Odkryj brokuły na nowo! Sprawdź, jak smacznie przyrządzić to zdrowe warzywo!
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temuBrokuły znane były już w starożytności – najprawdopodobniej wywodzą się z rejonu Morza Śródziemnego. Są one doskonałym źródłem cennych składników odżywczych, które są gwarancją zdrowia fizycznego i dobrego samopoczucia. Oprócz korzyści dla organizmu, brokuły dostarczają także niezapomnianych wrażeń smakowych. Zobacz, jak w kreatywny sposób wykorzystać je w swojej kuchni!
Historia brokułu
Podejrzewa się, że brokuł pochodzi z okolic Morza Śródziemnego, a dokładniej z Cypru. Uprawiany był już w czasach starożytnej Grecji i Rzymu. Obecnie znany jest w wielu miejscach świata i ceniony za smak oraz wartości odżywcze.
Brokuł jest idealnym dodatkiem do wielu dań. Można go spożywać na surowo, jako dodatek do sałatek, makaronów i zapiekanek, a także w postaci ugotowanej. Nadaje się także do mrożenia – w stanie tym nie traci swoich wartości odżywczych ani smaku. Świetnie sprawdza się również na diecie – jest niskokaloryczny i lekkostrawny.
Zastanawiasz się nad ciekawym daniem z brokułem w roli głównej? Pyszny przepis znajdziesz na następnej stronie.
Przepis na tartę z brokułami i suszonymi pomidorami
Pragniesz wprowadzić brokuł do diety, jednak nie wiesz, jak przyrządzić to delikatne w smaku warzywo? Poznaj przepis na tartę autorstwa znanego kucharza, Tomasza Jakubiaka. Przygotuj:
- 1,5 szklanki mąki,
- ¾ kostki masła,
- 1 łyżeczkę soli,
- 1 jajko,
- 1 brokuł,
- 2 cebule szalotki,
- garść suszonych pomidorów z zalewy,
- 2 łyżki kaparów,
- ½ szklanki startego żółtego sera,
- 5 jaj,
- świeżą bazylię,
- 1 łyżkę musztardy Dijon,
- 1,5 szklanki śmietany 30%,
- 2 łyżki zimnego mleka,
Składniki ciasta posiekaj i zagnieć w jednolitą masę. Wstaw ciasto na godzinę do lodówki, a następnie rozwałkuj i wyłóż nim formę do tart. Pamiętaj, aby wcześniej wysmarować ją masłem. Widelcem zrób w cieście dziurki i wstaw na 15 minut do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Po upływie tego czasu przestudź spód. Następnie drobno posiekaj pomidory, dodaj do nich małe różyczki brokułu, posiekaną bazylię, szalotkę, kapary i pozostałe składniki. Po dokładnym wymieszaniu zalej mieszanką spód. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż jajka się zetną. Na początku możesz przykryć tartę folią.
Już wyjęłaś warzywną tartę z piekarnika? Jak ci smakuje?
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze