Podniecający imbir

... pierników, ale stosuje się go w wielu potrawach – jest świetny do pasztetu, do rozgrzewających zimowych i gęstych zup warzywnych, do licznych ciepłych sosów. Wielu daniom dodaje specyficznego korzennego, orzeźwiającego smaku i aromatu. ...

dawno temu

Najbardziej aromatyczne z ziół

... do pieczeni wieprzowych i do potraw z baraniny, cielęciny. Bez jego aromatu nie obejdzie się pasztet oraz większość sosów. Dobrze komponuje się z ziemniakami, na przykład podpiekanymi w piekarniku ...

dawno temu

Dieta niskocholesterolowa

... tłuszcze pochodzenia zwierzęcego. Jak ognia powinniśmy się wystrzegać jedzenia smalcu, podrobów, pasztetów, masła, mięsa wieprzowego, a także tłustego drobiu. Produkty te należy zastąpić olejami ...

dawno temu

Dieta lekkostrawna

... , musztarda, chili, gorczyca, ziele angielskie), alkohole, mocna kawa i herbata, napoje gazowane, potrawy smażone i tłuste, potrawy mączne, pieczywo razowe, grzyby, pasztety, torty i ciasta z masą, sery żółte i topione, wzdymające warzywa ...

dawno temu

Jak zmniejszyć cholesterol?

... także zniknąć kaloryczne śmietany, pasztety i konserwy, tłuste mleko, podroby oraz majonez. Ponadto należy całkowicie wyeliminować alkohol, gdyż spożywany z nadmiernych ilościach uszkadza wątrobę i w konsekwencji ...

dawno temu

Morskie skarby na twoim talerzu

... zup, sosów, gulaszu, bigosu, pasztetu, gotowanych, duszonych warzyw, ryżu, kasz czy deserów. Można je spożywać również na kanapki zamiast sałaty. Do najczęściej jedzonych oraz najbardziej wartościowych ...

dawno temu

Nowy sezon w naszych sklepach ruszył z ... buta!

... jeszcze trochę czasu i właśnie na ten moment idealnie nadają się romantyczne balerinki tkaninowe i ich klasyczna skórzana odmiana. Nogą uzbrojoną w takie cacko łatwiej będzie kopać kasztany, rozgarniać suche ...

dawno temu

Jak dopasować kredkę do brwi? Wybierz idealny kolor zgodny z naturalną karnacją

... dla rudowłosych – wyrazisty kolor włosów wymaga także perfekcyjnego dopasowania pod względem brwi. Zazwyczaj sprawdzają się kredki do brwi utrzymane w brązach albo kasztanach. Kredka do brwi – miękkość ...

dawno temu

Alergia pokarmowa u niemowląt

... warzywne – po 6 miesiącu życia, produkty bezglutenowe – po 5 miesiącu życia, produkty z glutenem – po 10 miesiącu życia, mięso (indyk, kurczak, królik) – po 8 miesiącu, ryby – po 2 roku życia, żółtko ...

dawno temu

Czego nie kupować kobiecie?

... . Dla odchudzających się będzie to sprawdzian silnej woli, a puszyste zrozumieją, że są postrzegane jako łasuchy. Kwiaty w doniczce, zwierzęta (chomiki, króliki, świnki morskie, psy, koty itp.) - to tzw. prezenty ...

dawno temu

Dieta dla grupy krwi B

... z tym rodzajem krwi mają głównie zapotrzebowanie na mięso – przede wszystkim baraninę, jagnięcinę, dziczyznę, królika, a stanowczo powinny unikać mięsa z kurczaka. Innym zdrowym dla tej grupy mięsem są ryby, tj ...

dawno temu

Zioła i przyprawy w kuchni

... rozbudzać żądze. W polskiej tradycji kulinarnej majeranek jest stosowany przede wszystkim do aromatyzowania białego barszczu, żurku, pasztetów, a także potraw z ziemniaków, kapusty czy fasoli. Warto ... składnik pasztetu czy piernika. Nadaje ...

dawno temu

Potrawy z marchewki

... : 100g mięsa z królika, dużą marchewkę i 2 łyżki ryżu. Sposób przyrządzenia: ugotuj mięsko w osobnym rondelku. Po zagotowaniu wyłów mięsko i połóż na talerzyku. Gdy ostygnie posiekaj je drobno ...

dawno temu

ŹRÓDŁO BIAŁKA W DIECIE

... oraz ligawa. Bogata w białko jest także cielęcina i mięso z królika. Bardzo cenne białka wchodzą w skład jaj: Jaja cechują się wysoką przyswajalnością białka. Pod tym względem przewyższają je ...

dawno temu

Piramida żywienia

... , królik, cielęcina, jogurty i mleko zaspokajają zapotrzebowanie organizmu w żelazo, wapń, białko, witaminę B12 i aminokwasy. Dzięki tym produktom bez zakłóceń działa układ krwionośny, oddechowy ...

dawno temu

Tularemia

... bakterię Francisella tularensis. Bakteria ta jest bardzo odporna. W zamrożonym mięsie królika potrafi przeżyć aż 3 lata. Około 120 dni drobnoustroje mogą przebywać na pastwisku, wyschniętym sianie ...

dawno temu

„Legalna Blondynka 2”, reż. Charles Herman-Wurmfeld

... przygotowania do ślubu z ukochanym, a jednocześnie angażuje się w kampanię przeciw testowaniu kosmetyków i leków na zwierzętach, gdy odkrywa, że jednym z takich „królików doświadczalnych” jest matka ...

dawno temu

„Jak robić przekręty dla dzieci. Poradnik dla dzieci”, Michał Rusinek

... , z którego dowiemy się m.in., że chwilharmonia to filharmonia, siusiaka to toaleta, a tuliczek to królik przytulanka. Najciekawszy jest jednak kącik katechetyczny i patriotyczny. Oto próbka językowych ...

dawno temu

Gruszki a ciało

... wykorzystywane są w tradycyjnej kuchni polskiej jako dodatek do mięs, pasztetów. Stanowią również podstawę wykwintnych deserów. - dodaje Michał Warchala. Źródło: informacja prasowa Beata Pietrasiewicz ...

dawno temu

Indyk z pieczarkami

... wahającego się między drobiem a wieprzowiną. Indyk bardzo dobrze sprawdza się także w różnego rodzaju wyrobach, jak na przykład pieczeniach albo nawet pasztetach. Równie dobrze jest na jego bazie ...

dawno temu

"Hancock", Peter Berg

... gras robi się zwykły pasztet - zmielone kawałki różnych komiksowych historyjek uformowane w coś kompletnie niestrawnego prowadzą nas do wymiotnego finału. Zupełnie jak przebieg jednej z libacji głównego ...

dawno temu

Zapalenie wątroby

... i metali ciężkich,duże ilości tłuszczu, a więc wszelkie potrawy smażone lub duszone w tłuszczu (naleśniki, bigos) oraz fast foody, pasztety, konserwy,drób i ryby,pieprz, chrzan, ocet, musztarda ...

dawno temu

Szczypta czy łyżka, czyli których przypraw lepiej nie używać w nadmiarze

... wliczyć niewidoczną sól zawartą w gotowych produktach. Sklepowy serek do smarowania, jogurt, a nawet pasztet czy paczkowana wędlina mogą zawierać znaczące ilości soli, która nadaje im smak ...

dawno temu

Nadmiar sodu

... spożywaniu produktów, które zawierają dużą ilość sodu. Trzeba więc pamiętać o tym, że duże ilości sodu można znaleźć w wędlinach, kabanosach, pasztetach, ale i serach i oczywiście przekąskach typu ...

+ Pokaż więcej