Uprawa pszenicy

Rodzaje zbóż

... , spotykamy się z różnymi ich odmianami. Przyczyną takiej możliwości woboru jest bogactwo gatunków zbóż, z jakich mogą być wykonane poszczególne produkty. Przeczytaj poniższy artykuł i dowiedz się, jak podczas letniego spaceru po polach odróżnić ...

dawno temu

Kuchnia polska bez pszenicy? To możliwe!

... tak niechciany w kuchni? 26415Wanda: Zmiany genetyczne w DNA pszenicy powstałe na skutek krzyżowania zbóż z innymi gatunkami, spowodowały, że w pszenicy pojawiły się białka glutenowe w ilości ... ? Marta i Wanda: Wszystko, co nie zawiera ...

dawno temu

Przenica durum

... Pszenica durum (Triticum durum), to pszenica twarda. Najlepiej rośnie i rozwija się w klimacie suchym. Zanim poznano ją w Europie, była od wielu lat uprawiana na Bliskim Wschodzie, w Chinach ... oraz Afryce. Produkty na bazie tej rośliny są ...

dawno temu

Pierwsze na świecie pionowe farmy. W ZOO

... Dokładnie tak: pierwsze na świecie pionowe farmy do uprawy roślin pojawiły się w ogrodzie zoologicznym w Paignton. Może kiedyś zawitają też na naszych balkonach, by w kuchni nigdy nie zabrakło nam ziół? ... Dokładnie tak: pierwsze na świecie ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Warzywa i owoce, które możemy uprawiać na balkonie

... Zanim zdecydujemy się jednak na uprawę warzyw i owoców w doniczkach, oceńmy, czy na naszym balkonie panują sprzyjające warunki. Sadzonki wymagają dużej ilości słońca, regularnego podlewania ... oraz systematycznej pielęgnacji. Do uprawy warzyw i ...

dawno temu

Dodaj do wody jeden składnik i ciesz się szczupłą sylwetką!

... znacznej ilości węglowodanów w formie zbędnych kalorii. Jeśli chcemy postawić na nieco bardziej naturalne źródło tego zbawiennego składnika, szukajmy go głównie w młodej pszenicy. Koktajl z tej rośliny to źródło wyjątkowo potrzebnych nam ...

dawno temu

Czy gluten rzeczywiście szkodzi zdrowiu?

... Do niedawna specjaliści zalecali eliminację glutenu wyłącznie chorym na celiakię oraz osobom z alergią na pszenicę. Obecnie wiele osób bez któregokolwiek z wymienionych schorzeń stosuje dietę bezglutenową i odczuwa poprawę samopoczucia. Czy ...

dawno temu

Gluten w diecie niemowlęcia

... Gluten to białko roślinne występujące w większości popularnych zbóż: w pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie. Ze względu na możliwość wystąpienia reakcji alergicznej po jego spożyciu, należy wprowadzać go do diety dziecka z rozwagą i w odpowiednim ...

dawno temu

Sprawdź, co je Twoje dziecko

... Nasze małe dziecko zaczyna coraz chętniej sięgać po jedzenie inne niż mleko. Wiemy, że należy mu podawać posiłki przygotowywane z czystych ekologicznie upraw i hodowli i zastanawiamy się, jak w dużym mieście sprawdzić, czy warzywa nie były ...

dawno temu

Zapach wanilii

... , której stosowanie przynosi wiele przyjemności. Jednak nie od zawsze było dane nam znać jest właściwości. Uprawa waniliiWanilia jest szeroko znana Europejczykom dopiero od XIX wieku. Wcześniej dzięki ... . To także niezastąpiony środek na ...

dawno temu

Kukurydziany szkodnik przysmakiem w Meksyku

... . Tak jest z huitlacoche – po naszemu „głownią guzowatą kukurydzy” – grzybem, który zarówno u nas jak i w USA niszczy uprawy kukurydzy, a w Meksyku jest przysmakiem (choć wygląda nie za ciekawie). ... . Tak jest z huitlacoche – po naszemu ...

dawno temu

Dieta bezglutenowa

... Osoby chorujące na celiakię nie mogą spożywać pokarmów zawierających białko roślinne, czyli gluten. Białko roślinne znajduje się w ziarnach zbóż pszenicy, żyta i jęczmienia. Celiakia, tj ... tak, to możesz przyjąć, że gluten również tam się ...

dawno temu

Życie z celiakią. Choroba na talerzu

... Celiakia to poważna choroba immunologiczna nazwana także chorobą trzewną. Charakteryzuje się nietolerancją glutenu, czyli białka zapasowego znajdującego się w pszenicy, życie, jęczmieniu, owsie ... pszenicy, żyta, jęczmienia, owsa, pszenżyta, ...

dawno temu

Wartość odżywcza migdałów

... Światowa uprawa migdałów znajduje się w Ameryce, jednak w Europie ich spożycie jest równie popularne. Niewiele osób jednak zdaje sobie sprawę, że oprócz walorów smakowych, ta chrupiąca i zdrowa przekąska kryje w sobie wiele cennych właściwości. ...

dawno temu

GMO, suplementy. Kto nas robi w bambuko?

... zdrowe, pełnowartościowe i skoro nie są oznaczone, to także nie zawierają składników z upraw i hodowli GMO. Błąd. Najprawdopodobniej wszystko, co zawierałby taki przykładowy koszyk, ma składniki modyfikowane genetycznie. ... zdrowe, ...

dawno temu

Powiązane Tematy