Jedzenie jogurtów

... mówiąca, że odkrycie to zawdzięczamy kuchni indyjskiej, choć o tym jak zrobić jogurt, wiedzą dziś już chyba wszyscy. Jogurt zawiera podobne substancje odżywcze jak mleko. Spośród nich najważniejsze ...

dawno temu

Dieta wegańska

... wykluczonych z kuchni wegańskiej należy wymienić te, jakie pozostały na liście jedzonych przez nich potraw. Wskazać tu należy: warzywa, owoce, grzyby, zboża i wszelkie rośliny strączkowe. Współczesne ...

dawno temu

Przepisy na jajka

... z kuchnią. Uwielbiany przed dzieci i dorosłych jest natomiast kogel-mogel, w skład którego wchodzą surowe jajka i cukier. Ten słodki deser trudno zastąpić nawet najbardziej wymyślnymi batonami.   ...

dawno temu

Jak jeść ostrygi?

... również szkodliwych tłuszczów i przyczyniają się do stopniowego obniżania poziomu cholesterolu. Ostrygi często wykorzystuje kuchnia śródziemnomorska, która uznawana jest za jedną ze zdrowszych metod ...

dawno temu

Jak przygotować romantyczną kolację dla dwojga?

... muzyce. Jeżeli nie zdążyłaś przygotować wszystkiego przed przyjściem drugiej połówki, nie znikaj w kuchni, zostawiając ją samą sobie. Poproś gościa o pomoc w gotowaniu – w ten sposób nie tylko szybciej ...

dawno temu

Kurczak z jabłkami i żurawiną, czyli idealny obiad na chłodne dni

... . Danie najlepiej podawać z dzikim ryżem i brukselką, upewnij się więc, że nie zabraknie ich w twojej kuchni. Przygotowanie jabłkowo-żurawinowego kurczaka Obie strony kurczaka posyp ¼ łyżeczki tymianku ...

dawno temu

Kotleciki ryżowe

... ” dodatku do takich smakołyków jak zrazy wieprzowe czy kotlety schabowe byłoby krzywdzące. I chociaż produkt ten nie cieszy się w naszym kraju ogromną popularnością, jak ma to miejsce chociażby w kuchni ...

dawno temu

Sałatka z rukolą

... natomiast wyczuwają nawet jej odrobinę w każdej potrawie, której zjedzenia odmawiają. Jednak aby przekonać przeciwników jedzenia rukoli, dobrze jest poznać sposoby na jej wykorzystanie w kuchni ...

dawno temu

Ciasteczka musli

... przepisy na łatwe ciasteczka. Pozwolą nam one nie tylko zaoszczędzić wiele czasu, ale także stanowią idealne rozwiązanie dla kobiet stawiających w kuchni pierwsze kroki. Jednym z nich jest przepis naciastka ...

dawno temu

Żeberka w kapuście

... kilka kilogramów, bo jest to potrawa dość tłusta. Nie oznacza to jednak, że należy zupełnie wykluczyć je z diety. Żeberka na obiad przełamią monotonię panującą w naszej kuchni i wniosą do niej ...

dawno temu

Kotlety z jajek

... się, że w swojej kuchni posiadasz: 10 jajek,świeży szczypiorek,świeży koper,sól,pieprz,1 bułkę,mleko,bułkę tartą.Bułkę należy namoczyć w mleku, a następnie odcisnąć. 8 jajek trzeba ugotować na twardo ...

dawno temu

Ciasteczka z wróżbą

... z kuchnią chińską, jednak istnieje wiele poważnych wątpliwości co do miejsca i czasu wymyślenia tego niezwykle ekscytującego wypieku. Niektórzy łączą wróżbę z chińskiego ciasteczka z omikiji ...

dawno temu

Kilka pyszności z awokado

... guacamole, które mogą się różnić składnikami – niektóre zawierają pomidory, cebulę, czosnek, paprykę chili, czy kolendrę. Najczęściej sos ten występuje w parze z tortillą, chociaż w kuchni ...

dawno temu

Jak marynować grzyby?

... , gotowanej lub wyjątkowo surowej. Tradycyjna kuchnia polska posiada w swoim dorobku wiele przepisów na grzyby, wśród których należy wskazać receptury przyrządzania zup grzybowych, sosów grzybowych, sałatek ...

dawno temu

Kanapka z wołowiną nie tylko jako fast food!

... obiadowych potraw. Co z tą wołowiną? Wołowina, inaczej mięso wołowe, otrzymywane jest z bydła o wieku powyżej pół roku. Należy do podstawowych mięs w kuchni amerykańskiej, ale i europejskiej. Większość ...

dawno temu

Herbaty ziołowe

... rozłączny, ponieważ część roślin leczniczych używana jest także w aromaterapii i wykorzystywana w przemyśle perfumeryjnym. Podobnie powszechnie stosowane w kuchni przyprawy jak bazylia, lawenda ...

dawno temu

Baranina w ziołach - palce lizać!

... . Jednak pozyskane z odpowiedniego zwierzęcia i doskonale przyrządzone, mięso baranie ma wielu wielbicieli, którzy cenią jego unikalny smak i aromat. Baranina jest jednym z kilku mięs używanych w kuchni europejskiej ...

dawno temu

Właściwości słonecznika

... wzmacniają zęby i kości, a także biorą udział w procesach krwiotwórczych organizmu. Dostarczają także dużej ilości białka oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych.Wykorzystanie słonecznika w kuchni Co ciekawe ...

dawno temu

Właściwości soli

... pierwiastki, które usuwane są wraz z moczem, potem czy łzami oraz zatrzymuje wodę w organizmie powodując obrzęki kończyn i przyczyniając się do otyłości brzusznej.Stosowanie soli w kuchni Choć często myślimy ...

dawno temu

Sos winegret - idealny dodatek do sałatek

... Sos winegret - skąd pochodzi? Sos winegret pochodzi z kuchni francuskiej, podawany jest na zimno. Nazwa sosu pochodzi od francuskiego "vinaigre", co w tłumaczeniu oznacza... ocet. Był popularnym ...

dawno temu

Ciasto cytrynowe

... . W dodatku sprawdzone przepisy na ciasta za każdym razem przyniosą ci sukces, a z czasem zdobywane doświadczenie będzie kolejnym krokiem wtajemniczenia w sekrety prawdziwej kuchni. Jednym z takich prostych ...

dawno temu

Paprykarz rybny

... szczeciński. Ta niezwykła receptura została wymyślona w drugiej połowie ubiegłego wieku i niewątpliwie stanowiła inspirację bogatą tradycją kuchni węgierskiej. Zobacz, jak możesz powrócić do dzieciństwa ...

dawno temu

Zwykły kurczak z niezwykłym serem

... konsystencję – bardzo kremową i rozpływającą się w ustach. Gorgonzola, ze względu na swój wyrazisty smak, jest szeroko stosowana we włoskiej kuchni. Jej dodatek do sosów, farszów i kremów pozwala nadać ...

dawno temu

Dietetyczne spaghetti

... ostrą kuchnię warto dodać pieprzu Cayenne), bazylią, oregano. Ze względu na to, że mięso z indyka jest delikatne, cała potrawa nie powinna się dusić dłużej niż 20 minut. Sos podajemy z ugotowanym ...

+ Pokaż więcej