Ziarna pszenicy

Rodzaje zbóż

... , spotykamy się z różnymi ich odmianami. Przyczyną takiej możliwości woboru jest bogactwo gatunków zbóż, z jakich mogą być wykonane poszczególne produkty. Przeczytaj poniższy artykuł i dowiedz się, jak podczas letniego spaceru po polach odróżnić ...

dawno temu

Sezam – poznaj moc małych ziaren

... , a przede wszystkim na stan naszych zębów. Minerał ten chroni również przed osteoporozą. Niedobór wapnia źle wpływa na nasz układ mięśniowy oraz serce. Na 100 gramów ziaren sezamu przypada aż 1160 miligramów wapnia ... . Sezam zawiera również ...

dawno temu

Kuchnia polska bez pszenicy? To możliwe!

... tak niechciany w kuchni? 26415Wanda: Zmiany genetyczne w DNA pszenicy powstałe na skutek krzyżowania zbóż z innymi gatunkami, spowodowały, że w pszenicy pojawiły się białka glutenowe w ilości ... ? Marta i Wanda: Wszystko, co nie zawiera ...

dawno temu

„Ziarno prawdy”, Borys Lankosz

... : ekranizacja „Uwikłania” w reżyserii Bromskiego była prawdziwym kuriozum. Drugie („Ziarno prawdy” jest środkową częścią cyklu) podejście do przygód Szackiego miało tę wpadkę zrekompensować. Za kamerą ... ...

dawno temu

Przenica durum

... Pszenica durum (Triticum durum), to pszenica twarda. Najlepiej rośnie i rozwija się w klimacie suchym. Zanim poznano ją w Europie, była od wielu lat uprawiana na Bliskim Wschodzie, w Chinach ... oraz Afryce. Produkty na bazie tej rośliny są ...

dawno temu

Prosty przepis na domowy chleb z nasion BEZ MĄKI

... Ziarna słonecznika i siemienia lnianego, migdały, płatki owsiane, syrop z agawy, olej kokosowy i szklanka letniej wody. Tylko te składniki wystarczą, by przygotować zdrowy, domowy chleb. ... Ziarna słonecznika i siemienia lnianego, migdały, ...

dawno temu

Ziarna kolendry

... w kuchni. Do przyrządzania potraw używa się liści oraz owoców kolendry często określanych mianem ziaren. Przyprawianie potraw liśćmi powinno odbywać się na koniec gotowania tak, by nie utraciły swych ... właściwości. Znacznie częściej ...

dawno temu

Dieta bezglutenowa

... Osoby chorujące na celiakię nie mogą spożywać pokarmów zawierających białko roślinne, czyli gluten. Białko roślinne znajduje się w ziarnach zbóż pszenicy, żyta i jęczmienia. Celiakia, tj ... tak, to możesz przyjąć, że gluten również tam się ...

dawno temu

Dodaj do wody jeden składnik i ciesz się szczupłą sylwetką!

... znacznej ilości węglowodanów w formie zbędnych kalorii. Jeśli chcemy postawić na nieco bardziej naturalne źródło tego zbawiennego składnika, szukajmy go głównie w młodej pszenicy. Koktajl z tej rośliny to źródło wyjątkowo potrzebnych nam ...

dawno temu

Czy gluten rzeczywiście szkodzi zdrowiu?

... Do niedawna specjaliści zalecali eliminację glutenu wyłącznie chorym na celiakię oraz osobom z alergią na pszenicę. Obecnie wiele osób bez któregokolwiek z wymienionych schorzeń stosuje dietę bezglutenową i odczuwa poprawę samopoczucia. Czy ...

dawno temu

Siemię lniane

... Siemię lniane jest zdecydowanie najlepszym roślinnym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3.Jest to również ziarno bardzo bogate w fitoestrogeny oraz błonnik. ... Aby zwiększyć przyswajanie egzogennych kwasów tłuszczowych oraz umożliwić przemianę ...

dawno temu

Gluten w diecie niemowlęcia

... Gluten to białko roślinne występujące w większości popularnych zbóż: w pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie. Ze względu na możliwość wystąpienia reakcji alergicznej po jego spożyciu, należy wprowadzać go do diety dziecka z rozwagą i w odpowiednim ...

dawno temu

Jakim pieprzem najlepiej przyprawiać potrawy?

... Ziarna pieprzu mają rożne kolory i odmiennie smaki. Jednak ten różnokolorowy pieprz nie pochodzi z kilku różnych rodzajów drzew.  Różne odmiany pieprzu odmiennie komponują się także z poszczególnymi potrawami. Które najlepiej pasują, do jakiego ...

dawno temu

Odchudzające właściwości zielonej kawy

... Moda na odchudzanie nie przemija. Marząc o szczupłej sylwetce szuka się różnych sposobów na zrzucenie zbędnych kilogramów. Ostatnio hitem na rynku jest zielona kawa - czyli surowe, niepalone ziarno jagód kawowca o cierpkim, lekko kwaśnym smaku, ...

dawno temu

Przepis na musztardę

... to przyprawa przygotowywana ze specjalnej odmiany gorczycy. Jej konsystencja jest dość zwarta, a barwa ciemna z odznaczającymi się gdzieniegdzie ziarnami. Jest chyba najbardziej popularną musztardą ... po dość grubo zmielonych ziarnach omawianej ...

dawno temu

Jej wysokość: czekolada

... , ekskluzywny podarunek (pierwszą osobą w Europie, której wręczono ziarno kakaowe był król Hiszpanii – Ferdynand, któremu Krzysztof Kolumb przywiózł je z Nowego Świata), a także jako składnik aromatycznego ... do ziarnka i będzie czekolada ...

dawno temu

Powiązane Tematy