Najbardziej aromatyczne z ziół

... dania w smaczne, pachnące potrawy. Oprócz niewątpliwych walorów smakowych i zapachowych wielu ziół należy docenić także te lecznicze. ... we flakach, żurkach, grochówce lub fasolowej – w ogóle w daniach z roślin strączkowych. W naszej kuchni ...

dawno temu

Co zabrać na ognisko?

... się też dziczyzna. Polecam ponacinanie mięsa i włożenie w rowki kawałków cebulki oraz owinięcie całości plasterkiem boczku (żeby potrawa się nie rozpadła warto przypiąć mięso małymi wykałaczkami). Podajemy ...

dawno temu

Rozgrzewamy na słodko, na ostro, na kwaśno

... odcedzoną, dobrze wypłukaną fasolę i papryczki chili (ilość według uznania – ja daję 3) i zostawiamy potrawę na ogniu jeszcze jakieś 10 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru i dodajemy ...

dawno temu

Jak jeść pałeczkami? Sprawdzone porady dla początkujących

... Wielu osobom jedzenie pałeczkami może sprawiać wiele kłopotu, szczególnie na początku. Trudności z posługiwaniem się pałeczkami stanowią przeszkodę do spożycia tradycyjnych potraw azjatyckich ... Jedzenie pałeczkami nie jest takie trudne, jak ...

dawno temu

Afrodyzjaki dla mężczyzn - przez żołądek do serca

... Afrodyzjaki dla mężczyzn? Najlepiej działają te, które najpierw pobudzą jego kubki smakowe, więc zacznij od kuchni. Święto zakochanych coraz bliżej i warto zastanowić się nad walentynkowym menu. Bądź przebiegła i umieść w potrawach wszystko, co ...

dawno temu

Kuchnia angielska

... Wielkiej BrytaniiAnglia to kraj w ostatnim czasie bardzo otwarty na wpływ obcych nacji, jednak nadal można wyczuć w nim nutę tradycjonalizmu, a nawet snobizmu. Angielskie potrawy nie kojarzą ... smaku? Przecież i do naszej tradycji kulinarnej ...

dawno temu

Przepisy z kaszy manny

... Kiedy brak pomysłów na popołudniową przekąskę dla najmłodszych warto poszperać w Internecie. Poniżej znajdziecie przepis na potrawy z kaszy manny w dwóch odsłonach – na słodko i na słono. Dodatek warzywny i owocowy wzbogaca dania w niezbędne ...

dawno temu

Kapusta kiszona

... Tak jak domeną lata są pyszne lody, zimne desery oraz orzeźwiające napoje, tak wraz z jego przeminięciem na naszym stole zaczynają pojawiać się potrawy bardziej treściwe, sycące i gotowane wyłącznie ... tradycji kulinarnej bez zjedzenia potraw z ...

dawno temu

Co można zrobić z mrożonek? - czyli dania na szybko

...   Kto w dzisiejszym świecie ma czas na spędzanie długich godzin w kuchni i wymyślanie praco- i czasochłonnych potraw? Chyba tylko zawodowi kucharze... I może jeszcze garstka szczęśliwców. Reszcie ... pozostaje weekendowe gotowanie, a w ...

dawno temu

Kuchnia chińska

... : doboru składników, sposobu gotowania, włożonego w przygotowanie potrawy serca, zachowania równowagi składników, smaków i konsystencji. Kuchnia ta jest chyba jedyną, która zwraca uwagę na to ostatnie ... . Dla chińczyków każde danie ma sens ...

dawno temu

Letnie grillowanie

... na sylwetkę? Oczywiście, że tak! A oto przykłady. Kolby kukurydzy z grilla Przygotowanie tej potrawy z grilla nie wymaga wielu zabiegów kulinarnych. Wystarczy usunąć z kolb liście i włókna, dokładnie je ...

dawno temu

Jajecznica - przepisy

... aromatycznych ziół, które także nadadzą potrawie wyrazistszego smaku, a do tego poprawią trawienie. Dziś przepis na jajecznicę "ze szczyptą zdrowia". ... ziół, które także nadadzą potrawie wyrazistszego smaku, a do tego poprawią trawienie. Dziś ...

dawno temu

Domowy makaron

... i można go dodawać jako dodatek do niemal wszystkich potraw. Zobacz, z czego robi się makaron i jak proste jest jego samodzielne wykonanie w domu. ... i można go dodawać jako dodatek do niemal wszystkich potraw. Zobacz, z czego robi się makaron ...

dawno temu

Jabłko czy batonik? Czy wiesz co je Twoje dziecko?

...   Jabłko? Dziesięciolatek dostaje dreszczy na sam dźwięk tego słowa. Za to chętnie sięga po słodkiego batonika. Zamiast ohydnej zupy woli zjeść po szkole w fast foodzie. Jak wiele niezdrowych potraw zjadają nasze dzieci i dlaczego na to ...

dawno temu

Video-Kuchnia.pl – gotowanie na ekranie

... Pokazujemy i uczymy jak gotować – to hasło reklamowe nowego serwisu kulinarnego Video-Kuchnia.pl. Jak wskazuje nazwa, pomysłodawcy strony postawili na materiały wideo i liczą na wsparcie ze strony użytkowników, których zachęcają do nagrania ...

dawno temu

Niebezpieczny fast food

... W ostatnich latach znacznie wzrosła liczba Polaków jadających większość posiłków poza domem. Kiedyś niedrogie i szybko podane potrawy serwowały bary mleczne, w których można było zjeść swojskie ... niedrogie i szybko podane potrawy serwowały ...

dawno temu

Co robisz dla innych?

... Pytanie o to, ile robimy dla potrzebujących, ile dajemy z siebie, sam się narzuca się okazji finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. Czy jest to jedyna okazja w roku, gdy nie potrafisz odmówić ... dla potrzebujących, ile dajemy z siebie, ...

dawno temu

Domowa pielęgnacja dłoni

...   Po świątecznym kucharzeniu i robieniu domowych porządków, Twoje dłonie mogą domagać się wzmożonej troski. Delikatna skóra może wzywać pomocy, charakteryzując się nadmiernym wysuszeniem ... Po świątecznym kucharzeniu i robieniu domowych ...

dawno temu

Przepis na faszerowane jajka

... Zanim nadejdzie Wielkanoc, już teraz warto pomyśleć nad przepisami na pyszne przystawki, które powinny znaleźć się na świątecznym stole. Pozycja obowiązkowa to oczywiście jajka. Te tradycyjne ... Zanim nadejdzie Wielkanoc,już teraz warto ...

dawno temu

Gotowanie na parze – dlaczego warto?

... Gotowanie na parze jest coraz bardziej popularne. I nic dziwnego – potrawy przyrządzane w parowacze nie tylko są zdrowsze, ale i smakują o niebo lepiej niż smażone czy duszone. Dlaczego warto gotować ... tracimy. Podobnie wygląda użycie tłuszczu ...

dawno temu

Pulpety w sosie pomidorowym

... Zastanawiałaś się kiedyś, dlaczego niektóre potrawy cieszą się ogromną popularnością w niemalże każdym zakątku świata, podczas gdy przyrządzanie innych charakterystyczne jest tylko dla danego regionu ... ? Wydaje się, że wpływ na taką sytuację ...

dawno temu

Warzywa faszerowane dziczyzną

... Pamiętacie artykuł „Faszerowanie bez fuszerki”? Podaliśmy wtedy Wam przepis na „nadzianego” pomidora, cukinię i bakłażana. Dziś kontynuacja tego tematu, jednak w nieco innej odsłonie. Wiadomo, że zimą najbardziej smakują nam potrawy „ciężkie”, ...

+ Pokaż więcej