Letnie desery

... i grejpfruta przybranej, np. czarnymi oliwkami. A po obiedzie – przychodzi ochota na pucharek lodów skropiony, np. sosem brzoskwiniowym. ... i grejpfruta przybranej, np. czarnymi oliwkami. A po obiedzie – przychodzi ochota na pucharek lodów ...

dawno temu

Dania z serem

... , czerwoną fasolą oraz krążkami cebuli, a całość doprawić sokiem z cytryny i szczypiorkiem. Innym pomysłem może być przygotowanie z niego pysznego sosu do makaronu – wystarczy połączyć go z rozgrzaną ...

dawno temu

Makaron z serem pleśniowym

... składnik wielu popularnych dań. Poczynając od przedstawicieli dań typu fast food, jakimi są hamburgery i zapiekane bułki, przez naleśniki zapiekane w sosie beszamelowym, skończywszy na bardziej ... jako składnik zastępujący mięso bądź też ...

dawno temu

Dania z grzybami

... gulasz z grzybami, sos grzybowy z kopytkami, świąteczny bigos wykorzystujący suszone borowiki lub łazanki. Ważne jest jednak, aby przed przyrządzaniem jakichkolwiek dań mieć pewność, że zebrane ...

dawno temu

Fondue i jego rodzaje

... rozpuszcza się tłuszcz, a kawałki mięsa w tym tłuszczu smaży. Każdy uczestnik uczty ma własny talerzyk z przynajmniej 3 różnymi sosami do mięsa.   ... się tłuszcz, a kawałki mięsa w tym tłuszczu smaży. Każdy uczestnik uczty ma własny talerzyk z ...

dawno temu

Jak wybrać i porcjować gęś – krótki poradnik

... z nich zrobić np. zupę brukwiankę; udo gęsi – wyśmienite do przygotowania z jabłkami w sosie rumianym lub po seklersku (z warzywami); żołądek czyli gęsi pipek (duszony żołądek); wątróbka – smaczna gęsia ... , np. proponowany przez nas gulasz. ...

dawno temu

Placki ziemniaczane z pieczarkami

... kuchennego. Krok 2 Do powstałej masy dodaj pieprz, sól, jajko oraz mąkę i dokładnie wszystko wymieszaj. Placki ziemniaczane już przygotowane. Krok 3 Przyszła pora na sos pieczarkowy. Oczyść pieczarki ...

dawno temu

Jak ze zwykłych ziemniaków zrobić „fancy” dodatek, czyli o posypkach do ziemniaków słów kilka.

... octem winnym. Zioła prowansalskie ma w domu chyba każdy. Ta wspaniała, a przede wszystkim bardzo smaczna mieszanka ziołowa ma bardzo wiele zastosowań. Jednym z nich jest posypanie nią ziemniaków ... . Jej delikatny, subtelny smak i ...

dawno temu

Warzywne chili

dawno temu

Ryby w occie

... rybami. Zjeść i usmażyć można tylko ograniczoną ilość, a posiadana przez nas zamrażarka zazwyczaj jest już pełna. Otóż świeże ryby bardzo łatwo przyrządzić w sosie greckim albo w occie. Jeżeli lubisz ...

dawno temu

Makaron zapiekany - proste, smaczne, szybkie

... realny. Wysmaruj teraz masłem naczynie żaroodporne i ułóż w nim warstwami makaron i przygotowany sos serowy. Na samej górze powinny być świderki. 7. Jeszcze tylko pokrojone w plasterki pomidory ...

dawno temu

Smażony łosoś z fasolką szparagową

... cel. Włóż go na rozgrzany olej i zarumień z  obu stron. Następnie wlej 100 ml wina i szklankę wody. Gotuj 5 minut. Krok 5 Sos do łososia zacznij przygotowywać od roztopienia masła, ostudzenia ... go i przecedzenia. Krok 6 Teraz musisz ubić ...

dawno temu

Trochę bekonu na naszych talerzach

... z tłuszczu i odłóż. W misce wymieszaj śmietanę, ser, musztardę i pieprz. Wyjmij ciasto z lodówki i wyłóż na nim mieszankę śmietanową. Piecz ciasto przez 10 minut, następnie dodaj jeszcze surowe jajka ... Guacamole to najprościej mówiąc ...

dawno temu

Właściwości sałaty

... także dobroczynnie na układ krążenia i układ nerwowy, działając lekko uspokajająco. Osoby odchudzające się zamiast sosu powinny stosować do jej przyprawienia jogurtu naturalnego, a dodawane przyprawy ... ma kruche, wydłużone listki o zielonym ...

dawno temu

Farsz do kurczaka

... po obtoczeniu w mące, a później upiec w sosie. Po dowiedzeniu się, jak faszerować kurczaka, należy zapoznać się z propozycjami różnych farszów. Nadzienie do kurczakaJednym z pomysłów na nadzienie ... jabłka pokrojone w paski. Warto do kurczaka ...

dawno temu

Szukajmy witamin na talerzu

... Witamina A Występuje w wątróbce, jajkach, w mleku i nieodtłuszczonych mlecznych produktach oraz w tłustych rybach. Ponadto jej źródło stanowią warzywa, takie jak marchew, pomidory, czerwona papryka ... , mięsie wieprzowym, wątróbce oraz nerkach, ...

dawno temu

Co podawać do sake?

... posiekanymi warzywami, lub mięsem z dodatkiem aromatycznych przypraw. Świetnie będą smakować, jeśli podamy je z orientalnym sosem sojowym oraz ziołowym serem.   Smażone krewetki – będą świetnie ... jedynie przyprawy takie jak np. sos sojowy, czy ...

dawno temu

Naleśniki z kurczakiem

... farszu albo sosu. Z tego powodu tak bardzo uwielbiają je nie tylko dzieci, lecz także dorośli, którzy z przyjemnością zaspokajają nimi głód. Często jednak zamiast dać się ponieść swoim emocjom, uparcie ... na niej obranych i drobno pokrojonych ...

dawno temu

Gąska na staropolskim stole

... z otłuszczonych wątróbek gęsi czy pierśniki, czyli wędzone na zimno i na ciepło piersi z gęsi. 36Na co dzień przygotowywano okrasę – mięso gęsie z kośćmi lub bez, posiekane z tłuszczem, wkładane ... z solą, a następnie piec w nagrzanym ...

dawno temu

Co zrobić ze świątecznymi resztkami

... . Ze 100g masła i 100g mąki robimy zasmażkę, po czym zalewamy ją 100ml mleka, tworząc gęsty sos beszamelowy. Doprawiamy go solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Warzywa rozkładamy na cieście i zalewamy ... sosem beszamelowym. Pieczemy przez pół ...

dawno temu

Jeść zdrowo w restauracjach

... , surowe i pieczone warzywa, owoce (oprócz fug, bananów, winogron), paluszki krabowe, krewetki, zupa czysta lub krem z warzyw, gazpacho, sok warzywny. UNIKAĆ: sosów śmietanowych, sosów majonezowych ... lub lekko podsmażane produkty. • Zrezygnuj ...

+ Pokaż więcej