„Dzień pod znakiem królika”, praca zbiorowa

... Ciekawym pomysłem są popularne kursy kreatywnego pisania, prowadzone przez osoby z odpowiednim warsztatem i dorobkiem. Owocem takich spotkań jest ten zbiór tekstów. To wspólna książka jedenastu ... osiągają ci, którzy mają świadomość tego, jak ...

dawno temu

Pozbądź się TOKSYN. Proste i tanie sposoby dostępne w każdej kuchni

... Błonnik i przeciwutleniacze - to podstawowe składniki skutecznego oczyszczania organizmu. Najważniejsze jest to, że można je pozyskać nie wychodząc z kuchni. Jeśli chodzi o warzywa ...

dawno temu

Całkiem niecodzienna jajecznica

... wypróbować też tego przepisu - Kuchnia Ireny i Andrzeja Meksykańska jajecznica to mój faworyt w tym zestawieniu – Fantazje Kulinarne Magdy K. Wyrazistego smaku jajecznicy nada także mięta, do której świetnym ...

dawno temu

Interaktywna książka kucharska

... zapewnia praktycznypilot. Taki gadżet jest bardzo praktyczny, a do tego stanowi ładną i bardzo prestiżową ozdobę kuchni. Cena: 170 funtów brytyjskich Źródło: gadżetomania.pl ...

dawno temu

Na uspokojenie – gorąca melisa

... także w kuchni. Świeże listki zioła, dodane do potraw i sałatek, nadają im cytrynowy posmak. Nadaje się również do aromatyzowania wina i drinków. W starożytności liście melisy dodawano także do kąpieli, by nadać ...

dawno temu

Dodatki do herbaty

... ta jest także afrodyzjakiem w kuchni. Senes –herbata z dodatkiem tego zioła pobudza procesy trawienne. Redukuje wzdęcia i zaparcia oraz mobilizuje jelita do pracy.Wanilia –osładza smak herbaty i lekko rozgrzewa. Jest pomocna w walce z gorączką. ...

dawno temu

Rodzaje jajek

... wybrać? Czy zawsze muszą one być z kury? A jakby tak pokusić się o zakup nieco innych zanim zaczniemy malowanie jaj? Jajko strusie– to prawdziwy rarytas w kuchni. Cechuje się sporą wielkością ...

dawno temu

Śledzie - co powinnaś o nich wiedzieć

... , a pomimo moczenia w wodzie śledzie nadal są zbyt słone, możesz je zanurzyć w herbacie. To pomysł zaczerpnięty od rosyjskich szefów kuchni. Krok 4 Kiedyś w Polsce bardzo popularne były surowe śledzie. Wystarczyło oprószyć je mąką i usmażyć, a ...

dawno temu

Jak przygotować wegetariańskie spaghetti carbonara?

... z kuchnią amerykańską, Włosi postanowili dodać do makaronu dwa nowe składniki – bekon i jajka w proszku. Z czasem bekon zastąpiono boczkiem lub mięsem z podgardla. Skąd wzięła się nazwa „carbonara ...

dawno temu

„Gotuj o wszystko” i zostań drugą Nigellą

... . Czy to dowiedzie wyższości (lub równoważności) gotowania przez kobiety? Trudno orzec – na pewno jednak Panie będą miały teraz swoje 5 minut w kuchni, a dla jednej z nich, te 5 minut może przerodzić ...

dawno temu

Skąd naprawdę wzięła się pizza?

... szefowie kuchni ignorowali pizzę, gdyż identyfikowano ją jako jadło dla pospólstwa. Jednak w nowym wcieleniu, z pomidorem, nawet rodzina królewska się nią zainteresowała. Ferdynand I Bourbon, król ...

dawno temu

Rodzaje kasz i ich walory odżywcze

... rodzimej kuchni. Idealnie wpisuje się w zestawienia dań z mięsem. Można z niej także przyrządzić placki, gołąbki, sałatki, czy zastosować jako nadzienie do roladek, pierogów, czy naleśników. Ten typ ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Dekorowanie stołu

... , nadają rytm i stanowią ramę stołu. Przy ekspozycji inspiracją może być wystrój wnętrza, pora roku lub kraj pochodzenia danej kuchni. 68349Unikalny charakter i nieziemską atmosferę nadają detale ...

dawno temu

Ciasto z rabarbarem i kruszonką

... . Właściwości rabarbaruRabarbar jeszcze do niedawna był bardzo często stosowany w kuchni polskiej. Z czasem pojawienia się owoców egzotycznych został jednak nieco odsunięty w cień. Warto ... jednak od czasu do czasu zrezygnować z jedzenia ...

dawno temu

Menu na wieczór panieński

... , ślęczy w kuchni, podgrzewając i nalewając płyn do talerzy bądź miseczek. Z tym przepisem ominiesz taką sytuację. A do tego zabłyśniesz ciekawą, oryginalną recepturą. Przed tobą przepis na zimną zupę ... do przyrządzenia. Na kilka tygodni (lub ...

dawno temu

Spaghetti carbonara z porem i suszonymi pomidorami

... carbonara Przepisowi temu daleko do klasycznej cabonary, jednak jest miłą odmianą dla osób, które mają dosyć klasycznych makaronów i pragną poeksperymentować w kuchni. Por zmieszany z tłuszczem nabiera ...

dawno temu

Rodzaje oliwy z oliwek

... zastosowanie i w kuchni, i w kosmetyce. Tymczasem oliwa niefiltrowana produkowana jest z pominięciem etapu filtracji, jedynie z młodych oliwek. Z tego powodu jest produktem sezonowym. W oliwie tej znajdują ...

dawno temu

Kryzysowe gotowanie

... — Unless You Count the Garlic Crusher" czyli "Jak zdrowo wyżywić rodzinę, jeśli masz niewiele pieniędzy i czasu, małą kuchnię, tylko trzy garnki (w tym jeden z niedopasowaną pokrywką) i żadnych gadżetów ...

dawno temu

Pyszne spaghetti z czosnkiem i płatkami chilli

... . Potrawę przyrządzisz za pomocą kilku składników, które na pewno znajdziesz w swojej kuchni. Aby zrobić spaghetti dla 2-4 osób (zależy od apetytu), przygotuj: 200 g spaghetti, 1 1/2 łyżeczki ...

dawno temu

6 nietypowych gatunków fasoli

... jak i w puszcze - świetnie nadaje się do wszystkich potraw z kuchni meksykańskiej.  Fasola Wielkokwiatowa (runner bean) – niezwykłą kolorystyka tej pochodzącej z Ameryki Środkowej fasoli zachwyca. Nadaje się zarówno do zup, sałatek jak i sosów ..

dawno temu

Pomysłowe drinki na Walentynki

... będzie połączenie ananasa i orzecha kokosowego – Cioccolato Gatto Pyszni brzmi także propozycja z wódką, lodami waniliowymi i bananami – Kuchnia Ireny i Andrzeja Przyjemnie orzeźwienie znajdziecie ...

dawno temu

Alternatywa dla naleśników – tortilla

... hiszpańskiej ma ona wersję grubego omletu, z dodatkiem mięsa, warzyw i przypraw. Natomiast w kuchni meksykańskiej stosowana jest jako rodzaj pieczywa. Ja Wam proponuje ją w postaci zrolowanej ...

dawno temu

Gulasz rybny - sposób na pyszny obiad

... skomplikowane, nie musisz się obawiać żadnych kłopotów w kuchni. Krok 2 Zacznij od odpowiedniego przygotowania filetów rybnych. Musisz je skropić sokiem z cytryny. Krok 3 Posiekaj cebulę i czosnek ...

dawno temu

„Zielono mi” szepce sałatka

... z majonezem i doprawiamy solą i pieprzem. Bazylia – jej aromat na myśl przywodzi włoskie specjały i trudno się dziwić, bo przyprawa ta jest wykorzystywana w tamtejszej kuchni niezwykle często. Dodając ...

+ Pokaż więcej