Faszerowane jajka - wiosna na talerzu

... Przepis na faszerowane jajka to gwarancja pysznego śniadania czy kolacji. Jeśli dziś rano nie mogłaś się zdecydować, co włożyć do ust, to pora zaradzić tej bezradności. Jajka nadziewane mają tajną recepturę, ale dziś ty także możesz ją poznać. ...

dawno temu

Paluchy serowe

... Stanowią świetną przekąskę na przykład podczas wiosennego grillowania na świeżym powietrzu. Do tego ich wyborny smak świetnie pasuje do degustacji wina. Przygotowanie tej potrawy z sera nie jest wcale trudne, a na dowód tego, proponuję Wam ...

dawno temu

Smaczny serek z robaczkami

... zejściem? A może wolicie rybę Sarpa salpa,która wywołuje halucynacje? Wszystkie te potrawy – moim zdaniem – przebija Casu Marzu – ser z robalami. ... zejściem? A może wolicie rybę Sarpa salpa,która wywołuje halucynacje? Wszystkie te potrawy – ...

dawno temu

Urządź pokój dziecka w stylu francuskim

... Wnętrza francuskie to połączenie tradycji i nowoczesności – unikalny styl vintage, który zachwyca wdziękiem i harmonią. Teraz za sprawą firmy Moulin Roty może zagościć także w czterech kątach twojego ... dziecka. W sklepie Żyrafy z Szafy ...

dawno temu

„Miłość po francusku”, David Moreau

... ”). Zmiana gatunku wyraźnie wyszła mu na dobre. Reżyser (i autor scenariusza) prochu nie odkrywa, ale czuje konwencję. Jego „Miłość po francusku” jest wartko opowiedziana, ładnie sfotografowana ... . Kto nie lubi romansów na wesoło, ten ich po ...

dawno temu

Zupa grzybowa z serem feta, czyli niebo w gębie

... Sezon grzybowy trwa. Warto z tego korzystać i dodawać grzyby absolutnie do wszystkiego. Zupa grzybowa jest pyszna, ale zupa grzybowa z serem feta, to po prostu niebo w gębie. Musisz jej wprawdzie ... cebuli3 różyczki brokuła3 ziemniakibiałą ...

dawno temu

Serki dla dzieci

... Jednym z ulubionych serków milusińskich jest owocowy twarożek w kubeczku. Niestety, poza korzystnym dla zdrowia wapniem, zawierają duże ilości cukru. Dlatego warto od czasu do czasu zastąpić smakołyk innym gatunkiem sera. Jakie sery są ...

dawno temu

Przystawki na przyjęcie

... Wędzony łosoś, owoce mango, ser kozi, bruschetta to tylko niektóre ze smakowitych składników tworzących lekkie przystawki, które można podawać zarówno na początek wytwornego posiłku, jak i w formie pysznej przekąski. Oczywiście mogą to być ...

dawno temu

Odchudzasz się - jedz sery

... , ser, mleko. Po 12 tygodniach zważono wszystkich odchudzających się i ci na diecie nabiałowej schudli więcej niż pozostali uczestnicy eksperymentu.  Dieta nabiałowaobniża również ciśnienie, przyspiesza ... jednak, że  nawet na diecie nabiałowej ...

dawno temu

Tarta serowo-cebulowa

... Tarta to danie na wskroś francuskie. Wyraża się to faktem, że z połączenia prostych, świeżych składników, które na piewszy rzut oka mogą ze sobą nie wpsółgrać, otrzymujemy danie wykwintne i eleganckie. Przyjemne nie tylko dla podniebienia ale i ...

dawno temu

Sałatka z tortellini

... . Także kuchnia włoska ma jednak swoje pierożki. To słynne tortellini, nadziewane najczęściej serem, szpinakiem, grzybami lub szynką zwaną prosciutto. Włosi podają je zazwyczaj z sosem pomidorowym ... zielonego, dwa pomidory, pęczek koperku, sól ...

dawno temu

Uwielbiasz jeść ser? Poznaj wady i zalety tego produktu

... Sery żółte, twarogi, serki homogenizowane – asortyment serów jest bardzo szeroki. Jest to produkt bardzo popularny i uniwersalny w naszej kuchni. Możemy używać na kanapki, do sałatek, do zapiekania itp. Wykorzystujemy sery do dań słonych i ...

dawno temu

Przepis na creme brulee

... Kto choć raz był we Francji, na pewno nie oparł się spróbowaniu pysznego deseru, który w tamtym kraju jest jednym z kulinarnych specjałów. Tym zaś, którzy nie mieli jeszcze takiej okazji, proponuję przyrządzenie tego słodkiego, bardzo wytwornego ...

dawno temu

Zwykły kurczak z niezwykłym serem

... podane z gorgonzolą? Moim zadaniem – pyszności! Skąd się wzięła gorgonzola? To jeden z najsławniejszych i najpopularniejszych (na terenie Italii) ser podpuszczkowy. Cechą odróżniającą ten ser ... na letnie pastwiska, zatrzymywali się w ...

dawno temu

Festiwal wina i serów w Warszawie!

... Ser to idealny dodatek jak przekąska, gdy oddajemy się degustacji wina. W myśl tej zasady postanowiono stworzyć festiwal, na którym importerzy i producenci z całego świata mogą zaprezentować swoje produkty. Zainteresowanie i zapotrzebowanie na ...

dawno temu

Uwaga – produkt seropodobny!

...   Jakiś czas temu pisałam o tym, jak trudno jest obecnie kupić „masło bez oleju”. Podobnie zaczyna wyglądać sprawa z żółtym serem, który dostępny na różnego rodzaju „promocjach” często okazuje się nie serem żółtym, lecz wyrobem seropodobnym. ... ...

dawno temu

Zupa neapolitańska

... I chociaż zdarzają się wyjątki, to wydaje się, że ser jest jednym z tych produktów, bez których nie moglibyśmy się na co dzień obejść. Co więcej, część potrawy jemy tylko po to, aby poczuć smak ... roztopionego sera, o czym może świadczyć ...

dawno temu

Tarta z fetą

... , do których zamiast marmolady albo owoców z łatwością dodamy podsmażone pieczarki, szpinak albo odpowiednio przyprawione mięso mielone. Wskazać tu trzeba przede wszystkim na ciasto francuskie i możliwość ... przygotowania wyśmienitych ...

dawno temu

Ratatuj - potrawa z Nicei

... Ratatuj to jeden z pysznych przykładów kuchni francuskiej. Jego zaletą jest nie tylko doskonały smak, ale także fakt, że można go podawać zarówno na zimno, w formie przystawki, jak i na ciepło, jako danie główne. By zrobić to wyjątkowe danie ...

dawno temu

Coś dla seromaniaków

... Choć ser żółty w postaci zapiekanej jest ponoć niezdrowy, to chyba każdy z nas przyzna, że smakuje wyśmienicie. Ciągnąca się, mięciutka konsystencja nadaje potrawom niebywałego smaku. Rację ... mi przyznać zwłaszcza miłośnicy kuchni włoskiej bo ...

dawno temu

Risotto w parmezanowej odsłonie

... Kojarzycie ten specyficzny skład włoskiego spaghetti po bolońsku? Mięso, pomidory, makaron i coś jeszcze – typowy włoski ser parmezan. Czym byłaby kuchnia italska, gdyby nie parmezan? Z pewnością ... nie tym samym, czym jest dziś. To parmezan ...

dawno temu

Przepisy na tosty

... , ale także pozwala najeść się do syta. Problem jednak tkwi w tym, że większość przygotowuje ten posiłek na bazie kalorycznych składników. Gruba warstwa masła i sera żółtego tworzą z niepozornych tostów prawdziwą ... wykorzystać owoce ...

dawno temu

Fondue i jego rodzaje

... Fondue to danie w Polsce niezbyt popularne, a przecież tak smaczne! Tradycyjnie, pierwotnie fondue robione było wyłącznie z żółtego sera rozpuszczonego z dodatkiem białego wina i bagietki, którą ... w tym serze maczano. Z czasem jednak, pojawiły ...

dawno temu

Roladki mięsne

... . A na zachętę podaję dwa przepisy na roladki mięsne, które są idealne na wiosnę. Roladki francuskie  400g cielęciny (4 plastry po 100g każdy),100ml bulionu warzywnego,100ml wytrawnego, czerwonego wina ... ,100g pieczarek,2 ząbki czosnku,1 ...

+ Pokaż więcej