Ciasteczka musli

... przepisy na łatwe ciasteczka. Pozwolą nam one nie tylko zaoszczędzić wiele czasu, ale także stanowią idealne rozwiązanie dla kobiet stawiających w kuchni pierwsze kroki. Jednym z nich jest przepis naciastka ...

dawno temu

Żeberka w kapuście

... kilka kilogramów, bo jest to potrawa dość tłusta. Nie oznacza to jednak, że należy zupełnie wykluczyć je z diety. Żeberka na obiad przełamią monotonię panującą w naszej kuchni i wniosą do niej ...

dawno temu

Kotlety z jajek

... się, że w swojej kuchni posiadasz: 10 jajek,świeży szczypiorek,świeży koper,sól,pieprz,1 bułkę,mleko,bułkę tartą.Bułkę należy namoczyć w mleku, a następnie odcisnąć. 8 jajek trzeba ugotować na twardo ...

dawno temu

Ciasteczka z wróżbą

... z kuchnią chińską, jednak istnieje wiele poważnych wątpliwości co do miejsca i czasu wymyślenia tego niezwykle ekscytującego wypieku. Niektórzy łączą wróżbę z chińskiego ciasteczka z omikiji ...

dawno temu

Kilka pyszności z awokado

... guacamole, które mogą się różnić składnikami – niektóre zawierają pomidory, cebulę, czosnek, paprykę chili, czy kolendrę. Najczęściej sos ten występuje w parze z tortillą, chociaż w kuchni ...

dawno temu

Jak marynować grzyby?

... , gotowanej lub wyjątkowo surowej. Tradycyjna kuchnia polska posiada w swoim dorobku wiele przepisów na grzyby, wśród których należy wskazać receptury przyrządzania zup grzybowych, sosów grzybowych, sałatek ...

dawno temu

Kanapka z wołowiną nie tylko jako fast food!

... obiadowych potraw. Co z tą wołowiną? Wołowina, inaczej mięso wołowe, otrzymywane jest z bydła o wieku powyżej pół roku. Należy do podstawowych mięs w kuchni amerykańskiej, ale i europejskiej. Większość ...

dawno temu

Herbaty ziołowe

... rozłączny, ponieważ część roślin leczniczych używana jest także w aromaterapii i wykorzystywana w przemyśle perfumeryjnym. Podobnie powszechnie stosowane w kuchni przyprawy jak bazylia, lawenda ...

dawno temu

Baranina w ziołach - palce lizać!

... . Jednak pozyskane z odpowiedniego zwierzęcia i doskonale przyrządzone, mięso baranie ma wielu wielbicieli, którzy cenią jego unikalny smak i aromat. Baranina jest jednym z kilku mięs używanych w kuchni europejskiej ...

dawno temu

Właściwości słonecznika

... wzmacniają zęby i kości, a także biorą udział w procesach krwiotwórczych organizmu. Dostarczają także dużej ilości białka oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych.Wykorzystanie słonecznika w kuchni Co ciekawe ...

dawno temu

Właściwości soli

... pierwiastki, które usuwane są wraz z moczem, potem czy łzami oraz zatrzymuje wodę w organizmie powodując obrzęki kończyn i przyczyniając się do otyłości brzusznej.Stosowanie soli w kuchni Choć często myślimy ...

dawno temu

Zdrowe przyprawy

... Przyprawy spełniają ważną rolę w kuchni. Poprawiają smak potraw, nadają im aromat i sprawiają, że nawet najbardziej banalne danie może stać się wyjątkowe. Podczas przygotowywania posiłku należy ... pamiętać, że wiele przypraw wpływa korzystnie ...

dawno temu

Sos winegret - idealny dodatek do sałatek

... Sos winegret - skąd pochodzi? Sos winegret pochodzi z kuchni francuskiej, podawany jest na zimno. Nazwa sosu pochodzi od francuskiego "vinaigre", co w tłumaczeniu oznacza... ocet. Był popularnym ...

dawno temu

Ciasto cytrynowe

... . W dodatku sprawdzone przepisy na ciasta za każdym razem przyniosą ci sukces, a z czasem zdobywane doświadczenie będzie kolejnym krokiem wtajemniczenia w sekrety prawdziwej kuchni. Jednym z takich prostych ...

dawno temu

Paprykarz rybny

... szczeciński. Ta niezwykła receptura została wymyślona w drugiej połowie ubiegłego wieku i niewątpliwie stanowiła inspirację bogatą tradycją kuchni węgierskiej. Zobacz, jak możesz powrócić do dzieciństwa ...

dawno temu

Zwykły kurczak z niezwykłym serem

... konsystencję – bardzo kremową i rozpływającą się w ustach. Gorgonzola, ze względu na swój wyrazisty smak, jest szeroko stosowana we włoskiej kuchni. Jej dodatek do sosów, farszów i kremów pozwala nadać ...

dawno temu

Dietetyczne spaghetti

... ostrą kuchnię warto dodać pieprzu Cayenne), bazylią, oregano. Ze względu na to, że mięso z indyka jest delikatne, cała potrawa nie powinna się dusić dłużej niż 20 minut. Sos podajemy z ugotowanym ...

dawno temu

Smaki Węgier, czyli gulasz to tylko początek

... Z czym się kojarzy kuchnia węgierska? Większość z nas powie, że z papryką i to będzie prawda. Papryka jest jednym z tradycyjnych składników w kuchni naszych południowych bratanków. Nic w tym dziwnego: klimat sprzyja uprawom, a jakości i smaku ...

dawno temu

Musaka - nietypowa zapiekanka prosto z Grecji

... , jeśli szukamy niebanalnych smaków i pragniemy urozmaicić naszą codzienną kuchnię. Chociaż czas przygotowania tego dania to około 90 minut, to na pewno warto go znaleźć, aby chociaż spróbować, jak smakuje ...

dawno temu

Ciasto brzoskwiniowe

... i pieniędzy możemy dodać do niego różnego rodzaju owoce. Dzięki temu otrzymamy na przykład smaczny placek z brzoskwiniami. W czasie zimy trudno jest stosować w kuchni świeże truskawki albo czereśnie ...

dawno temu

Przepisy na szybki obiad

... miło spędzić razem z bliskimi. Jak zatem nie tracić wielu godzin w kuchni i ugotować obiad na szybko? Obiad na szybkoPomysł na szybki obiad wcale nie musi wiązać się z korzystaniem z mrożonek ...

dawno temu

Dziś na talerzach japońskie tofu z bakłażanem!

... jest szczególnie popularnym składnikiem dań orientalnych oraz potraw kuchni europejskiej, zarówno dań mięsnych, jak i wegetariańskich. Świeże tofu sprzedaje się w sosie własnym. Po odsączeniu wody ser ...

dawno temu

Desery, których nie musisz piec!

... To jedno z najpopularniejszych włoskich ciast może spokojnie powstać w polskiej kuchni. Potrzeba tylko zdobyć dobry przepis i do dzieła! Składniki: 15-20 podłużnych biszkoptów, 250 g sera mascarpone ...

+ Pokaż więcej