Dziś na talerzach japońskie tofu z bakłażanem!

... jest szczególnie popularnym składnikiem dań orientalnych oraz potraw kuchni europejskiej, zarówno dań mięsnych, jak i wegetariańskich. Świeże tofu sprzedaje się w sosie własnym. Po odsączeniu wody ser ... w kostkę), 3 szklanki szpinaku, sól ...

dawno temu

Dobre rady na Święta

... z chrzanem, który ułatwi trawienie. (1 porcja to 170 kcal) 2. Ciasto na pierogi przygotuj z mąki żytniej, niech będzie jak najcieńsze. Podczas podawania, nie polewaj pierożków dodatkowo tłuszczem ... . (100g pierogów to 190 kcal) 3. Zamiast ...

dawno temu

Składniki na naleśniki

... żółtym lub fetą i czosnkiem. Palce lizać! Cebulowe naleśniki będą także świetnie smakować jako dodatek do barszczu czerwonego lub podane z dipem majonezowym lub sosem czosnkowym. Przed serwowaniem ... będzie farsz przygotowany z podsmażonych ...

dawno temu

Jabłko czy gruszka? Aplikacja powie nam co zjeść

... produkty, zamiast pierogów musimy wpisać „dumplings”, zamiast jabłka „apple”- myślę jednak, że sprawdzenie nazwy interesującego nas produktu w słowniku nam nie zaszkodzi (a może co najwyżej odbić ... się pozytywnie na naszej znajomości ...

dawno temu

Rodzaje kasz i ich walory odżywcze

... rodzimej kuchni. Idealnie wpisuje się w zestawienia dań z mięsem. Można z niej także przyrządzić placki, gołąbki, sałatki, czy zastosować jako nadzienie do roladek, pierogów, czy naleśników. Ten typ ... – z kukurydzy. Jest bogatym źródłem ...

dawno temu

Ryby w occie

... rybami. Zjeść i usmażyć można tylko ograniczoną ilość, a posiadana przez nas zamrażarka zazwyczaj jest już pełna. Otóż świeże ryby bardzo łatwo przyrządzić w sosie greckim albo w occie. Jeżeli lubisz ...

dawno temu

Makaron fusilli

... to: 40 dag makaronu świderki, 2 cukinie, 2 papryki, 3 pomidory, 1 cebulka, ½ paczki sera feta, oliwki, sałata rukola, oliwa z oliwek oraz aromatyczne zioła, takie jak koperek i tymianek. Cukinię ... pomysłem jest także przyrządzenie fusilli z ...

dawno temu

Pieprz to twój ostry przyjaciel

... , w tym do pieczeni, zimnych i ciepłych sosów oraz marynat. Przyprawa dodana do rosołu nie tylko wzbogaca jego smak, ale i czyni go bardziej lekkostrawnym. Ponadto, szczypta pieprzu nadaje wszelkim zupom ...

dawno temu

Makaronowo w kuchni

... sprawdzą się także w towarzystwie szpinaku, czy podawane z pesto.   Fusilli– czyli po naszemu „świderki”. Pasują do sosów np. pomidorowego, ale świetnie nadadzą się także do lekkich, warzywnych sałatek (np ... . Spaghetti – podawany najczęściej ...

dawno temu

Smażony łosoś z fasolką szparagową

... cel. Włóż go na rozgrzany olej i zarumień z  obu stron. Następnie wlej 100 ml wina i szklankę wody. Gotuj 5 minut. Krok 5 Sos do łososia zacznij przygotowywać od roztopienia masła, ostudzenia ... go i przecedzenia. Krok 6 Teraz musisz ubić ...

dawno temu

„Zielono mi” szepce sałatka

... ją do sałatki warto jako składnik główny wykorzystać pomidory, które z bazylią stanowią bardzo smaczny duet. Przyda się też drobno posiekana sałata, ogórek, wędzony ser żółty, lub ser feta. Szpinak ...

dawno temu

Zdrowe objadanie

... rodniki, a także potasu obniżającego ciśnienie. Pierogi i uszka wigilijne z kapustą i grzybami są ciężkostrawne, ale spójrzmy na to danie trochę inaczej. Farsz to koncentrat witaminy A, B, C i E ... , a także selenu i cynku. Można więc ...

dawno temu

Na jagody

... pierogi i drożdżówki. Oto kilka przepisów, które uczestniczyły w akcji "Jagodowo nam!". Pierożki z jagodamiJagodziankiMuffiny jagodoweLody borówkoweTarta z owocami leśnymi ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Rodzaje mąk i ich zastosowanie w kuchni

... . Jest świetną bazą do wyrobu makaronu, pierogów, klusek i innych dań mącznych typ 630 - to również produkt o szerokim zastosowaniu. Biobabalscy mają w asortymencie sklepu między innymi mąkę orkiszową ... białą typ 630 - wyjątkowo delikatny smak ...

dawno temu

Sajgonki - chiński przysmak na każdą okazję

... z nadzieniem mięsno - warzywnym lub np. z krewetek, zwykle podawane jako przekąska z różnymi dipami i sosami. W zależności od regionu występują w różnych odmianach, na zimno, smażone, pieczone ... łyżeczka startego imbiru; 50 g zmielonej na ...

dawno temu

Lato z mozarellą

... jest gnocci z sosem pomidorowym i mozarellą – Raspberries and Cream   Mozzarella świetnie sprawdza się także w zestawieniu z rybą. Można więc połączyć ją z pangą i dodać pomidorki – Zaczynam kucharzenie ...   Dla wegetarian polecałabym wykonać ...

dawno temu

Arbuzowe rewolucje

... oryginalne arbuzowe szaszłyki. Dodatkowymi składnikami są ser feta i czarne oliwki. Jeśli nie jadasz oliwek, spokojnie możesz zastąpić je pomidorkami koktajlowymi lub zielonymi ogórkami. Szaszłyki powinny ... i pieprz świeżo mielony, kawałki ...

dawno temu

Balsam do ust o smaku nachos lub bekonu

... już decydowanie zbyt okrutne dla świata. Może któraś polska firma wpadnie na genialny pomysł i wprowadzi na rynek błyszczyki o Samku sznycli, pierogów ruskich i bigosu? Co o tym myślicie? Błyszczyk można kupić za3,99$.  Mina Twojego faceta po ...

dawno temu

Karp nieco inaczej

... w śmietanie – Kuchnia Pachnąca Bazylią Miłośnicy wyrazistych aromatów mogą natomiast sięgnąć po przepis na tą rybę z kminkiem w winnym sosie - Kuchnia Ireny i Andrzeja Osoby przywiązane do tradycji ... z pewnością nie odmówią sobie w tym roku ...

dawno temu

5 naturalnych produktów na świąteczne obżarstwo

... Kapusta z grochem, pierogi z grzybami, makowiec... tradycyjne dania nie są dla żołądka łatwym kąskiem. Na szczęście są naturalne sposoby, aby pomóc mu uporać się z tym zadaniem. A niektóre remedia ...

dawno temu

Naleśniki z kurczakiem

... farszu albo sosu. Z tego powodu tak bardzo uwielbiają je nie tylko dzieci, lecz także dorośli, którzy z przyjemnością zaspokajają nimi głód. Często jednak zamiast dać się ponieść swoim emocjom, uparcie ... na niej obranych i drobno pokrojonych ...

dawno temu

Krokiety z pieczarkami

... pieczarkowe do mięs albo zapiekanki makaronowe z dodatkiem tych grzybów. Farsz z pieczarek jest także niezastąpiony w przypadku robienia pierogów albo nieco oszukanych uszek. Jeżeli chcesz urozmaicić ... z pieczarkami, szybko przypomnimy sobie o ...

dawno temu

Smażone grzyby

... oraz w roli dodatku nadającego wyrazistość potrawie. Trudno wyobrazić sobie ich brak w świątecznym bigosie albo w pierogach z kapustą. Potrawy z grzybów możemy przyrządzać między innymi dzięki możliwości ... i smażyć grzyby, aż znajdujący się w ...

+ Pokaż więcej