Jak nie przytyć zimą

... toksyny. Jedzmy gorące posiłki szczególnie zupy z dużą ilością warzyw (np. typu krem), które dzięki zwartości błonnika dają uczucie sytości. Unikajmy tłustych, smażonych, panierowanych mięs ... . Najlepsze będzie mięso z kurczaka, indyka lub ...

dawno temu

Migdały nie tylko od święta

... jest chłodnik zwany ajoblanko czyli białe gazpacho z dodatkiem czosnku i migdałów, podawany z białymi winogronami, kawałkami jabłek lub figami. W Maroku popularna jest wołowina z dodatkiem płatków ... i tortów. W Polsce mamy wiele potraw z ...

dawno temu

Ciasto shrek

... Kulinarnych przyjemności nigdy za wiele, dlatego po wyśmienitej zupie i nawet najbardziej znakomitym drugim daniu pozostaje pewien niedosyt. I tu z pomocą przychodzą różnego rodzaju desery w postaci ...

dawno temu

4 najczęstsze oszustwa spożywcze

... , możesz zostać wprowadzona w błąd. 2. Wołowina Kobe. Wciąż jest rarytasem na polskich stołach, a jej cena może skutecznie odstraszać. Dlatego nieuczciwi producenci wytwarzają wołowinę typu Kobe ... . Aby wołowina była prawdziwa, krowy muszą być ...

dawno temu

Zioła, magiczne mieszanki, sekretne mikstury

... Bazylia, czosnek, estragon, koper, oregano, mięta - te rośliny nikomu nie są obce, to tylko niektóre zioła, jakie znajdziemy w każdej kuchni. Niezastąpione do zup, sosów, dań mięsnych, surówek, ciast ...

dawno temu

WŁAŚCIWOŚCI PESTEK DYNI

... Pestki dyni to składniki odżywcze zdrowej diety, ponieważ są bogate w wiele cennych witamin i kwasów tłuszczowych. Dodane do muesli, zupy, surówki i innych potraw będą stanowiły nie tylko doskonały ...

dawno temu

A na obiad zjemy żeberka mamuta…

... na wyjątkowo dużą kość wieprzową wołowina, która wcześniej została zgrillowana. Wszystko wystylizowane zostało tak, aby można było wziąć „żeberko” w dłonie i wgryźć się w nie bez użycia sztućców ... – koszt jednej porcji to ok.22.50 dolara (a ...

dawno temu

Mięso też zdrowe

... z kurczaka lub indyka dodawane do chrupiących sałat i liści szpinaku. Czerwone mięso (chuda wołowina, wieprzowina, jagnięcina i cielęcina) ma dużo przyswajalnego żelaza i witaminy B12. Jedzenie ... takiego mięsa jest polecane zwłaszcza podczas ...

dawno temu

Rozgrzewamy na słodko, na ostro, na kwaśno

... – więc trzeba zrobić trochę zapasów, czyż nie? Chili con carne 50dag mielonej wołowiny,200g ryżu białego,3 czerwone papryki,3 cebule,400g puszka pomidorów w zalewie,200g puszka czerwonej fasoli,olej,sól ... , pieprz, cukier,2 papryczki chiliRyż ...

dawno temu

Kuchnia afrykańska

... . Nie należy się niepokoić sporą ilością składników, poza tym zupa jest stosunkowo łatwa w przyrządzeniu. Zaczynamy od rozgrzania połowy oliwy oraz masła i podsmażenia mięsa. Po zarumienieniu wołowiny ... mięsnych, bardzo często podaje się dania ...

dawno temu

Dieta grupy krwi AB

... ? Osoby ze wskazaną grupą powinny sięgać po baraninę, jagnięcinę, mięso indycze, jednak powinny unikać kurczaka, dziczyzny, wieprzowiny i wołowiny. Zaleca się również zastępowanie oleju słonecznikowego ... wcześniej macerowane papryką słodką i ...

dawno temu

Jak stworzyć idealnego burgera w 5 prostych krokach?

... się gotowym kotletem, zmień zwyczaje. Najlepszy smak uzyskasz, formując go samodzielnie z wołowiny. Pamiętaj także, że gotowe mięso zawierać będzie mnóstwo soli, konserwantów i kalorii! Bardzo ważny ... jest również skład mięsa. Wielu ...

dawno temu

Gołąbki z kaszą

... bowiem zaproponować coś innego niż przygotowane danie osobie, która jest uczulona, nie lubi mięsa albo nie przepada za daną potrawą, chyba tylko kanapki. Co więcej, nawet jeżeli ktoś uwielbia zupę pomidorową ...

dawno temu

Ukłon w stronę tradycji – bigos po staropolsku

... , aby dopasować go do kulinarnych potrzeb naszego podniebienia. Wśród całego wachlarza typów przyrządzania bigosu, dziś proponujemy bigos po staropolsku. Potrzebujemy: ok. 2kg kiszonej kapusty kiełbasę, wołowinę ... , aż będzie miękka. Teraz ...

dawno temu

Zioła i przyprawy w kuchni

... , a po pokruszeniu lub zmieleniu - do bezpośredniego wzmocnienia smaku dania. Liście laurowe to obowiązkowy dodatek do zup (np. rosołu), sosów, potraw z wołowiny, cielęciny czy baraniny. Warto wzbogacać nimi ... , makaronu, warzyw konserwowanych ...

dawno temu

Zobacz intrygujące dania popularne w różnych regionach świata. Będziesz w szoku!

... . Zupa z surowej krwi 54351 To popularne danie kuchni wietnamskiej, które przyrządza się na bazie świeżej, surowej krwi pochodzącej od kaczek, gęsi lub świń. Zupę tę przyprawia się za pomocą ... aromatycznych ziół oraz orzechów. Intrygujące jest ...

dawno temu

SUBSTANCJE PRZYSPIESZAJĄCE ODCHUDZANIE

... usuwając szkodliwe związki np. jony metali ciężkich, wolne rodniki, amoniak. Oczyszczony organizm sprawniej traci tkankę tłuszczową, Dobrym źródłem L-karnityny jest mięso (głównie baranina, wołowina ... tłuszczowej. Duże ilości chromu można ...

dawno temu

Placki ziemniaczane

... i olej do smażenia. Farsz, który dzisiaj proponuję to gulasz z wołowiny z papryką i żółtym serem, do przyrządzenia którego niezbędne są: 0,5 kg wołowiny, 1 czerwona papryka, 1 duża cebula, 2 łyżki oleju, 2 ... rozpoczynamy od pokrojenia wołowiny ...

dawno temu

Często są groźne dla zdrowia. Grillowane potrawy pełne toksycznych substancji

... , indyka, lub wołowinę.  Równie niebezpieczne jest opiekanie na grillu... ziemniaków. Źródło zdjęć: Shutterstock ...

dawno temu

Kuchnia brytyjska: Sunday roast

... oraz krajach Wspólnoty Narodów. Przypomina spożywany podczas świąt Bożego Narodzenia Christmas dinner, ale jest od niego mniej obfity. Przyrządzanym mięsem jest najczęściej wołowina (roast beef) w sosie ...

dawno temu

Jaka dieta przy biegunce?

... z biegunką jest jedzenie gęstych zup z ryżem, kukurydzą, mąką czy ziemniakami. Wskazane są: zupa marchwiowa, zupa z soczewicy, rosół z makaronem, budyń ryżowy, mleko kokosowe. Zawierają one duże ilości ...

dawno temu

Czerstwe pieczywo - jak je odświeżyć?

... . Na początek wyjmij czerstwy chleb. Następnie zanurz go w wodzie na 2-4 minuty, a potem włóż na kwadrans do piekarnika. I proszę, prawie świeże pieczywo. Zupa z chleba czerstwegoMożesz ... także przygotować różne dania z chleba, który nie ...

dawno temu

ŹRÓDŁO BIAŁKA W DIECIE

... zawartość tłuszczu, w tym cholesterolu. Wołowina - stanowi nie tylko źródło białka, ale również witaminy B12 i żelaza, które poprawiają kondycję i wygląd ciała. Najchudszą częścią wołowiny jest polędwica ...

+ Pokaż więcej