Nowe zasady w sklepikach szkolnych. Zobacz, co się zmieni

... Nowelizacja ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia nakazuje, by z półek zniknęły chipsy, słodkie i gazowane napoje, drożdżówki, batoniki czy kanapki z majonezem. ...

dawno temu

Bomby witaminowe

... %. Co więcej, kiełki są lekkostrawne i nietuczące. Skąd wziąć kiełki? Można je dostać w każdym sklepie ze zdrową żywnością, warzywniaku i hipermarkecie. Dostępne są kiełki: słonecznika, gorczycy ...

dawno temu

Oznaczenia na opakowaniach

... na napojach zaczynające się od literki E. Takie składniki to często polepszacze, które dodawane są do artykułów spożywczych celem przedłużenia ich trwałości. Związki chemiczne dodawane do żywności ...

dawno temu

Jak marynować grzyby?

... Często bywa tak, że nie doceniamy tzw. sezonowego jedzenia i dopiero wraz z upływem czasu bardzo tego żałujemy. Istnieją jednak sposoby konserwacji żywności, które umożliwiają nam zachowanie ...

dawno temu

Miał być zdrowym zastępstwem cukru. Okazał się być gorszym zagrożeniem

... Cukier przez wielu dietetyków nazywany jest białą śmiercią, dlatego wielbiciele zdrowej żywności zaczęli prześcigać się w szukaniu jego zamiennika. Tak trafili na syrop z agawy, który miał być wybawieniem, a okazał się zagrożeniem. ...

dawno temu

Właściwości papryki

... ). Warzywo nadaje się do mrożenia i marynowania, dlatego jesienią zrób zapasy papryki na pozbawioną świeżych owoców i warzy zimę. Papryka, jako jedno z nielicznych warzyw, zachowuje większość swoich cennych właściwości podczas obróbki ...

dawno temu

Właściwości białej herbaty

... powietrza, żywności wysoko przetworzonej, zepsutej żywności, z leków. Wolne rodniki powstają w wyrobach cukierniczych, produktach mięsnych i roślinnych o długim terminie do spożycia. Najmniej kwasów ...

dawno temu

Otręby na odchudzanie

... żytniemożna kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Wspomagają perystaltykę jelit i hamują uczucie łaknienia. Są bogate w fosfor, magnez oraz żelazo.   Otręby owsiane -ponieważ są rozpuszczalne w wodzie ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Jak przyrządzić dobrą cielęcinę? Gdzie kupić i jak wybrać cielęcinę na obiad, żeby była smaczna?

... także cielęce steki T-bone; • łopatkę – ta część cielęciny zawiera nieco więcej tkanki łącznej. Z tego względu najlepiej nadaje się do duszenia, czyli np. na gulasz. Poddana takiej obróbce cieplnej ... , tym delikatniejsze i zdrowsze jest jego ...

dawno temu

Jedzenie ze śmietnika. Moda czy potrzeba?

... w sklepach. Żywią się w śmietnikach, bo chcą w ten sposób zaprotestować przeciw marnotrawieniu żywności. Polska jest w niechlubnej czołówce krajów, w których marnuje się najwięcej jedzenia – badania ... wykazują, że marnujemy około 9 milionów ...

dawno temu

Wady i zalety kuchni japońskiej

... Dużo czytamy o kuchni włoskiej, francuskiej czy chińskiej. Trochę mniej mówi się o kuchni japońskiej. Tak jak każda - posiada ona swoje zalety i wady. Dla nas jest egzotyczną dietą, która zawiera przede wszystkim produkty świeże. Żywność nie ...

dawno temu

Działanie czerwonej herbaty

... zajmują się mieszkańcy Chin i Tajwanu. Po zebraniu liści od razu poddaje się je obróbce. Liście fermentują przez krótszy czas, niż w wypadku czarnej herbaty. Końcówki liści są czerwonawe. Po zaparzeniu smak ...

dawno temu

Jak jeść mniej? 5 sztuczek!

... . – podpowiada Agata Szmajduch, dietetyk medyczny z Instytutu FRAIS. Czasem najprostsze rozwiązania okazują się najlepsze. Dzienniczek żywności Zapisuj codziennie każdą porcję posiłku, wszystkie ...

dawno temu

Zbilansowana dieta – co powinno znajdować się w naszym jadłospisie?

... Prawidłowo skomponowany jadłospis powinien opierać się o zasady ustalone przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie (IŻŻ). Wskazówki dotyczące proporcji poszczególnych produktów żywnościowych ... , jako podstawowego źródła energii, powinien ...

dawno temu

Naturalnie Smaczne - weź udział w teście!

... Suszenie jest jednym z najskuteczniejszych sposobów na przechowywanie żywności. Tak przygotowane składniki na długo zachowają trwałość, smak i intensywny zapach. Chcemy mieć pewność, że gotowe ... żywności. Wiem, co jem Za niepowtarzalnym ...

dawno temu

Zdrowy styl życia – czy to mit?

...     Trzeba przyznać, że moda na zdrowie jest wciąż obecna i chętnie rozpowszechniana. W dzisiejszych czasach na sklepowych półkach coraz częściej możemy napotkać zdrową żywność, promowany jest zdrowy ... Trzeba przyznać, że moda na zdrowie jest ...

dawno temu

Przepis na pasztet domowy

... dodatkami: grzybami, borówkami, żurawiną. Dla wegetarian lub osób preferujących zdrową żywność stworzono receptury na pasztet z soczewicy i marchewki, selera, fasoli. ... dodatkami: grzybami, borówkami, żurawiną. Dla wegetarian lub osób ...

dawno temu

Kiełki – co kryją w sobie?

... w ciążę.Skąd wziąć kiełki? Kiełki można nabyć w sklepach ze zdrową żywnością oraz w marketach. Kupując kiełki zwracaj uwagę na ich wygląd i sposób przechowywania. Decyduj się tylko na te opakowania ... w domu. Nasiona dostępne są w sklepach ze ...

dawno temu

DIETA PRZY ZESPOLE POLICYSTYCZNYCH JAJNIKÓW (PCOS- polycystic ovary syndrome)

... , iż każda długotrwała obróbka cieplna podwyższa indeks glikemiczny produktów. Z tego względu nie powinniśmy rozgotowywać potraw, a zjadać je al’dente. Odpowiednio dobrany jadłospis nasila wrażliwość ... produktów bogatych w izomery trans kwasów ...

dawno temu

Dieta na trawienie

... z ważniejszych kroków na drodze do prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego. Naczelną zasadą jest ograniczanie spożywania alkoholu, bo szkodzi wątrobie i zrezygnowanie z żywności wysoko przetworzonej. Powodzenia! ...

dawno temu

Zdrowe odżywianie, czyli jakie?

... . w przypadku mąki, rodzaj obróbki cieplnej podczas konserwowania produktu,proces chłodzenia i zamrażania,sposoby przyrządzania np. smażenie czy gotowanie. Wśród metod konserwujących najlepszą ... drugiego mogą być barwniki niektórych roślinnych ...

dawno temu

Wok - zdrowe gotowanie

... dłuższej obróbki wkładaj jako pierwsze, tak, by znalazły się bliżej dna. Tam temperatura jest najwyższa. Przed włożeniem składników dobrze rozgrzej patelnię. Oszczędność czasuWok nagrzewa ...

dawno temu

Właściwości ryżu

... paraboiled - to wersja pośrednia, między białym a brązowym ryżem. Zachowuje kolor tego pierwszego i większość właściwości ryżu brązowego. W procesie obróbki zostaje poddany działaniu pary wodnej ...

dawno temu

Zdrowe gotowanie

... bazarków, a nie supermarketów. Takie rozwiązanie daje większą pewność, że produkty będą świeże i pozbawione pestycydów. Godną pochwalenia postawą jest również kupowanie żywności ekologicznej ...

+ Pokaż więcej