Ortoreksja dotyka osoby wykształcone

... . Ortoreksja (orthorexic nervosa) to termin, który po raz pierwszy użył w 1997 r. kalifornijski lekarz Steven Bratman. Ortoreksja, czyli obsesja na punkcie spożywania właściwej i zdrowej żywności, najczęściej ... uwagę do jakości jedzenia i ...

dawno temu

Zabij intruza widelcem

... To wszystko przez wygodny tryb życia. Jedząc coraz szybciej, wybieramy gotowe produkty. A przecież przetworzona żywność, z której w ciągu pięciu minut przygotujemy wyrafinowaną kolację, pełna ... , wybieramy gotowe produkty. A przecież ...

dawno temu

Czytajmy etykiety na opakowaniach produktów! List do Dietetyka

... cukier, to odkładamy produkt z powrotem na półkę. Unikajmy produktów, których nazwy składników brzmią dla nas jak w obcym języku. Oczywiście bądźmy szczerzy, nie da się w 100% uniknąć konserwantów ...

dawno temu

Fast foody jak papierosy

... . Problem wpływu otyłości na zapadalność na różne choroby już teraz można zaobserwować w australijskich statystykach zachorowań. Tym bardziej dziwi fakt, że rząd australijski niechętnie podejmuje jakiekolwiek kroki w postaci restrykcji dla ...

dawno temu

Nie pij mleka na sen

...   W młodości mama zawsze powtarzała, że na dobry sen pomaga szklanka ciepłego mleka. Być może powinnaś włożyć tę radę między bajki. Białka mleka bowiem pobudzają nas, zamiast usypiać. Zamiast kubka mleka, sięgnij po żywność, która pomaga szybko ...

dawno temu

Wędzenie pod lupą

... Wspaniale pachną, mają niepowtarzalny smak i piękny kolor. Wędzone produkty przemawiają do naszych zmysłów bardzo silnie. Nic więc dziwnego, że w czasach, gdy nie musimy już wykorzystywać tej metody jako sposobu na konserwowanie żywności, nadal ...

dawno temu

Czy ekologiczne mięso może być szkodliwe dla zdrowia?

... 1875213 Od dłuższego czasu panuje moda na bycie eko. W każdym supermarkecie znajdziemy regały produktów z napisem "bio" i "eko". Czy to oznacza, że żywność wyprodukowana z naturalnych składników ...

dawno temu

Najwyższy czas postawić na zdrowie i zadbać o planetę

... Sophie Uliano odkrywa sekrety diety, która nie tylko skutecznie zwalcza kilogramy, ale jest też bezpieczna dla naszej planety. Okazuje się, że jedzenie lokalnej, organicznej żywności wcale nie musi być kosztowne, a zdrowy posiłek może być ...

dawno temu

Małe dziecko – poradnik z biblioteki

... o rozwoju i wychowaniu małego dziecka. Jeszcze z lat 80-tych, kiedy schematu żywienia dziecka nie przygotowywały firmy produkujące żywność dla nich, a kalendarzy szczepień nie układały koncerny farmaceutyczne. ... o rozwoju i wychowaniu małego ...

dawno temu

Organiczny jogurt domowej roboty

... Moda na ekologiczne jedzenie trwa. Producenci żywności przekonują nas, że ich produkty są w 100 proc. naturalna, bez żadnych ulepszaczy i chemii. Zamiast jednak przepłacać w supermarketach spróbuj ...

dawno temu

STOP! dla monotematycznych sałatek

... "-Mamo, jaka dziś sałatka na obiad? -Jak to jaka, synku, najlepsza! Dodam do niej najlepszy-super-hiper-ultra-uniwersalny-sos-sałatkowy-z-torebki-bez-konserwantów!” - takie są smutne realia. Sos ...

dawno temu

Batonik zdrowy dla malucha, bo tak mówi reklama

... . To właśnie dlatego producenci żywności, reklamując swoje produkty kierowane dla dzieci zawsze podkreślają ich wartości odżywcze i prozdrowotne. O ile dorosły skusi się na coś niezdrowego, ale smacznego, o tyle ... matkę na zakup takiego ...

dawno temu

Lody w kształcie zwierzątek dla maluchów

... Jak wiadomo nie od dzisiaj, by przekonać dzieciaki do posiłków trzeba czasami nie lada pomysłowości. Kiedy nasi milusińscy buntują się przeciw spożywaniu zdrowej żywności nieodzowny jest sprytny trik, który je do tego przekona, a tu sprawdzają ...

dawno temu

„Policyjny” pojemnik na ciastka

... Odpowiednie pojemniki do przechowywania żywności mają spore znaczenie, jeśli chcemy cieszyć się jak najdłużej ich świeżością. Te, które wkładamy do lodówki nie muszą być zbytnio dekoracyjne ...

dawno temu

Zadbaj o skórę kosmetykami mineralnymi!

... konserwanty, które mogą uczulać i podrażniać skórę. Inne składniki, zawarte w wielu produktach kosmetycznych, takie jak oleje mineralne czy tlenochlorek bizmutu, często wysuszają naskórek, zatykają pory ...

dawno temu

Antyoksydanty – strażnicy zdrowia i młodości

... stresu oksydacyjnego jest na przykład zanieczyszczenie środowiska, promieniowanie, palenie tytoniu stany zapalne w organizmie, dieta uboga w antyoksydanty, a także spożywanie żywności zawierającej ... konserwanty, pozostałości pestycydów i ...

dawno temu

Borówki w blistrach, marchewka w papierośnicy

... Daizi Zheng, ma zaledwie 23 lata, ale jest już dość znaną projektantką przedmiotów użytkowych. Poza komórkami i meblami, Daizi projektuje również opakowania na żywność. Jeden z jej projektów ...

dawno temu

Na pikniki w pojemniki!

... . Dlatego ważne jest ich odpowiednie przechowywanie. Pojemniki próżniowe chronią produkt przed kontaktem z wilgocią i powietrzem, dzięki czemu żywność jest 3-5 razy dłużej świeża i zachowuje swój wyjątkowy ... smak. Przyczyną psucia się żywności ...

dawno temu

Zupy krem Wodzisław – aksamitna porcja warzyw

... dla tych, którym brakuje talentu kulinarnego. Zupy nie zawierają konserwantów i smakują jak te przygotowane w domu. Ale w przeciwieństwie do tych ostatnich nie wymagają spędzania godziny w kuchni. Wystarczy podgrzać ... w domu, bo zupełnie tak ...

dawno temu

Przepis na musztardę

... od wszelkiego rodzaju dodawanych do nich konserwantów i sztucznych barwników. Zapoznając się z poniższym artykułem, dowiesz się nie tylko, jakie rodzaje musztardy się wyróżnia, ale także poznasz przepis na jej samodzielne przyrządzenie w domu. ...

dawno temu

3 produkty obniżające libido, czyli czego unikać, aby cieszyć się udanym życiem seksualnym!

... Na pewno nie raz słyszałaś o żywności zaliczanej do grupy naturalnych afrodyzjaków, która przyczynia się do wzrostu pożądania. Warto jednak wiedzieć, że istnieją również produkty pokarmowe, które działają wręcz na odwrót. Poznaj żywność, która ...

dawno temu

Błonnik pokarmowy

... Błonnik jest składnikiem żywności pochodzenia roślinnego, który nie jest rozkładany przez enzymy przewodu pokarmowego człowieka. W związku z tym, że błonnik nie jest trawiony i wchłaniany ... , rzodkiewce.Wraz z rozwojem cywilizacji ludzie ...

+ Pokaż więcej