Tłuszcze nasycone

... włoskich, rybach (łososiu, makreli, sardynkach, tuńczyku). Do tłuszczów wielonienasyconych zaliczamy kwasy tłuszczowe omega-6. Ich źródłem są: olej z kukurydzy, olej z sezamu, olej z migdałów, olej z orzechów włoskich. ...

dawno temu

Zdrowe kanapki

... , tempeh (soja), pomidor, sałata;pieczywo pszenne, masło orzechowe, truskawki lub jeżyny.Kanapki z mięsem: pieczywo pszenne, pieczone chude mięso wieprzowe, figi;pieczywo pszenne, tuńczyk w sosie ...

dawno temu

Zdrowa kolacja

... w zielonym ogórku substancje niszczą witaminę C w pomidorze),tosty z chudą wędliną,ryż z tuńczykiem, rybą lub kurczakiem plus gotowane warzywa,zupa pomidorowa z ryżem,jajka na miękko.Ważne, by nasza kolacja ...

dawno temu

Jak ze zwykłych ziemniaków zrobić „fancy” dodatek, czyli o posypkach do ziemniaków słów kilka.

... wspaniale współgra z czerwonymi mięsami, rybami o intensywnym smaku (tuńczyk, łosoś) i papryką. Jak widać możliwości zrobienia z ziemniaków czegoś nowego, innego jest mnóstwo. I wcale nie jest to takie trudne. A może Wy macie jakieś inne ...

dawno temu

Fakty i mity na temat zdrowego jedzenia. Co jeść, a czego unikać na co dzień?

... , warto pamiętać, że nie każda z nich jest rzeczywiście zdrowa. Uważaj szczególnie na tuńczyka, ponieważ często może zawierać w sobie metale ciężkie, natomiast łosoś bywa karmiony antybiotykami. Chcąc ...

dawno temu

Tłuste ryby - samo zdrowie

... A i D. Ryby ze względu na zawartość tłuszczu dzielimy na:chude – szczupak, dorsz, sola, pstrąg, okoń;półtłuste – turbot, flądra, karp, halibut;tłuste – makrela, sardynka, łosoś, tuńczyk, śledź ...

dawno temu

Pasta włoska

... sposobu ich gotowania. Innym ważnym składnikiem włoskich past są warzywa. Kiedy zamierzasz zrobić sos bolognese albo makaron z tuńczykiem, zdecyduj się na świeże pomidory albo pomidory w puszce. Użycie ...

dawno temu

Przepisy na szybki obiad

... zajmie ci nie więcej niż kilkanaście minut, a w tym czasie z łatwością możesz zrobić pyszny sos. Wystarczy, że do podsmażonej cebuli dodasz pomidory z puszki, kawałki tuńczyka w sosie własnym ...

dawno temu

Dieta w ciąży najlepsza dla Ciebie

... po chude wędliny, drób, ryby morskie (1-2 razy w tygodniu, np. łososie, makrele, śledzie, tuńczyki). Te ostatnie zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka ...

dawno temu

5 produktów do codziennej diety

... na śniadanie jest omlet z szynką. Zawsze możesz też dodać posiekane jajko do sałatki z tuńczykiem i oliwkami. 185243. Jagody – badania Tufts University wykazały, że jagody są najlepszym źródłem ...

dawno temu

5 lubianych sportów, które są pogromcami kalorii

... . sałatki z tuńczyka. Ta dyscyplina sporu wbrew pozorom jest bardzo wymagająca – podczas grania angażujemy ok. 120 mięśni. Regularna gra świetnie kształtuje sylwetkę i wzmacnia cały organizm. A jeżeli ...

dawno temu

Sposoby na cellulit

... . Narodowy kotlet schabowy zastąp rybami bogatymi w kwasy omega 3, np. łososiem, tuńczykiem czy śledziem. Z jadłospisu musisz koniecznie wyeliminować słodkie gazowane napoje oraz słodzone soki ...

dawno temu

Kwas DHA – dlaczego tyle się o nim mówi i gdzie go szukać?

... . Dlatego wzbogać swoją dietę o produkty zawierające czysty kwas DHA. Są to przede wszystkim ryby morskie (tuńczyk, makrela, łosoś, śledź), owoce morza i algi. Dzienna dawka kwasu DHA w diecie dorosłego człowieka ...

dawno temu

Witaminowy elementarz skóry

... , sezam, tuńczyk, orzechy, mięta, kasze, kapusta, soja, kiełki zbóż. Korzyści dla organizmu: Stabilizuje układ krwionośny. Redukuje symptomy menopauzy i PMS. Działa antyutleniająco, chroni ...

dawno temu

9 sposobów na zdrowe oczy

... z olejem rybim. Warto spożywać co najmniej 5-6 liczących ok. 100 g porcji ryb (np. tuńczyka, sardynek, łososia lub makreli) tygodniowo. Tak, warto jeść bogatą w witaminę A marchew ...

dawno temu

Zadbaj o jakość zimowych posiłków. Dowiedz się, jakie dania powinny znaleźć się na Twoim stole o tej porze roku

... czy sashimi z tuńczykiem – Twój organizm będzie Ci wdzięczny. Czas zup Zimą chętniej sięgamy po dania ciepłe. Takie, które rozgrzewają nas od środka. Zapomnij więc o kanapkach i innych zimnych przekąskach ...

dawno temu

Diety dla grup krwi

... , przegrzebka, raka, sardeli, skrzydelnika, soli, suma, śledzia, tuńczyka błękitnopłetwego, węgorza, żółwia, żab, chudego lub 2% mleka, lodów, masła, maślanki, pełnego mleka, serwatki, sera brie, sera ... konsumpcje mięsa, jeść jego niewielkie ...

dawno temu

Dieta dla zestresowanych

... posmarowane margaryną, 2 plasterki wędzonego łososia, listki sałaty. Jabłko Woda mineralna z cytryną lub limonką.Kolacja Sałatka z tuńczykiem - 3 łyżki ugotowanego brązowego ryżu, 1/2 puszki tuńczyka ...

dawno temu

Domowe sposoby na łuszczycę

... kwasy omega - 3 i witaminę D - np. tłuste ryby (makrela, łosoś, tuńczyk), psoraleny (pietruszka, sałata, owoce cytrusowe), beta karoten (marchew, szpinak), selen (czosnek, ziarna zbóż, czerwone ...

dawno temu

Slow wear

... ekologia. Bo w końcu we wpływ człowieka na globalne ocieplenie po prostu trzeba wierzyć. A gdzie wiara tam i religia. Rynek jak zwykle zareagował na nastroje społeczne. Były już puszki tuńczyka ...

dawno temu

Jeść to, co praprzodkowie

... to: baranina, mięso królicze, owoce morza, tuńczyk, dorsz, łosoś, karp i śledź, część produktów mlecznych, zwłaszcza jogurt, kefir, chuda kwaśna śmietana, chude mleko, większość serów (oprócz brie ...

dawno temu

Jeść to, co praprzodkowie

... najrzadszej grupy krwi to: baranina, mięso królicze, owoce morza, tuńczyk, dorsz, łosoś, karp i śledź, część produktów mlecznych, zwłaszcza jogurt, kefir, chuda kwaśna śmietana, chude mleko, większość ...

dawno temu

Dlaczego rekin nie choruje na raka

... dlatego, że najbardziej tłuste ryby, takie jak dorsz, makrela, sielawa, tuńczyk i rekin żyjące w zimnych wodach morskich są najzdrowsze. Ich wyjątkowe właściwości odżywcze wynikają z tego, że są bogate w lipidy eterowe ...

dawno temu

Inteligencja zależy od odżywiania

... z kolei w drożdżach, orzeszkach ziemnych, suszonych brzoskwiniach, tuńczyku, migdałach, grzybach, ziarnach soi i w zielonym groszku. Niedobór witaminy B3 powoduje m.in. osłabienie pamięci, kłopoty ...

+ Pokaż więcej