawiera 9 niezbędnych aminokwasów, których nie wytwarzamy w sposób naturalny, muszą więc być dostarczone wraz z pożywieniem.
Które z tych źródeł węglowodanów spożywasz najczęściej? Jeżeli chodzi o mnie, absolutnym numerem 1 są banany!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze