Szczęście na talerzu

... kwasu foliowego może przyczyniać się do rozwoju depresji. W gorsze dni zaserwujmy sobie danie ze szpinakiem, sałatą, brokułami i orzechami. Nasz pogorszony nastrój może być również konsekwencją niedoboru ... selenu, a tego najwięcej jest w ...

dawno temu

Zdrowe śniadania

... , czyli jajka smażone na bekonie, to produkty, które przyczyniają się do wzrostu cholesterolu, a do tego mogą szybko zaowocować szybkim przyrostem wagi. Znajdziemy tu np. smażoną na tłuszczu ... , który spożyjesz koło godziny 12, kiedy Twój ...

dawno temu

Dieta dla serca i mózgu

... dziennie wystarczy, by obniżyć aż o 20% jego poziom. Możesz go zetrzeć lub wycisnąć i dodać do sałatki, możesz też użyć do sosu pomidorowego lub zupy, a nawet podsmażyć lub udusić z chudym mięsem ... na kanapce z razowego chleba i w sałatce, w ...

dawno temu

Sposoby na niejadka

... do wyboru zdrowe produkty). Kilka przepisów na atrakcyjne posiłki: DIETETYCZNA PIZZA BEZ MĄKI I DROŻDŻY (BEZGLUTENOWA, BEZ KAZEINY I LAKTOZY) -1,5 szklanki kalafiora -pół szklanki brokułu -2 duże jajka ... -bazylia, oregano, szczypta soli i ...

dawno temu

Kotlety z jajek

... się nam jedzenie także jaj przepiórczych, a nawet strusich. Poza tym, jak już wspomniano, można poddawać je chociażby gotowaniu albo smażeniu. Istnieje cały szereg dań, do których są one dodawane dla wzbogacenia ... również wzbogacane nieraz ...

dawno temu

Poznaj nowe spojrzenie na tradycyjną kuchnię polską

... . Smaż mięso na patelni z rozgrzanym olejem rzepakowym, a następnie wstaw na 15 minut do piekarnika. W międzyczasie wymieszaj śmietanę z zielonym sosem tabasco, sokiem z cytryny, solą i cukrem. Następnie ... oraz czosnek. Całość smaż na maśle ...

dawno temu

Czy wiesz, co jesz? Dieta na trądzik

... o właściwy sposób odżywiania. Dieta przeciwtrądzikowaW diecie dla zdrowia i urody nie mogą pojawiać się potrawy tłuste i smażone. Szczególnie niebezpieczne jest jedzenie kilkakrotnie smażone ... A) są świeże, zielonolistne warzywa oraz żółte i ...

dawno temu

Jeść to, co praprzodkowie

... spożywać wołowinę i baraninę oraz owoce morza i ryby; okonie, dorsze, jesiotry, halibuty, pstrągi tęczowe. Z warzyw najbardziej wskazane są: brokuły, cebula czerwona, papryka, czosnek, karczoch ... i camemberta), przetwory sojowe, wszystkie ...

dawno temu

Jeść to, co praprzodkowie

... , powinni spożywać wołowinę i baraninę oraz owoce morza i ryby; okonie, dorsze, jesiotry, halibuty, pstrągi tęczowe. Z warzyw najbardziej wskazane są: brokuły, cebula czerwona, papryka, czosnek, karczoch ... serów (oprócz brie i camemberta), ...

dawno temu

Co jeść, żeby zajść w ciążę?

... zarówno w żelazo, jak i białko. Poza tym należy pamiętać, że żelazo lepiej wchłania się w obecności witaminy C. Powinniśmy więc jeść też czerwone papryki, pomidory, brokuły, kiwi i cytrusy. Wystrzegajmy ... , brokułach, szparagach, bobie i ...

dawno temu

Jak i gdzie przechowywać warzywa i owoce? Zła temperatura może je popsuć

... szybkiemu dojrzewaniu, a tym samym zbyt szybkiemu psuciu się zielonych warzyw, takich jak sałata, brokuły czy ogórki, nie należy przechowywać ich razem z produktami wydzielającymi etylen. Do tej grupy ...

dawno temu

Sprawdź, czy jesz odpowiedni rodzaj błonnika!

... . Niestety często wyrzucamy części pożywienia najbogatsze w ten związek, takie jak łodygi brokułów. Zdrowe produkty przygotowujemy także w nieodpowiedni sposób (gorąco nie sprzyja błonnikowi). Najbogatsze ...

dawno temu

Rodzaje makaronu

... świetnie sprawdzają się jako dodatek do zup i sałatek. Spaghetti – podaje się go np. z sosem Napoli i serem żółtym czy bolognese. Penne – makaron w kształcie długich rurek o ukośnie ściętych brzegach ... . Muszelki – są bardzo drobne, dlatego ...

dawno temu

Warzywa – istotny element diety

... można przyrządzać i jeść warzywa smażone, jednak trzeba pamiętać o tym, że podczas smażenia wchłaniają one bardzo dużo tłuszczu. Przez to stają się o wiele bardziej ciężkostrawne i kaloryczne. Przykładowo 100 g ... , buraki, brokuły, sałata, ...

dawno temu

Fast foody - samo zdrowie

... z kurczaka. Krok 5 Jeśli masz ochotę na pizzę, to zamiast bekonu dodaj do niej rybę lub owoce morza i warzywa. Zrezygnuj z sera albo przynajmniej zmniejsz jego ilość. Krok 6 Nie smaż frytek ... z owoców i warzyw. Krok 9 Staraj się zastąpić ...

dawno temu

Pomysły na wielkanocne przekąski z jajkiem w roli głównej

... , przyprawić całość solą i pieprzem, uformować kotleciki i smażyć na patelni na oleju, aż osiągną ładny, złocisty kolor. Można też dodać panierkę z bułki tartej. Jeśli chodzi o ich serwowanie, to najlepiej ... sałatki i jajka na cieście w formie ...

dawno temu

Diety dla grup krwi

... , kasza, chleb esseński, chleb ezechiela, chleb z kiełków pszenicy, chleb z mąki sojowej, wafle ryżowe, gryka, kasha, makaron z karczocha, makaron soba, mąka ryżowa, mąka żytnia, owies, botwinka, brokuły ... camembert, ser gouda, serka ...

dawno temu

Nie bądź blada zimą

... wartości. Może trudno w to uwierzyć, ale cennym źródłem beta-karotenu są też zielone warzywa: brokuły i szpinak. Brokuły najlepiej wybierać świeże i jędrne i jeść albo na surowo, albo krótko podgotowane ...

dawno temu

Co zatrzyma twoją opaleniznę na dłużej?

... skórę przed niebezpiecznymi skutkami promieniowania UV. Znajdziemy ją w czerwonych i żółtych warzywach (pomidory, papryka), zielonych warzywach liściastych (szpinak, sałata, brokuł), w mleku, jajach ... ujędrnić skórę i utrzymać uzyskany odcień ...

dawno temu

Dieta dla włosów - co możesz im dać?

... o włosy? Dostarczając im żelaza. Znajdziesz go w mięsie czerwonym, fasoli, krewetkach, płatkach śniadaniowych, chlebie pszennym, brokułach, grochu i szpinaku. By żelazo zostało prawidłowo wchłonięte ... go w: pomarańczach, soczewicy, orzechach, ...

dawno temu

Główka pełna witamin

... sałatki. Bardzo dekoracyjna. Dębolistna – równie dekoracyjna, o delikatnych, karbowanych liściach, więc ładnie wygląda i dobrze smakuje wpleciona do sałatek i lekko skropiona sosem winegret. Pasuje ... wykorzystać w wielu potrawach. Stanowi ...

dawno temu

Trzy kolory zdrowia

... o zupę z buraczków. Trzy kolory: zielony Zielony to przede wszystkim szpinak i brokuł. Ten pierwszy bogaty w żelazo, magnez, wapń i potas warto jeść zwłaszcza w okresach wzmożonego wysiłku fizycznego ... czy psychicznego. Brokuły z kolei bez ...

dawno temu

Wolne rodniki

... i smażonych przekąsek. Chcąc się przed nimi uchronić, należy ze swojego jadłospisu wyeliminować frytki, fast foody, pizzę czy chipsy. Do tego posiłki powinny być bogate w witaminę E, zwaną witaminą ... zdrowej diecie, na talerzu powinny ...

dawno temu

Przygotuj prosty lunch do pracy!

... posiłek dzień wcześniej, a w pracy doprowadź go do perfekcji. Poniżej znajdziesz najciekawsze propozycje na lunch, którym wzbudzisz zazdrość koleżanek z pracy. Sałatki na lunch Sałatka na szybko ... wieczorem – sałatka bez problemu wytrzyma ...

+ Pokaż więcej