Fakty i mity o sokach
... Rozmowa z dr Katarzyną Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia. ...
... Rozmowa z dr Katarzyną Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia. ...
... . Problem wpływu otyłości na zapadalność na różne choroby już teraz można zaobserwować w australijskich statystykach zachorowań. Tym bardziej dziwi fakt, że rząd australijski niechętnie podejmuje jakiekolwiek kroki w postaci restrykcji dla ...
... W młodości mama zawsze powtarzała, że na dobry sen pomaga szklanka ciepłego mleka. Być może powinnaś włożyć tę radę między bajki. Białka mleka bowiem pobudzają nas, zamiast usypiać. Zamiast kubka mleka, sięgnij po żywność, która pomaga szybko ...
... i aromatyczny owoc można spożywać zarówno na surowo jak i po przetworzeniu. Z mango robi się soki, dżemy, galaretki a suszone owoce dodaje się do sosów. Mango dobrze smakuje także w sałatkach, z łososiem i z potrawami mięsnymi. Co jeszcze można ...
... 1875213 Od dłuższego czasu panuje moda na bycie eko. W każdym supermarkecie znajdziemy regały produktów z napisem "bio" i "eko". Czy to oznacza, że żywność wyprodukowana z naturalnych składników ...
... powietrza, żywności wysoko przetworzonej, zepsutej żywności, z leków. Wolne rodniki powstają w wyrobach cukierniczych, produktach mięsnych i roślinnych o długim terminie do spożycia. Najmniej kwasów ...
... o rozwoju i wychowaniu małego dziecka. Jeszcze z lat 80-tych, kiedy schematu żywienia dziecka nie przygotowywały firmy produkujące żywność dla nich, a kalendarzy szczepień nie układały koncerny farmaceutyczne. ... o rozwoju i wychowaniu małego ...
... nieprzetworzonej. O tym, dlaczego unikać dań sojowych opowiedziała dietetyk i technolog żywności Aneta Łańcuchowska. Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news ... Jest doskonałym zamiennikiem białka zwierzęcego i mięsa dla osób, które przechodzą na dietę ...
... Moda na ekologiczne jedzenie trwa. Producenci żywności przekonują nas, że ich produkty są w 100 proc. naturalna, bez żadnych ulepszaczy i chemii. Zamiast jednak przepłacać w supermarketach spróbuj ...
... . To właśnie dlatego producenci żywności, reklamując swoje produkty kierowane dla dzieci zawsze podkreślają ich wartości odżywcze i prozdrowotne. O ile dorosły skusi się na coś niezdrowego, ale smacznego, o tyle ... matkę na zakup takiego ...
... Jak wiadomo nie od dzisiaj, by przekonać dzieciaki do posiłków trzeba czasami nie lada pomysłowości. Kiedy nasi milusińscy buntują się przeciw spożywaniu zdrowej żywności nieodzowny jest sprytny trik, który je do tego przekona, a tu sprawdzają ...
... Odpowiednie pojemniki do przechowywania żywności mają spore znaczenie, jeśli chcemy cieszyć się jak najdłużej ich świeżością. Te, które wkładamy do lodówki nie muszą być zbytnio dekoracyjne ...
... po przetworzone składniki, które mają mniejsze wartości odżywcze i smakowe. To tylko niektóre z licznych zalet znania prostych przepisów na każdą okazję. Jednym z bardzo wdzięcznych produktów, które możemy ... ryby, lecz bardzo często sięgamy po ...
... przetworzony. O tym, jak widzi noworodek, a jak niemowlę, oraz jak stymulować zmysł wzroku, by przyspieszyć jego rozwój, dowiecie się z poniższego artykułu. ... przetworzony. O tym, jak widzi noworodek, a jak niemowlę, oraz jak stymulować zmysł ...
... i przetworzonych węglowodanów koniecznie muszą się znaleźć owoce i warzywa. Codzienna dawka gruszek, jabłek i śliwek dostarczy cennego błonnika, witaminy C, wspomoże układ trawienny i zapewni porcję solidnej energii. ... i przetworzonych ...
... nim nasz jadłospis stanie się o wiele bardziej bogatszy i wartościowy. Istnieje wiele sposobów na przechowywanie i przetwarzanie żywności. Obok kiszenia kapusty, suszenia jabłek bądź grzybów dobrze ... na gruszki w occie. Co można marynować? ...
... Daizi Zheng, ma zaledwie 23 lata, ale jest już dość znaną projektantką przedmiotów użytkowych. Poza komórkami i meblami, Daizi projektuje również opakowania na żywność. Jeden z jej projektów ...
... . Dlatego ważne jest ich odpowiednie przechowywanie. Pojemniki próżniowe chronią produkt przed kontaktem z wilgocią i powietrzem, dzięki czemu żywność jest 3-5 razy dłużej świeża i zachowuje swój wyjątkowy ... smak. Przyczyną psucia się żywności ...
... Na pewno nie raz słyszałaś o żywności zaliczanej do grupy naturalnych afrodyzjaków, która przyczynia się do wzrostu pożądania. Warto jednak wiedzieć, że istnieją również produkty pokarmowe, które działają wręcz na odwrót. Poznaj żywność, która ...
... , tam gdzie w otoczeniu są zwierzęta. Obecnie szacuje się, że na alergie choruje co trzecia osoba na świecie. Ogromny wpływ na ten rodzaj chorób autoimmunologicznych ma również przetworzona żywność ... . Jak mówi nasza ekspertka „nie ma w tej ...
... często nie wystarczy. Podczas gdy dzienne zapotrzebowanie człowieka na sól wynosi 2 g i jego spożycie nie powinno przekraczać 6 g, z samych gotowych, przetworzonych produktów spożywczych przeciętny człowiek dostarcza swojemu organizmowi 9g soli ...
... Zdrowie jest modne! Na sklepowych półkach coraz częściej możemy napotkać zdrową żywność, promowany jest zdrowy tryb życia, a jak ktoś nie dba o swoje zdrowie może liczyć się ze sporym zdziwieniem ... Zdrowie jest modneNa sklepowych półkach coraz ...
... wychowywane na diecie wegetariańskiej mniej jedzą żywności wysoko przetworzonej i prowadzącej do otyłości, np. typu fast food. Do tego w menu rzadko pojawiają się cukry i niezdrowa sól ...