Racuchy z owocami

... Chyba nikt nie potrafi oprzeć się pysznym placuszkom z owocami. Taka przekąska to nie tylko kulinarny specjał lubiany przez dzieci, ale taż rarytas, który zapachem i wyglądem zachęca do zjedzenia także tych nieco większych koneserów kuchni. Jak ...

dawno temu

Sałatka z kuskusem

... Każdy baczny obserwator rzeczywistości na pewno zauważył, że co jakiś czas mamy do czynienia ze swoistymi modami kulinarnymi. I tak jak niegdyś zachwycała nas kuchnia włoska albo grecka, tak jakiś ... czas temu mieliśmy do czynienia z ...

dawno temu

Jak zrobić chleb bananowy?

... Chleb bananowy to prawdziwy hit! Jest naprawdę pyszny, chociaż w smaku przypomina raczej ciasto. Pewnie myślisz, że domowy chleb to sztuka dla mistrzów kuchni i tobie na pewno nie wyjdzie. Nic ...

dawno temu

Restauracja bez światła

... zasadzie restauracja znajduje się też w Poznaniu – Dark Restaurant, również proponuje egipskie ciemności i wykwintną kuchnię. Wchodząc do restauracji, każdy gość zobowiązany jest do tego, by zostawić ...

dawno temu

Sałatka z krewetkami

... lub zwyczajnie – przekonują koneserów kuchni swoim smacznym mięsem. Dziś kilka pomysłów jak wkomponować krewetki do warzywnej sałatki. ... lub zwyczajnie – przekonują koneserów kuchni swoim smacznym mięsem. Dziś kilka pomysłów jak wkomponować ...

dawno temu

Sernik na zimno z owocami

... Kolejna propozycja to pyszne, choć wcale nie tłuste jak na dzisiejszy dzień przystało ciasto. Wcale nie musisz być mistrzem kuchni, by przygotować pyszny sernik na zimno. Taki deser jest prosty w wykonaniu, a smakuje wyśmienicie! Jak go ...

dawno temu

Potrawy i przyprawy będące afrodyzjakiem – dzięki nim hiszpańska mucha „odleci” w niepamięć!

... kilka sprawdzonych afrodyzjaków prosto z kuchni, którym przypisuje się „miłosne” właściwości takie jak np. zwiększenie libido. ... kilka sprawdzonych afrodyzjaków prosto z kuchni, którym przypisuje się „miłosne” właściwości takie jak np. ...

dawno temu

Paprykarz z kurczaka - nic nie rozgrzeje lepiej

... Paprykarz z kurczaka to świetny pomysł na rozgrzanie w zimny dzień. Nie będziesz miała żadnych problemów z kupieniem produktów, bo są najprostsze pod słońcem. A zatem trzeba jedynie dobrych chęci, by w kuchni powstało coś gorącego, pachnącego i ...

dawno temu

Jak zrobić lazanię?

... Jeśli nie wiesz, co przygotować na drugie danie albo na kolację, ten przepis jest stworzony dla ciebie. Jest niewiele osób, które nie lubią lazanii, dlatego możesz być prawie pewna, że twoje danie przypadnie wszystkim do gustu. Jest bardzo ...

dawno temu

Uwaga! Majtki antygwałtki

... ich siłą, nie da się przeciąć i rozerwać. Posiadają specjalne blokady, dzięki którym może je zdjąć tylko osoba, która ma je na sobie, bo działają tylko w określonej pozycji. Firma AR Wear jest twórcą ...

dawno temu

Kolorowa patelnia w chińskie wzorki

... Patelnia gadżetem? Jak najbardziej - w kuchni, gdzie króluje pani domu bez takiego sprzętu się nie obejdzie (chociaż niektórzy mężczyźni też się potrafią nieźle odnaleźć w tym miejscu...). Ostatnio ... zafascynowała mnie chińska kuchnia, może ...

dawno temu

Nóż którym nie da się nikogo zadźgać

... Bywa, że noże znajdujące się w każdej kuchni zaczynają służyć innym celom niż siekanie pietruszki. Aby zmniejszyć obroty kilku zakładów pogrzebowych pan Cornock ze Swindon w Wielkiej Brytanii ... wynalazł „pierwszy” nóż, którym nie da się nikogo ...

dawno temu

Tuńczyk z makaronem

... Część z nas ma po świętach serdecznie dość spędzania kolejnych wolnych chwil w kuchni. Z drugiej strony jednak nasze podniebienie przyzwyczaiło się już do starannie przygotowanych dań i wytwornych ... i bardzo smaczna kuchnia włoska. ...

dawno temu

Mięso z dziczyzny

... Wśród wielu rodzajów mięsa, to pozyskiwane z dziczyzny cechują zdecydowanie najlepsze walory smakowe. To prawdziwy rarytas w kuchni, który czyni każdą potrawę istną ucztą dla podniebienia. Choć ... z dziczynzny jest bardzo chude, a do tego jest ...

dawno temu

Ciasto na pierogi

... Kuchnia polska to bogactwo wspaniałych i nierzadko bardzo zróżnicowanych przepisów. Zwykle nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak wiele pomysłów na przyrządzanie niebanalnych potraw moglibyśmy znaleźć ... barszczu. Inne, równie wartościowe ...

dawno temu

Sos śliwkowy

... Chociaż na przyjście kalendarzowej jesieni jeszcze będziemy musieli poczekać kilka dni to już od jakiegoś czasu pogoda dośc mocno sygnalizuje nam koniec lata. Co oznacza to dla naszej kuchni ... i soczyste jabłka i gruszki, a także cieszyć się ...

dawno temu

Klasyczne risotto

... Zanim zasiądziemy do świątecznych stołów pełnych tradycyjnych potraw kuchni polskiej, dobrze jest jeszcze na chwilę przenieść się w zupełnie inną krainę kulinarną. Co prawda często powtarza ... śródziemnomorska. Jedną z jej bardziej smacznych ...

dawno temu

Pyzy ziemniaczane

... kulinarnych, a część z nich jest doskonale znana polskiej kuchni. Nie chodzi tu tylko i wyłącznie o możliwość ich ugotowania i podania razem z mięsem albo sadzonym jajkiem. Jedyną alternatywą ... , często nie zdajemy sobie z nich sprawy. Czas ...

dawno temu

Bezpieczne krojenie z praktyczną nakładką

... specjalnej nakładki, która ochroni nasze palce. Wszystkie z nas pamiętają czasy, kiedy to dopiero zaczynały swoją przygodę w kuchni, a dokładniej mówiąc z gotowaniem - no nie mówcie ...

dawno temu

Czy wiesz jakie właściwości mają truskawki?

... Można powiedzieć, że sezon na truskawki już jakiś czas temu „ruszył z kopyta”. Te owoce sezonowe dają spore pole do popisu w kuchni! Nie dziwi więc fakt, iż mimo ich niezbyt niskiej w tym roku ceny, niewielu jest w stanie się im oprzeć. I ...

dawno temu

Smażony łosoś z fasolką szparagową

... , że najważniejsze jest urozmaicenie, zarówno w kuchni, jak i w innych sferach życia. Miałaś zrobić dziś ziemniaki? Zrezygnuj z nich. Zaskocz wszystkich, przygotuj coś nowego i pysznego. ... , że najważniejsze jest urozmaicenie, zarówno w ...

dawno temu

Kuchnia brytyjska: Scotch eggs

... miasto. Pierwszy drukowany przepis na Scotch eggs pojawił się w 1809 roku w książce A New System of Domestic Cookery Marii Rundell.Zobacz także: Kuchnia brytyjska: Yorkshire pudding ...

dawno temu

Portugalska zupa Caldo Verde

... , a u nas raczej pochmurno. Oni mają ocean, my Bałtyk. Oni jedzą owoce morza, my ciężkostrawną wołowinę. A skoro mowa o jedzeniu – może właśnie w kuchni znajdziemy jakieś podobieństwo? Faktycznie ich klimat zmusza do nieco odmiennej niż nasza ...

+ Pokaż więcej