Trzy kolory zdrowia

... o zupę z buraczków. Trzy kolory: zielony Zielony to przede wszystkim szpinak i brokuł. Ten pierwszy bogaty w żelazo, magnez, wapń i potas warto jeść zwłaszcza w okresach wzmożonego wysiłku fizycznego ...

dawno temu

Stres? Pokonaj go dietą!

... zostajeodpowiednio wzmocniony. Aby prawidłowo funkcjonował układ nerwowy,potrzebny jest magnez obecny w warzywach strączkowych i liściastych,nasionach, ziarnach zbóż oraz kiełkach pszenicy. Osteoporoza ...

dawno temu

Woda. Dlaczego?

... samego wapnia – poprawia pracę mięśnia sercowego. Woda ze zwiększoną ilością magnezu – wpływa pozytywnie na problemy z zaburzeniami układu nerwowego czy też trudności z zasypianiem. Zaś woda ze zwiększoną ...

dawno temu

Dieta niełączenia

... tłuszczu (np. witamina C, wapń, magnez, żelazo, chrom, karnityna, jod).W posiłkach łączymy białka z produktami neutralnymi lub węglowodany z produktami neutralnymi. W każdym posiłku powinien ...

dawno temu

Metoda planowania płci

... przed terminem porodu może zdecydować o płci potomka. Dziewczynka - jeśli rodzice pragną mieć dziewczynkę, to dieta przyszłej mamy powinna zawierać jak najwięcej produktów bogatych w wapń i magnez. Zatem ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść ryby?

... , witaminy A i D, witaminy z grupy B, witaminy PP oraz magnez, żelazo, potas, fosfor i wapń. Ryby, dzięki zawartości selenu, mają także działanie przeciwmiażdżycowe i przeciwnowotworowe. Z kolei jod wspomaga ...

dawno temu

Szparagi na miłość?

... się najwięcej składników odżywczych takich jak np. : wapń, magnez, fosfor, żelazo, potas, mangan, czy jod. Na rynku możemy znaleźć dwie odmiany szparagów: zielone i białe. Przy zakupie warto wcześniej ...

dawno temu

Szpinak Sok – zielona porcja zdrowia

... profilaktyki zaburzeń widzenia w każdym wieku. Szpinak Sok jest też ważnym źródłem magnezu, który sprawia, że stajemy się bardziej odporni na stres, zmęczenie i codzienne smutki. Aby wspomóc ...

dawno temu

Jajka źródłem piękna

... , pełnowartościowe białko. Jajka są także źródłem witamin A, D i B oraz żelaza, wapnia, magnezu, fosforu i potasu. Ile jajek powinno się spożywać? Według dietetyków maksymalnie 4 tygodniowo ...

dawno temu

Najlepsze śniadanie na kaca

... ), minerałów (np. magnezu, cynku, żelaza), aminokwasów i przeciwutleniaczy. Znana jest głównie z właściwości oczyszczających organizm. Porcja algi pomaga usuwać szkodliwe substancje i przeprowadzić ...

dawno temu

Piękny uśmiech

... . Można też ssać między wargami plasterek cytryny;aby pozbyć się opryszczki, smaruj usta jak najczęściej sokiem z cebuli. Oddech płucz usta sokiem z czarnej porzeczki, który działa przeciwzapalnie ...

dawno temu

Czerwona herbata

... się nią delektować. Czerwony napój zawiera garbniki, alkaloidy, flawonoidy, polifenole, minerały (wapń, magnez, cynk, mangan, miedź, selen, fluor) oraz witaminę C, olejki eteryczne i białko. Zawiera ...

dawno temu

Jak zachować zgrabną sylwetkę zimą?

... Produkty, które mają duży wpływ na naszą dietę: zielona herbata, czosnek, chili, cynamon, grejpfrut, migdały, ocet jabłkowy oraz magnez, którego źródłem są kiełki zbóż, otręby, kasza gryczana, groch ...

dawno temu

Musli – jasna strona twojej mocy

... – w Polsce zwane złotymi jagodami - są bogate w witaminy A i C, beta-karoten, niacynę i fosfor, magnez, potas i żelazo. Przypisuje się im właściwości bakteriobójcze, przeciwgrzybiczne i przeciwwrzodowe ...

dawno temu

Co należy jeść, by mieć piękny uśmiech?

... składniki dla prawidłowego rozwoju zębów to magnez, żelazo, jod i wapń, które znaleźć można w jajach. Bogaty w wapń jest również żółtyser. Kolejnym ważnym produktem jest masło, które zawiera tłuszcze ...

dawno temu

Jedz jabłka, postaw się otyłości

... palenie. Przyspieszają samooczyszczanie płuc. Jabłka zwierają dużo witaminy C, która wspomaga odporność, potas i magnez dla zdrowia układu nerwowego. Obniżają cholesterol i przyczyniają ...

dawno temu

Metabolizm na wysokim poziomie

... nawodnienie jest tak istotne – zawsze, nie tylko wtedy, gdy chcemy zgubić kilka nadprogramowych kilogramów. 25905Wodę należy pić niegazowaną i niskozmineralizowaną, o małej ilości sodu, a bogatą w magnez ...

dawno temu

Brokuły zdrowe dla przyszłych mam. Jesteś w ciąży? Jedz je!

... i łydek oraz bóle głowy. Przyszła mama z powodu niedoboru wapnia bardziej narażona jest na próchnicę. Dlatego tak ważne jest uzupełnianie jego braku. W brokułach znajdziemy również magnez ...

dawno temu

Naturalny młody jęczmień. Jest zdrowy?

... i minerałów, jest źródłem witamin z grupy B, witaminy E i C, żelaza, wapnia, magnezu, cynku. Jest także źródłem błonnika pokarmowego, który przyspiesza metabolizm tłuszczu w organizmie i obniża stężenie ...

dawno temu

Jedzmy gęsinę

... - powiedziała ekspert. Dodała, że gęsina jest źródłem witamin – z grupy B, witaminy A i E oraz składników mineralnych: potasu, fosforu, magnezu, żelaza, cynku, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie ...

dawno temu

Poznaj różne rodzaje pieprzu i soli

... , cynk, żelazo, potas, krzem, magnez czy selen. Z drugiej strony, zawiera mniej szkodliwego chlorku sodu. Stanowi doskonały dodatek do mięsa czy warzyw. Różowa sól himalajska jest najzdrowszym typem ...

dawno temu

Przepis na wesołe piernikowe ludziki!

... . Najprawdopodobniej najważniejszymi składnikami świątecznych ciasteczek są cynamon i imbir. To one nadają wypiekom charakterystyczny smak i aromat. Cynamon dostarcza organizmowi manganu, magnezu i wapnia ...

dawno temu

Najlepsze propozycje na pierwszy posiłek niemowlaka

... piersią, ponieważ mleko matki również jest słodkie. Poza tym słodkie ziemniaki zawierają mnóstwo witaminy D, B6 i C, a także żelaza, potasu i magnezu (pomocnego w walce ze stresem). Marchew stanowi ...

dawno temu

Czego nie jeść w ciąży?

... , witaminę C, magnez, wapń i cynk. Napoje kofeinowe mogą podnieść ciśnienie tętnicze do niebezpiecznego poziomu. Zamiast prawdziwej kawy, przyrządzaj sobie smaczny substytut - kawę zbożową z mlekiem ...

+ Pokaż więcej