Ciekawostki dietetyczne, o których warto wiedzieć

... walory pomidorów należy je…ugotować. Lepiej przyswajalny jest likopen pochodzący z przetworzonych pomidorów niż z surowych. Przyswajanie likopenu poprawia gotowanie pomidorów z dodatkiem oliwy z oliwek ...

dawno temu

Owoce i warzywa 5 razy dziennie

... , szklanka soku owocowego lub warzywnego, 50-100g sałatki warzywnej, 100g gotowanych warzyw, również tych uprzednio mrożonych.Jeśli obawiasz się, iż Twoja dieta, pomimo że zawiera objętościowo dużo warzyw ...

dawno temu

Naturalne oczyszczanie organizmu

... . Zastosuj dietę oczyszczającą. Przez kilka lub kilkanaście dni jedz tylko gotowane albo surowe warzywa i owoce oraz pij dużo wody, herbatek oczyszczających i naturalnych soków. Dzięki temu ...

dawno temu

Zdecydowana większość Polaków nie lubi eksperymentować w kuchni. A ty?

... do nowości. Jesteśmy narodem ciekawskim, interesują nas odmienne smaki i tradycje kulinarne. Jednak odwagę, by eksperymentować w kuchni, mają przede wszystkim młodzi. To właśnie oni dają upust swojej fantazji kulinarnej, gotując potrawy ...

dawno temu

Pranie i zmywanie za darmo przez cały rok? To możliwe z Candy!

... gotować, Candy to elegancki i efektywny pomocnik w kuchni. Co ważne, ten model został objęty promocją. Po zmywaniu – pora na pranie Oprócz innowacyjnej zmywarki Candy ma dla Ciebie także pralkę ...

dawno temu

WYGRAJ OBAG RAZEM ZE „ZŁYMI MAMUŚKAMI”!

... kieckę. I rusza w miasto, by znów poczuć, że żyje! Zakręcone na lokówkę obłudne kury domowe ze szkolnej rady rodziców gotują się z oburzenia, ale Amy nic już nie powstrzyma. Z dziką rozkoszą sieje ferment i zgorszenie odkrywając przy tym, że ...

dawno temu

Prawdziwy ojciec - mąż Agaty Mróz

... zająć się małą.Pyta ojca, jak wyglądał jego dzień na urlopie wychowawczym (i jak wygląda nadal, kiedy jest weekend): pobudka o 6 rano, spacer, zakupy, spanie małej i gotowanie obiadu, prasowanie, chwila ...

dawno temu

Mięso wyrolowane!

... &Co Równie delikatną w smaku propozycją jest przepis na roladki drobiowe z cukiną – Gotowanie na gazie Smak roladek schabowych świetnie podkreśla ser camembert, więc warto wypróbować – Słoneczna Kuchnia ...

dawno temu

Depilacja pastą cukrową

... i gotować. Po zagotowaniu należy odczekać, aż masa ostygnie, następnie można nakładać ją na nogi. Jeśli masa jest zbyt płynna, warto dodać odrobinę cukru, jeśli za gęsta - wody. Pasta powinna przypominać płynny karmel. Masy można używać ...

dawno temu

Noworoczne postanowienia żywieniowe

... ). Dzieciom można je podawać gotowane z suszonymi owocami; kasze nabierają słodkiego smaku i rzadko są odrzucane przez maluchy. Warzywa strączkowe są bogate w białko roślinne i witaminy: w książce Bożeny Żak ...

dawno temu

Żurek wcale nie musi być nudny!

... sezonowy, idealny na obecną porę roku, czyli w towarzystwie grzybów – Moje gotowanie A co powiecie na przyrządzenie żurku Księcia Sanguszki z kiełbasą myśliwską i chrzanem? - Knedlik Na który z nich połasilibyście się najbardziej? ...

dawno temu

Już za dwa tygodnie festiwal wegan!

... i kawiarni Falanster, natomiast w Centrum Reanimacji Kultury można będzie posłuchać opowieści o wegańskich afrodyzjakach. Odbędą się tam także „kulinarne potyczki”, czyli pokazy gotowania, a także liczne ...

dawno temu

Pielęgnacja dłoni w domu

... wygładzenia, pomogą okłady z gotowanego ziemniaka połączonego z mlekiem. Taka papka nałożona na dłonie odżywi naskórek, lekko go rozjaśni i zmiękczy. Świetne rezultaty dają także kompresy z ciepłej ...

dawno temu

Duszony łosoś

... gniazda nasienne. Pokrój w plastry i przykryj nimi rybę. Posyp solą, pieprzem, majerankiem, skórką i selerem. Przykryj całość i gotuj przez kwadrans na wolnym ogniu, aż cebula zmięknie.    ...

dawno temu

Szarlotka - gorący deser na lato

... je w kosteczkę. Następnie uduś je (długo gotując) ze szklanką cukru i kilkoma goździkami. Po wyciągnięciu ciasta na szarlotkę z lodówki podziel je na dwie części. Jedną część rozwałkuj i ułóż na dnie ...

dawno temu

Placki kukurydziane i sos salsa

... kaszkę kukurydzianą i gotuj ją około 8 minut, czyli do czasu aż będzie miękka. 5. Kiedy kaszka ostygnie dodaj startą na tarce cebulę oraz jajka i kukurydzę. 6. Placki kukurydziane – przepisnie był ...

dawno temu

Tarta cytrynowa - przepis na pyszność

... do rondla i dodaj do nich cukier. Podgrzewaj masę na wolnym ogniu, ciągle mieszając, aż cukier się rozpuści. 4. A teraz czas, by powstała masa cytrynowa. Do mieszanki dodaj więc skórkę i sok z cytryn. Gotuj ...

dawno temu

Pstrąg w galarecie - pyszne danie na świąteczny stół

... garnek. Zagotuj w nim bulion z dodatkiem octu, skórki i soku z cytryny. Dopraw go solą i pieprzem. 3. Teraz włóż ryby do wywaru i gotuj je na wolnym ogniu przez kwadrans. 4. Wyjmij pstrągi, ostudź ...

dawno temu

Potrawy z gęsi - pyszny gulasz

... i doprowadź go do wrzenia. Masz chwilę przerwy, bo gulasz powinien się spokojnie gotować przez godzinę. 5. Dopiero pod koniec tego etapu dodaj pozostałe warzywa i duś je pół godziny, aż staną ...

dawno temu

Przepis na kremową zupę marchwiową

... . Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem do czasu, aż warzywa zmiękną. Krok 7. Ugotowaną zupę zmiksować, doprawić gałką muszkatołową, łyżeczką cukru, solą i pieprzem. Krok 8. Nalać zupę do miseczki i przyozdobić na wierzchu śmietaną i posiekaną ...

dawno temu

Efektowny pstrąg w zielonym majonezie

... przygotowywanie tej pysznej potrawy od głównego składnika, czyli pstrąga. Najpierw skrop go sokiem z cytryny, a później wrzuć do wrzątku z przyprawami i gotuj 15 minut. Krok 2 Po tym czasie wyłącz ogień i pozwól ...

dawno temu

Zupa z soczewicy - przepis znakomity

... pomidorowy, odrobinę ziół prowansalskich, soli i pieprzu i zalej wszystko 4 szklankami wrzątku. Krok 3 Zupa z soczewicy – przepis mówi, że wystarczy ją gotować 15 minut. Krok 4 To danie z soczewicy ...

dawno temu

Kartoflanka - przepis na gęstą zupę z boczkiem

... o dużych oczkach. Krok 3 Wszystkie warzywa wrzuć do bulionu i gotuj tak długo, aż ziemniaki będą miękkie. Krok 4 Kartoflanka już prawie gotowa, ale brakuje najważniejszego – boczku. Pokrój go w plasterki ...

dawno temu

Jak ugotować kapuśniak?

... przygotowywać już dzień przed jego zjedzeniem. Wieczorem zalej groch wodą i odstaw. Krok 2 Następnego dnia gotuj groch pół godziny w tej samej wodzie, w której się moczył. Krok 3 Namocz grzyby. Krok 4 ...

+ Pokaż więcej