Antyoksydanty w płatkach zbożowych, popcornie i krakersach

... do owoców i warzyw – mówi Vinson. Polifenole występują w sposób naturalny w roślinach i są najbogatszym antyoksydantem, który ma właściwości przeciwzapalne, a sami naukowcy wierzą, że mogą one zmniejszać ryzyko chorób serca, raka czy innych ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść marchew?

... Aby opóźnić proces starzenia się, należy zapewnić sobie odpowiednią ochronę nie tylko w postaci witaminy C i E, ale także beta-karotenu występującego w marchewce, słodkich ziemniakach, dyni ... jest za mało danych na temat tej teorii. Maseczka z ...

dawno temu

Fiołek trójbarwny

... Fiołek trójbarwny to oficjalna nazwa polnego kwiatka - bratka. Szeroko stosowany w ziołolecznictwie słynie z łagodzenia objawów trądziku młodzieńczego. Dawniej służył do oczyszczania krwi i zapobiegania żylakom. Jakie jeszcze właściwości ...

dawno temu

Wieprzowina z warzywami - smacznie i kolorowo

... Wieprzowina jest przez nas zwykle jedzona w postaci kotleta schabowego. Tymczasem warto ją połączyć z pełnymi witamin warzywami. Na taką kolorową wieprzowinę skuszą się nawet dzieci. Marchewka, papryka, pieczarki, cebula – to musi być dobre. ... ...

dawno temu

Sprawdź jakie właściwości ma szpinak

... jednak bez kolorów. Surowy szpinak powinny jeść osoby borykające się z anemią. Gotowane na oleju liście szpinaku są polecane na problemy skórne – liszaj, opryszczkę, trudne do zagojenia rany i łuszczycę. Szpinak mrożony nie ma tych właściwości. ...

dawno temu

Obierak do warzyw z pojemniczkiem

... Całkiem fajny, poręczny i praktyczny obierak do warzyw - właśnie to widzisz na powyższym obrazku, choć pierwsze Twoje skojarzenie może być zupełnie inne. Bez problemu obierzesz nim ogórki czy marchewki, bez potrzeby stania nad koszem na śmieci. ...

dawno temu

Przełom w regeneracji skóry – wielozadaniowy krem wykorzystujący niezwykłe właściwości śluzu ślimaka!

... , który dołącza do linii poison, to snail mucin cream. Tym razem marka clarena wykorzystała dobroczynne właściwości śluzu ślimaka, który od wieków cieszy się uznaniem wśród kosmetologów, a nawet lekarzy. ...

dawno temu

Rzeżucha - warzywo na zimę

... Zimową porą trudno o świeże i pachnące warzywa. Dlatego zamiast przekopywać sterty warzyw w markecie w poszukiwaniu najładniejszych okazów, posiej rzeżuchę! Będziesz mogła dodać ją do sałatek, położyć na kanapki i wrzucić do sosu. Jakie ...

dawno temu

Dlaczego kawa i alkohol to połączenie idealne? Poznaj nieznane dotąd właściwości małej czarnej

... Niezwykłe właściwości kawy 56580 Kawa od dziesiątek lat jest wykorzystywana jako napój energetyczny. Zawarta w jej składzie kofeina skutecznie pobudza funkcjonowanie mózgu i usprawnia koncentrację ...

dawno temu

Herbata z rumem dla zdrowia i urody

... Dobroczynne właściwości herbaty są znane od wieków. Przywracają młodość, odchudzają, dodają energii lub usypiają. Istnieje też herbata lecznicza i do tej kategorii można z pewnością zaliczyć herbatę ... świetnie wspomoże twoją dietę na ...

dawno temu

Brąz skóry dzięki warzywom

... Dwa tygodnie przed urlopem możesz zastosować „słoneczną” dietę. Jej bazą powinny być warzywa i owoce (marchewka, pomidory, jagody, sałata, czarne porzeczki, papryka, brukselka, kalafior, cytrusy ...

dawno temu

Lekkie letnie przekąski

... Warzywa i owoce stanowią idealną przekąskę między posiłkami. Jabłko czy obraną marchewkę można bez problemu wziąć do pracy. Są niskokaloryczne, poręczne, dzięki nim łatwo poradzisz sobie z napadem głodu. Zajrzyj do naszych tabeli i sprawdź ich ...

dawno temu

Letnie przegryzki czyli jedz i chudnij!

... Warzywa i owoce - najlepiej surowe - mogą być świetną przegryzką między posiłkami. Jabłko czy obraną marchewkę można łatwo zapakować do pracy. Są niskokaloryczne, poręczne, dzięki nim łatwo zwalczysz napady głodu. Zajrzyj do naszych tabeli i ...

dawno temu

Parzenie herbaty - jak długo?

... Mamy różne rodzaje herbaty, każdy z nich ma inny smak i właściwości. Każdy wymaga także innego sposobu przygotowania. Parzenie herbaty to nie tylko zalanie jej wodą, jak sądzą niektórzy. Trzeba wiedzieć jaką temperaturę powinna mieć woda i jak ...

dawno temu

Zdrowa sól?

... Dietetycy ostrzegają: nadmiar soli w diecie prowadzi do rozwoju nadciśnienia tętniczego. Jak się okazuje, nic bardziej mylnego. Co więcej, właściwości soli mogą mieć korzystny wpływ na radzenie sobie ze stresem. Jak to jest z tą solą? Czy sól ...

dawno temu

Ciasto marchewkowe z orzechami

... . Nie ma nic smaczniejszego niż samodzielnie pieczone ciasto, dlatego spróbuj je zrobić! Składniki ciasta marchewkowego z orzechami 2 marchewki, 4 jaja, pół szklanki oleju, pół szklanki ... cukru, 2 szklanki mąki pszennej, 6 orzechów włoskich, 1 ...

dawno temu

Algi morskie - zastosowanie w kosmetyce

... Algi morskie to prawdziwy kosmetyczny hit. Dzięki wyjątkowym właściwościom używa się ich do produkcji wielu upiększających preparatów. Algi występują w oceanach, morzach, jeziorach i rzekach. Gromadzą tam w sobie wiele cennych pierwiastków, ...

dawno temu

Mięta lekiem na świąteczne zło

... Mięta może pretendować do miana trzynastej potrawy wigilijnej. A to za sprawą jej zdrowotnych właściwości, które znane są od wieków. Miętę stosowano i nadal się stosuje na bóle głowy, bóle brzucha ...

dawno temu

Miodowa odnowa skóry. Jak to działa?

... Cudowne właściwości miodu znane są od wieków. Kleopatra, królowa Egiptu, dla podtrzymania młodości i piękna skóry zażywała kąpieli w mleku i miodzie. Podobnie czyniła Poppea Sabina, cesarzowa rzymska. Jak współcześnie wygląda miodowa odnowa ...

dawno temu

Kwas mlekowy w kosmetyce

... potrafimy zadbać o swoje ciało i zawsze wyglądamy wyjątkowo pięknie. W ostatnim czasie firmy kosmetyczne coraz częściej promują wykorzystywany przez nie składnik – kwas mlekowy. Jeżeli chcesz nadal wyglądać świetnie, zobacz czym właściwie jest, ...

dawno temu

Czy wiesz jakie właściwości mają migdały?

... się też w diecie na cholesterol. Pomagają one obniżyć poziom złego cholesterolu. Na rynku dostępne są migdały słodkie i migdały gorzkie. Żeby migdały nie straciły swoich właściwości, nie można ich poddawać ...

dawno temu
+ Pokaż więcej