Placek z kaszą manną

... drobna, co powoduje, ze z powodzeniem możemy dodać ją do przygotowywanych sosów, a nawet mięs. Oprócz tego znakomicie nadaje się do ciast, brawurowo zastępując tradycyjnie używaną mąkę i nadając ...

dawno temu

Kolacja walentynkowa

... makaron z sosem spaghetti albo zapiekankę z ziemniaków, pamiętaj, żeby zjedzenie tych potraw nie wiązało się z trudnym do usunięcia zapachem czosnku. Pamiętaj także, aby przygotowana kolacja była źródłem przyjemności dla was obojga, co będzie ...

dawno temu

Jakie właściwości ma żurawina?

... , dlatego też bardzo trudno jest ją zjeść. Żurawinę dodaje się zazwyczaj do kisielu lub sosu do mięsa. W sklepach dostępne są też soki, syropy, herbatki ziołowe, susze owocowe oraz żurawina kandyzowana ...

dawno temu

Kotlety z jajek

... również wzbogacane nieraz zaskakującymi dodatkami omlety, ciasto jajeczne, jajka w galarecie, jaja w sosie musztardowym, jaja zapiekane z pomidorami czy pasty i sałatki jajeczne. Do tego elitarnego grona ...

dawno temu

Przepisy na dorsza

... ziół i sosu śmietanowego. Poza tym, do jego jedzenia przekonasz swoje dzieci, jeśli upieczesz z filetów z dorsza chrupiące paluszki rybne w panierce. Mówiąc o jedzeniu morskich ryb, nie sposób pominąć ...

dawno temu

Zmysł smaku

... i zdabiających je dodatków. Jak można zaobserwować, zarówno lody, ciasta czy słodycze, jak i pieczenie, ryby bądź warzywa, ozdabia się kolorowymi ziołami lub polewa wzbogacającymi ich smak sosami. Zatem ...

dawno temu

Jedzenie przed snem

... ryżowy z plasterkiem chudej piersi z indyka. Przed snem nie zaleca się ostrych przypraw, owoców cytrusowych, sosów pomidorowych, tłustych potraw – mogą one wywołać zgagę lub niestrawność i zaburzyć ...

dawno temu

Potrawy z tuńczykiem

... sałatka z tuńczyka. To potrawa, do której możemy dodać niemal wszystko: różne warzywa, owoce, sosy, czy produkty skrobiowe. Tuńczyka można jeść także w trakcie grillowania, ponieważ dobrze znosi ...

dawno temu

Jak marynować grzyby?

... , gotowanej lub wyjątkowo surowej. Tradycyjna kuchnia polska posiada w swoim dorobku wiele przepisów na grzyby, wśród których należy wskazać receptury przyrządzania zup grzybowych, sosów grzybowych, sałatek ...

dawno temu

Baranina w ziołach - palce lizać!

... łyżeczką pieprzu i rozpuszczonym masłem. Teraz wstaw na ogień na chwilę tak, aby czosnek i rozmaryn zmiękły. Następnie polej powstałym sosem równomiernie i dokładnie całe mięso. Zostaw w temperaturze ...

dawno temu

Właściwości szparagów

... masła lub sosu vinegret. Uznaniem cieszą się również szparagi zapiekane pod beszamelem i posypane parmezanem. ...

dawno temu

Bomby witaminowe

... eliminacji toksyn z organizmu.Spożywaj drożdże w formie nieprzetworzonej. Poprósz nimi zupę lub sos, albo dodaj do domowych wypieków. Drożdże mają lekko serowy posmak. Jednak osoby podatne na alergie ...

dawno temu

Szybkie dania z makaronem

... żółty, poszatkowaną cebulkę oraz paprykę czerwoną. Do takiej kompozycji warzyw dobrym pomysłem jest dodanie mięsa mielonego połączonego z jajkiem i podsmażonego na patelni wraz z dodatkiem sosu ...

dawno temu

Syndrom chińskiej restauracji

... . Poza tym, glutaminian sodu jest nie tylko obecny w kuchni chińskiej, ale w większości produktów w postaci sproszkowanej (zupki błyskawiczne, sosy, przyprawy etc.). Spotkać go można również w konserwach ...

dawno temu

Mięta w kuchni

... przekonać pod postacią sosów, dipów czy naparów, dobrym pomysłem jest wykorzystywanie jej jako przyprawy do sałatek czy mięs. Mięta świetnie komponuje się zwłaszcza z jagnięciną czy baraniną ...

dawno temu

Jak zmniejszyć cholesterol?

... kolejności należałoby zwiększyć ilość tłuszczów nienasyconych. Warto zatem zamiast ciężkich i kalorycznych sosów do warzywnych sałatek dodawać oliwę z oliwek. Bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 ...

dawno temu

Witaminy w gruszkach

... ich a następnie polanie sosem przyrządzonym z rumu i czekolady czy przygotowanie gruszki wsyropie. Bogactwo zastosowań nie zna granic.   Jakie specjały z gruszką w roli głównej Wy byście polecili? Czekamy na Wasze kulinarne pomysły! ...

dawno temu

Dania fast food

... . Jeśli więc chcemy cieszyć się zgrabną sylwetką, ale nie potrafimy odmówić sobie pizzy, warto ograniczyć jej tuczące składniki do minimum. Zrezygnujmy zatem z tłustych sosów, zamiast grubego ciasta ...

dawno temu

Najlepsza oliwa z oliwek

... wykorzystać ją do przyrządzenia sosów. Proces ten pozbawia ją bowiem smaku i koloru. Aromat jest przez to prawie niewyczuwalny, neutralny, więc co za tym idzie, pozbawiony także wartości odżywczych ...

dawno temu

Morskie skarby na twoim talerzu

... zup, sosów, gulaszu, bigosu, pasztetu, gotowanych, duszonych warzyw, ryżu, kasz czy deserów. Można je spożywać również na kanapki zamiast sałaty. Do najczęściej jedzonych oraz najbardziej wartościowych ...

dawno temu

Co można zrobić z mrożonek? - czyli dania na szybko

... rosołem i zostawiamy na ogniu, aż utworzy się gęstawy sos. Podajemy z ryżem.   Szybka minestrone  2l rosołu warzywnego,1kg mrożonki warzywnej,4 liście sałaty,1 por,1 kalarepa,sól, pieprz, zioła ...

dawno temu

Zupy na wiosenne przeziębienie

... . Cały rosół przecedzamy, warzywa z niego kroimy na półplasterki i dodajemy z powrotem do rosołu. Następnie dodajemy do niego nasz sos pomidorowy i całość zagotowujemy. Na sam koniec, gdy zupa zacznie się już gotować, doprawiamy ją solą, ...

dawno temu

Fast food

... food wynika z dużej zawartości tłuszczu zawartego w produktach, użytego do przygotowania sosów i smażenia. Ponadto w daniach tych najczęściej jest bardzo wysoka zawartość soli (spożywanie soli ...

dawno temu

Nivelazone do dłoni

... i starzeniem się skóry, przywraca jej sprężystość i elastyczność. Farmona Nivelazione Intensywnie regenerujący krem SOS do rąk 100 ml/8 zł Krem przeznaczony jest do pielęgnacji skóry ekstremalnie wysuszonej ...

+ Pokaż więcej