Szósty zmysł

... dziennie, grzązł co chwila w mule i piachu. Kiedy wreszcie dotarł do pierwszego miasta, z radości miał ochotę całować ziemię. Stanął tuż za rogatkami i wykrzyknął po angielsku: „Dokonałem ...

dawno temu

Mięso i ziemniaki wciąż podstawą polskiego obiadu

... zagranicznymi czy egzotycznymi. Zjedzenie carpaccio - choć raz w życiu - deklaruje ponad 52 proc. wyższej kadry kierowniczej i inteligencji, ale tylko ponad 9 proc. rolników. Mule smakowało ponad 27 proc ...

dawno temu

Pomysły na farsze

... jeszcze 3 minuty, po czym dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy i zdejmujemy go z ognia.   Farsz warzywny z beszamelem  1 bakłażan,1 cukinia,1 czerwona papryka,1 czerwona cebula,1 marchewka,80g masła ... . Przygotowujemy beszamel – z pozostałego ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Pescowegetarianizm – na czym polega ta dieta?

... oraz owoce morza – małże, mule, raki, kraby, ślimaki. Poza tym dieta peskatarian obfituje w inne źródła białka – warzywa strączkowe (groszek zielony, fasolę czerwoną, groch, bób, soczewicę, cieciorkę ...

dawno temu

Sekret szczęśliwych związków tkwi w różnicach?

... trzydziestki, on starszy o pięć, może siedem lat. Wykształceni, sympatyczni. Jemu gęba się nie zamyka, ona starannie dobiera każde słowo. Siedzę w przestronnej kuchni ich ogromnego mieszkania, jem mule i piję ...

dawno temu

Dania z parówek

dawno temu

Właściwości szparagów

... masła lub sosu vinegret. Uznaniem cieszą się również szparagi zapiekane pod beszamelem i posypane parmezanem. ...

dawno temu

Pieczone warzywa

... jak największej ilości warzyw. Ich jedzenie wcale nie musi być nudne i ograniczać się do tego, że gotujemy je z dodatkiem soli albo ewentualnie spożywamy surowe. Zobacz, w jaki sposób można jeść warzywa, jakie mogą wyniknąć z tego korzyści, a ...

dawno temu

Gołąbki z kaszą

... . Niezastąpione są tu oczywiście pierogi albo naleśniki z różnym farszem świetnie sprawdzające się także w formie zapiekanej. Mało osób jednak wie, że w podobny sposób możemy wykorzystać gołąbki. Przeczytaj poniższy artykuł, a poznasz wariacje ...

dawno temu

Zobacz niezwykle prosty przepis na smakowitą lasagne!

... Wbrew pozorom przygotowanie lasagne wcale nie jest takie trudne. Do jej 148 przyrządzenia potrzebne Ci będzie 450 g mozarelli, 75 g parmezanu, beszamel oraz sos mięsny i 375 g płatów makaronu lasagne ...

dawno temu

Szczupak faszerowany

... faszerowanego szczupaka, dobrze jest dowiedzieć się więcej na temat właściwości tej ryby. Po pierwsze jej mięso posiada charakterystyczny smak i zapach, przez wielu identyfikowany jako woń mułu ...

dawno temu

Kuchnia francuska

... skarmelizowany cukier. Beszamel (sos beszamelowy) – zasmażka z mąki na maśle wymieszana z mlekiem. Przyprawy potrzebne do jej przygotowania to sól, pieprz i gałka musztatołowa. Doskonale smakuje ...

dawno temu

Jak przebiega leczenie uzdrowiskowe?

... zawartością związków mineralnych lub wyższą temperaturą; gazy lecznicze, przede wszystkim dwutlenek węgla i radon; peloidy, używane w formie mułu lub papki, a także czynniki klimatyczne, np. naturalnie ...

dawno temu

Musaka - nietypowa zapiekanka prosto z Grecji

... i pieprzem. Zmniejszamy ogień i dusimy sos przez około 25 minut. Składniki na beszamel: 3 szklanki mleka; 4 łyżki masła; 1 żółtko; 1 łyżka soku z cytryny; gałka muszkatołowa; 3 - 5 łyżek ostrego sera ... (cheedara); sól; pieprz. 6. W czasie ...

dawno temu

Makaronowo w kuchni

... .   Farfalle – czyli inaczej mówiąc „kokardki”, czy „motyki” stanowią element wyjątkowo dekoracyjny, więc nie warto zalewać je sosami, czy wykorzystywać w zestawieniu z zapiekanym serem żółtym, czy rybami ... . Przekładane sosem i mięsnym ...

dawno temu

Owoce morza - charakterystka

... a następnie... połyka. Można je także zapiekać. Cechuje je niska zawartość tłuszczu. Są bogate w sole mineralne i witaminy. Kalmary – składnik potraw chińskich czy włoskich. Wyśmienicie smakują ... przyrządzane z czosnkiem i cytryną. Można je ...

dawno temu

Słodko i owocowo

... z poniższych przepisów jest na zimno, jeden na gorąco, a jeden może być podawany i tak i tak. Brzoskwinie zapiekane z wiśniami 1kg brzoskwiń,200g konfitury wiśniowej,100ml wiśniówki,5 białek,6 łyżek cukru ... , i zapiekamy ok. 20 minut w ...

dawno temu

Desery z lodami

... . Zatem do dzieła! Gruszki w czekoladzie Gruszki kroimy w ćwiartki i zapiekamy w cynamonie. Kiedy będą już miękkie, umieszczamy je w pucharkach, dodajemy kilka gałek wybranych lodów, np. owocowych ... gorącego ciasta udekorowany lodami ...

dawno temu

Ser ricotta - przepisy

... , przekładamy do żaroodpornego naczynia i zapiekamy w piekarniku, aż składniki rozpuszczą się. Inna propozycja to ziemniaki zapiekane z boczkiem, ricottą oraz marchewką. Dla wydobycia smaku potrawy ...

dawno temu

Rodzaje makaronu

... , wykorzystywane do dań zapiekanych. Kawałki cienkiego ciasta przekłada się mięsnym farszem i zapieka z wybranym rodzajem sosu np. śmietanowym czy pomidorowym. Lasagne to tradycyjna potrawa włoska.   ...

dawno temu

Pomysłowe i niebanalne dania z TRUSKAWEK

... Blogerka kulinarna Daria Ładocha przedstawiła pomysły na niebanalne dania z truskawkami. Przygotowała zapiekane z migdałami, sałatkę z łososiem, hiszpański chłodnik  oraz placki jogurtowe ...

dawno temu

Diety dla grup krwi

... , wołowiny, wołowiny mielonej, alozy, barakudy, bieługi, flądry, halibuta, homara, kalmara, kawioru, kraba, krewetek, łososia wędzonego, małży, morszczuka, muli, okonia, ostrygi, ośmiornicy, plamiaka ...

dawno temu

Łazanki - przepis, któremu się nie oprzesz

... formę do zapiekania masłem i posyp bułką tartą. Napełnij naczynie pysznym makaronem z grzybami. 7. Wymieszaj teraz śmietanę z żółtkami i polej danie. 8. Zapiekajłazanki pół godziny w temperaturze 180 st. C.     ...

+ Pokaż więcej