Pożywne ryby na obiad

... Ryba na co dzień a nie od święta. ... Ryba na co dzień a nie od święta. Posiłki z ryb są bardzo zdrowe, dobre i szybkie w przygotowaniu. Zaleca się spożywanie ryb przynajmniej raz w tygodniu. Ich wartości odżywcze są niezbędne w diecie ... ...

dawno temu

Niezdrów jak ryba. Które można jeść bez strachu?

... W powszechnej świadomości panuje przekonanie, że ryby to samo zdrowie. Ale czy wszystkie? Niektóre mają niewielką wartość odżywczą, te żyjące w brudnych wodach zawierają toksyny, a hodowane ... – antybiotyki. O spożyciu ryb w dużej mierze ...

dawno temu

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

... gdy jeszcze inni nie wyobrażają sobie obiadu bez kotleta schabowego, surówki z kapusty i ziemniaków. Oczywiście wybór odpowiedniego dania zależy od naszych preferencji smakowych, jednakże ciekawych ... pomysłów na szybki obiad nigdy za wiele. ...

dawno temu

Wszystko, co powinnaś wiedzieć o rybach w diecie

... Wciąż słyszymy o tym, że ryby są zdrowe i że jemy ich za mało. Z drugiej strony specjaliści ostrzegają, że niektóre gatunki mogą zawierać metale ciężkie, dlatego ich spożywanie jest niewskazane ... , w szczególności przez kobiety w ciąży. ...

dawno temu

Ryba jak narkotyk

... Narkotyki, czyli środki wywołujące zmienione stany świadomości są nielegalne. Ryby jednak można jeść nie narażając się na konflikt z prawem. A odpowiednia ryba, przyrządzona „przez pomyłkę” nieodpowiednio może wywoływać halucynacje i omamy ...

dawno temu

Jak przyrządzić rybę w sosie słodko-kwaśnym?

... Jeśli uwielbiasz ryby, powinnaś wypróbować ten przepis. To zupełnie nowy smak, który sprawi, że twoje ulubione danie stanie się bardziej egzotyczne i wykwintne. Przy tym przygotowanie takiego posiłku ... wcale nie zajmuje dużo czasu. Zaskocz ...

dawno temu

Różne oblicza ziemniaka

... czasy, kiedy ciężko je było dostać, gdzieś indziej niż w McDonaldzie. Puree najczęściej przygotowuje się dodając do niego masło i mleko. Nadaje to ziemniakom pewnej delikatności, jedwabistości można by ... rzec. Tradycyjnie jednak podaje się ...

dawno temu

Surówka do ryby

... tu przede wszystkim o wyśmienitych rybach, które możemy wykorzystać nie tylko w formie przystawki czy jako dodatku do śniadania, ale także jako główny składnik obiadu. W jaki sposób tego dokonać ... ? Przeczytaj poniższy artykuł, a dowiesz się, ...

dawno temu

Jak zrobić sos do pieczonych ziemniaków?

... Sos do pieczonych ziemniaków sprawi, że będą jeszcze smaczniejsze. Co może być przyjemniejszego w taki mroźny zimowy dzień, niż jedzenie pysznych rumianych ziemniaczków, polanych pachnącym sosem? Pewnie znalazłoby się kilka rzeczy, ale nie ulega ...

dawno temu

Potrawy z tuńczykiem

... Popularność tuńczyka w kuchni nikogo nie dziwi. Istnieje kilka przyczyn takiego stanu rzeczy, otóż tuńczyk to ryba dość łatwa w przygotowaniu i sprawdza się w wielu zestawieniach ... rezygnujące z ryb z powodu ości. Zobacz, jakie korzyści ...

dawno temu

Ryby zimą i o każdej porze

... Dawniej ryby były podstawą jadłospisu i często gościły na naszych stołach. W dużej mierze wpływała na to cena, była znacznie niższa od mięsa. Dziś spożycie ryb jest mniejsze, bo i cena znacznie wzrosła, a na rynku pojawiło się dużo więcej ...

dawno temu

Pyzy ziemniaczane

... w tym przypadku nie są również cieszące się ogromną popularnością frytki czy zapiekane z dodatkiem przypraw półksiężyce. Ziemniaki kryją w sobie wiele możliwości, a jedząc potrawy przygotowane z ich użyciem ... Czasami dobrze jest wyprawiać się ...

dawno temu

Ryby – recepta na zdrowie

...   Ryby obfitują w kwas tłuszczowy Omega-3, dzięki czemu wpływają pozytywnie na naszą odporność i zdrowie. Tym samym mogą wpływać na polepszenie nastroju, obniżają poziom cholesterolu, chronią też przed chorobami zapalnymi.   ... Ryby obfitują w ...

dawno temu

Potrawy wegetariańskie z cukinią w tle

... , charakterystycznego smaku i zdrowotnych właściwości (odkwasza organizm, ponadto nie zatrzymuje w sobie metali ciężkich). Jest również bardzo uniwersalna w kuchni – jadamy ją na surowo, smażoną, duszoną, pieczoną, czy gotowaną. Dziś ...

dawno temu

Tanie potrawy

... . Ten, kto miał okazję spróbować ekskluzywnych, a nawet nieco ekstrawaganckich potraw, nierzadko był rozczarowany. Owszem, czasami, przyrządzając jakieś egzotyczne danie, musimy wydać na składniki krocie ... , choć nie zawsze tak musi być. Serce ...

dawno temu

Zupa rybna - na Wigilię i nie tylko

... Zupa rybna jest dobra na każdą okazję. Możesz ją potraktować jako potrawę wigilijną, ale świetnie sprawdzi się także jako pierwsze danie twojego codziennego posiłku, zwłaszcza jeśli bardzo lubisz ryby. Spróbuj czegoś nowego, eksperymentuj w ...

dawno temu

Danie lekkostrawne - klopsiki z ryby

... Danie lekkostrawne nie musi być wcale obrzydliwe. Wystarczy trochę się postarać i można stworzyć coś pysznego, co jednocześnie nie będzie zbytnio obciążało przewodu pokarmowego. Klopsiki z ryby są tego najlepszym przykładem. Sama spróbuj. ... ...

dawno temu

Jak dobierać wino do potraw?

... Dobieranie wina do potrawy nie musi być wcale wielką sztuką. Jednakże dość często może wprawić nas w zakłopotanie. Zwłaszcza dziś, gdy mamy tak ogromny wybór zarówno win, jak i potraw. Koncentrując się na podstawowych właściwościach win i smaku ...

dawno temu

Takifugu – ryzykowny posiłek rybny

...   Lubicie ryby? A zjedlibyście Takifugu? Japońską rybkę, której spożycie może zaowocować tym że nasza rodzina w trybie przyspieszonym będzie musiała nabyć trumnę? Ryby zapewniają nam niesamowite ... doznania kulinarne. Pisałam ostatnio o rybach, ...

dawno temu

Sałatka ziemniaczana ze śledziem

... Tania i szybka sałatka – oto czego potrzebujemy w środku tygodnia. Na szczęście istnieją takie przepisy, a sałatka ziemniaczana ze śledziem wiedzie wśród nich prym. Wystarczy tylko trochę ziemniaków, śledzi i majonez. Proste potrawy są ...

dawno temu

Jakie ryby jeść, a jakich unikać? Na czarnej liście m.in. TOKSYCZNY TUŃCZYK

... Dietetycy zalecają spożycie 2-3 porcji ryb tygodniowo. Nie wszystkie jednak są dla nas zdrowe. ... Dietetycy zalecają spożycie 2-3 porcji ryb tygodniowo. Najistotniejszymi składnikami, decydującymi o wartości odżywczej ryb jest zawartość kwasów ...

dawno temu

Poznaj najlepsze przepisy blogerów na świąteczną rybę i zaskocz bliskich tradycyjnymi daniami w nowej odsłonie!

... Czym byłyby święta bez ryb? Uwielbiamy je wszystkie i bardzo dobrze! Wciąż mówi się o tym, że Polacy jedzą zbyt mało ryb, więc w końcu będzie okazja, aby nadrobić braki w diecie. Jak smacznie przyrządzić świąteczną rybę podpowiadają blogerzy ...

dawno temu

Jak wybrać dobrą RYBĘ? Niebezpieczne takie gatunki jak tuńczyk czy panga

... Ryby są cenny źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. ... Ryby są cenny źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które działają przeciwnowotworowo i przeciwmiażdżycowo. Dlatego powinniśmy jeść je przynajmniej raz w tygodniu. Najzdrowsze są ...

dawno temu

Naukowcy odkryli zaskakującą korzyść wynikającą z jedzenia ryb

... Jeżeli do tej pory raczej unikałaś ryb, to prawdopodobnie zmieni się to, gdy przeczytasz ten artykuł. Istnieją bowiem zaskakujące korzyści wynikające z obecności w diecie kwasów tłuszczowych omega-3, których bogatym źródłem są właśnie ryby. ...

+ Pokaż więcej