Żywność dla zestresowanych
... sytuacje. Jedzmy: ananasy, banany, brokuły, jagody, owoce cytrusowe, morele, kiwi, winogrona, śliwki, owoce suszone, fasolę, kalarepę, szpinak, kukurydzę, paprykę, pomidory, selera, sałatę, soczewicę ...
... sytuacje. Jedzmy: ananasy, banany, brokuły, jagody, owoce cytrusowe, morele, kiwi, winogrona, śliwki, owoce suszone, fasolę, kalarepę, szpinak, kukurydzę, paprykę, pomidory, selera, sałatę, soczewicę ...
... Nie tak dawno pisaliśmy o tym, że zdjęcia żywności, które prezentują nam w reklamach jej producenci, znacznie odbiegają od tego, co ląduje potem na naszym talerzu. Pianki w capuccino z torebki ... Nie tak dawno pisaliśmy o tym, że zdjęcia ...
... Nawet w żywności sprzedawanej pod szyldem "naturalna", "zdrowa", "ekologiczna" znajdują się śladowe ilości pestycydów. Wynika to z nagromadzenia się tych szkodliwych substancji w glebie i wodach gruntowych. Pestycydy są praktycznie wszędzie! Jak ...
... W Polsce trwa kampania społeczna Nie marnuję. A marnujemy więcej niż przypuszczamy. Czy wiecie na przykład, że Brytyjczycy wyrzucają co roku aż 1/3 zakupionej żywności, czyli 6,7 milionów ton ... z krajów o najmniejszych zasobach wody - narnując ...
... Blanszowanie to obróbka cieplna żywności, która często poprzedza mrożenie. Blanszowane warzywa i owoce są odkażone, a po zamrożeniu zachowują swój naturalny kolor i większość właściwości ... i 2 minuty w zimnej wodzie). Blanszowanie można ...
... , kiedy zjada żywność genetycznie modyfikowaną. Gdy więc kupuję popcorn w kinie, zjadam modyfikowaną kukurydzę? Na to pytanie Czytelniczki odpowiada nasza ekspertka Agnieszka Boryna. ... , kiedy zjada żywność genetycznie modyfikowaną. Gdy więc ...
... Otyłość zaliczana jest do chorób cywilizacyjnych. Siedzący tryb życia, niezdrowa żywność, brak ruchu to główne grzechy współczesności. Jak wygląda problem otyłości w Polsce? O tym opowie Baszar El Helou, dietetyk z Instytutu Witalności. ...
... po ich zjedzeniu znowu czujesz się głodna. Niezdrowe przekąskiKiedy dopadnie cię nagły głód, nie sięgaj po to, co masz pod ręką. Chyba że są to suszone owoce lub bakalie. Podjadanie między posiłkami to duży błąd ... mogą być traktowane suszone ...
... Kolega ma do sprzedania trzy tony suszonych kalmarów. Trzy tony suszonych kalmarów. Do sprzedania. Teraz. Zwracam się pokornie do wszystkich czytelniczek dobrej woli o litość i zrozumienie ... . Jeśli którakolwiek z was ma pomysł, choćby zaczyn ...
... Cukier trzcinowy jeszcze niedawno można było spotkać jedynie w sklepach z ekologiczną żywnością. Obecnie dumnie zasiada na półkach sklepowych, zaraz obok cukru buraczanego. To znak, że coraz chętniej sięgamy po tę brązową słodycz. Dlaczego? ... ...
... pozostało świeże i przydatne do spożycia. Metody konserwacji żywnościProdukty spożywcze są w sklepach poddawane są różnym sposobom konserwacji żywności. Kupione przez nas pomidory mogą być poddane ... suszeniu albo pasteryzacji, a świeżość ...
... Pamiętacie bitwę na pomidory? La Tomatina nie jest jedyną wojną w której jako amunicję wykorzystuje się żywność. W miejscowości Benissalem na Majorce, podczas Fiesta of La Vermada – święta wina, odbywa się walka na ...winogrona. ... Pamiętacie ...
... nam jeszcze co najmniej kilku tygodni, jednak już teraz możemy przygotować potrawy, korzystając z ich suszonej formy. Obok wędzonych śliwek, bez których żaden bigos nie miałby racji bytu, uwagę zwraca tu żurawina ... się bez niej obejść. Co ...
... Każdego roku marnujemy sporo pieniędzy z powodu wyrzucania żywności przeterminowanej lub źle przechowanej, która już się nie nadaje do jedzenia. Produkty świeże, takie jak sery, mięso czy mleko ... nie mogą długo stać i trzeba je szybko spożyć, ...
... Nowa ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia spodobała się wszystkim, ale nie samym zainteresowanym, czyli uczniom. Młodzież z Gorzowa Wielkopolskiego zorganizowała protest przeciw zmianom. ...
... i jogurtach. O probiotykach zrobiło się głośno za sprawą dietetyków i producentów żywności. Jak właściwie probiotyki wpływają na organizm? O tym przeczytacie poniżej. ... i jogurtach. O probiotykach zrobiło się głośno za sprawą dietetyków i ...
... W ostatnich latach obserwuje się wzrost zachorowań na różnego typu alergie. W Polsce tempo wzrostu chorób alergicznych jest nawet większe niż w Europie Zachodniej. Jako przyczynę tego zjawiska wskazuje się rosnące zanieczyszczenia środowiska, ...
... odpowiednią dawkę antyoksydantów, możesz wypić szklankę soku żurawinowego (250 ml), zjeść półtorej szklanki surowej żurawiny lub jedną trzecią szklanki suszonej żurawiny. Porównując zawartość ...
... nim nasz jadłospis stanie się o wiele bardziej bogatszy i wartościowy. Istnieje wiele sposobów na przechowywanie i przetwarzanie żywności. Obok kiszenia kapusty, suszenia jabłek bądź grzybów dobrze ... na gruszki w occie. Co można marynować? ...
... można znaleźć też w jedzeniu fast food, zupkach z torebek, a nawet w daniach smażonych na oleju. Tłuszcz trans jest najgorszym i najbardziej niezdrowym tłuszczem, jaki można spotkać w żywności. ... można znaleźć też w jedzeniu fast food, zupkach ...
... Królują na sklepowych półkach z ekologiczną i dietetyczną żywnością. Czemu są tak zdrowe? ... Królują na sklepowych półkach z ekologiczną i dietetyczną żywnością. Czemu są tak zdrowe? Komosa ryżowa i amarantus to tzw. pseudozboża, zawierające ...
... Probiotyki to żywe kultury bakteryjne, których działanie wpływa korzystnie na zdrowie człowieka, zwłaszcza na pracę jelit. Żywność probiotyczna, oprócz wartości odżywczych, posiada zdolność ...
... Nieprawdą jest, że tryb życia jaki wiedziemy skazuje nas na tzw. „szybką żywność”. Choć budki z fast foodami wyrastają dosłownie jak grzyby po deszczu, to przy odrobinie rozsądku, wiedzy na temat ... Nieprawdą jest, że tryb życia jaki ...