Zdrowie od jabłek

... Cierpkie, kwaśne, słodkie, twarde, miękkie - każdy ma swój typ. Dzieciaki lubią niedojrzałe jabłka, zerwane wprost z drzewa sąsiada. Kwaśne są najlepsze na szarlotkę lub do duszonej kaczki. Słodkie są świetne do szkoły lub pracy, na drugie ...

dawno temu

Tłuszcz – szósty smak?

...   Jak wynika z badań australijskich naukowców, ludzie lubią jeść tłuste potrawy dlatego, że ich podniebienie wyczuwa tłuszcz jako szósty smak. Do tej pory uznawano, że jesteśmy w stanie rozróżnić pięć smaków: słodki, słony, gorzki, kwaśny i ...

dawno temu

Deser z jabłek

... , że zwykłe jabłka zyskają nowy, wykwintny, niezwykły smak. Jeśli planujesz romantyczną kolację, nie możesz zapomnieć o tym daniu. Przygotuj: 6 kwaśnych jabłekszklankę białego wytrawnego winadwie szczypty ... nitek szafranupół szklanki płynnego ...

dawno temu

Jakie właściwości ma żurawina?

... Wpływ żurawiny na zdrowie znany był od dawna. Żurawina stosowana była jako środek na infekcje dróg moczowych. Te małe, czerwone i kwaśne owoce są wykorzystywane nie tylko jako lekarstwo ... , przyspiesza neutralizację trucizn w organizmie, jest ...

dawno temu

Zmysł smaku

... , a zdolność intensywności odbierania bodźców jest uwarunkowana genetycznie i inna dla każdego z nas. Obecnie wyróżnia się gorzki smak, kwaśny smak, słodki smak i słony smak. Kilka lat temu do tego grona ... włączono także smak o tajemniczej ...

dawno temu

Ta potrawa musi pojawić się na twoim stole w Wigilię! Jak wykonać pyszny, słodko-kwaśny barszcz czerwony?

... Świąteczny barszcz czerwony powinien cechować się lekko słodkim i jednocześnie lekko kwaśnym smakiem. Poza tym, zupa ta powinna mieć intensywny, fioletowo-czerwony kolor. Do jej przyrządzenia ...

dawno temu

Urodowe właściwości cytryny

... drogocenny sok. Pamiętaj, że cytryna jest bogatym źródłem witaminy C, witaminy B, fosforu i węglowodanów. Zawarte w niej kwasy wspaniale wpływają na skórę, podkreślając naturalne piękno kobiety. Sprawdź, z którymi problemami uporasz się dzięki ...

dawno temu

Przepis na pasztet domowy

... dodatkami: grzybami, borówkami, żurawiną. Dla wegetarian lub osób preferujących zdrową żywność stworzono receptury na pasztet z soczewicy i marchewki, selera, fasoli. ... dodatkami: grzybami, borówkami, żurawiną. Dla wegetarian lub osób ...

dawno temu

W poszukiwaniu smaków

... Dziecko jest smakoszem od urodzenia – rodzi się z ukształtowaną zdolnością różnicowania podstawowych smaków – słodkiego, kwaśnego, gorzkiego i słonego. Zmysł smaku – zwłaszcza w pierwszym roku życia ...

dawno temu

Jak zaplanować płeć dziecka?

... . Być może dotrą pierwsze do komórki jajowej, ale jeśli ta nie będzie na nich czekać, nie przeżyją długo w kwaśnym środowisku pochwy. ... . Być może dotrą pierwsze do komórki jajowej, ale jeśli ta nie będzie na nich czekać, nie przeżyją długo w ...

dawno temu

ProbioBalance by Aliness® Sport & Fitness Balance

... barierę i umożliwiającą bezpieczne przechodzenie bakterii przez kwaśne środowisko żołądka, aby dotrzeć do jelit w stanie nienaruszonym, gdzie ma wykazywać swoją aktywność biologiczną. ...

dawno temu

Zadbaj o swoje zęby!

... Stany zapalne w obrębie przyzębia to konsekwencje nieodpowiedniej higieny jamy ustnej. Krwawienie podczas mycia zębów, ból towarzyszący spożywaniu gorących, zimnych i kwaśnych posiłków to sygnały, na które warto zwrócić uwagę. W jaki sposób ...

dawno temu

Porzeczkowe przepisy

... Na straganach czerwienią się porzeczki. Wyglądają tak ładnie, że czasem chciało by się je kupić tylko po to, by postawić na stole jako element dekoracji. Nie każdy lubi ich nieco kwaśny smak - wtedy ...

dawno temu

Dipy – podstawa finger - party

...   Żadne finger – party nie może się obejść bez dobrych dipów. W końcu któż z nas nie lubi tych słodkich, kwaśnych, czy pikantnych kremów leżących w kokilkach w towarzystwie jarzyn, kabanosów ... Żadne finger – party nie może się obejść bez ...

dawno temu

Kremy z witaminą C

... Witamina C jest najczęściej pierwszą tego typu substancją, z jaką spotykamy się już w dzieciństwie. To właśnie jej niedobory uzupełniamy, jedząc kwaśne cytryny i inne owoce cytrusowe ...

dawno temu

Nadchodzi jesień, a wraz z nią jabłka!

... mogą być bardziej lub mniej słodkie albo kwaśne. Miąższ jabłka jest sztywny, chrupki i pełny przezroczystego soku. Kolor skórki jabłka występuje w odcieniach zieleni, a gdy dojrzeje również w kolorze żółci ... piekarnik do 175 stopni. Następnie ...

dawno temu

Węgierska Wigilia

... do wieczerzy, również nieco odbiegają od naszych. Obrus musi być posypany soczewicą, która symbolizuje dobrobyt, nie może też zabraknąć sianka. Znany jest zwyczaj zostawiania pustego nakrycia ...

dawno temu

Neptek kulinarny

... , że to pasta chilli, opis produktu był po chińsku!), niejadalnym zwarzonym sosem jogurtowym do kurczaka, koszmarnie kwaśną rybą i kilkoma innymi „rewelacyjnymi potrawami”. Ale praktyka czyni mistrza... ... przyprawami, diabelnie ostrym sosem do ...

dawno temu

Zupa chińska

dawno temu

Zupy na lato

... składniki i już – gotowe! Do przygotowania chłodnika potrzebne będą: 1 duży zielony ogórek,4 gęste gałązki mięty,500 g jogurtu naturalnego,150 ml śmietanki 12% (lub kwaśnej śmietany, jeśli lubimy ... . Zupa z pomidorów i soczewicyW zaledwie 30 ...

dawno temu

Warzywa i owoce dobre na różne schorzenia

... owoce, kwaśne owoce np.cytryna. Przy zaparciach, sięgaj po warzywa i owoce zawierające dużo błonnika, np.fasola,suszone śliwki.Unikaj bardzo słodkich ,np arbuza. Warzywa i owoce bogate w węglowodany ... to:bób,dynia,fasola,jarmuż, groch, ...

dawno temu

Dobrodziejstwa roślin strączkowych

... dodatkiem do sałatek jest soczewica. Po wyłuskaniu soczewicy brązowej otrzymujemy soczewicę czerwoną, która jest lepiej przyswajalna i jest znacznie mniej gazotwórcza. Następnie, podczas gotowania, zmienia ... kolor na żółty. Soczewica brązowa i ...

dawno temu

Alternatywne puree

... .   Puree z soczewicy  500g czerwonej soczewicy,1 marchewka,1 cebula,2 goździki,50g masła,50ml śmietany 18%,sól, tymianek, rozmaryn   Soczewicę, wraz z pokrojoną na plasterki marchewką i drobno ... ' dodajemy do wody goździki, sól, tymianek i ...

+ Pokaż więcej