Czy mleko szkodzi? List do Dietetyka

... , aby zapewnić im  bogate źródło wapnia i mieć pewność, że podaję im zdrowe pełnowartościowe produkty? Czy spożywanie mleka koziego też budzi wątpliwości? Czy wpajanie naszemu pokoleniu, że mleko ... zaobserwowano pewien paradoks - liczne ...

dawno temu

Kawa w ciąży

... znacznie słabiej przyswajają składniki pokarmowe. To dlatego większość osób regularnie pijących duże ilości kawy cierpi na niedobory wapnia lub innych składników mineralnych. Tymczasem kobiety w ciąży ...

dawno temu

Jajko wstrząśnięte i zmieszane, czyli pomysłowe triki kuchenne. Musisz to zobaczyć!

... Jajka wcale nie są niezdrowe. Zawierają pełnowartościowe białko, tłuszcze nienasycone, witaminy A, D, E, K, B2 i B12, wapń, żelazo, potas, fosfor i magnez. W żółtku znajduje się lecytyna ...

dawno temu

Menopauza a osteoporoza

... przed pięćdziesiątką. To błąd. O układ kostny warto zacząć dbać dużo wcześniej. Suplementacja wapnia w połączeniu z naturalnymi estrogenami pomaga przeciwdziałać złamaniom i łagodzi dolegliwości związane z menopauzą. ... wcześniej. Osteoporoza ...

dawno temu

Witaminy na paznokcie

... i błyszczące? Wapń, żelazo, witaminy z grupy B, witamina A, biotyna, kwas foliowy, krzem, cynk, magnez, nienasycone kwasy tłuszczowe. Przyjmowanie witamin powinno odbywać się regularnie. Efekty kuracji ... korzystnie na paznokcie. Żeby nie ...

dawno temu

Nawilż skórę od wewnątrz!

... witaminy i mikroelementyJeżeli twoja skóra jest sucha i szorstka, spożywaj posiłki bogate w cynk. Składnik ten przyspiesza gojenie się ran i regenerację zniszczonej skóry. Oprócz naprawy powstałych ... już zniszczeń jest on w stanie zapobiec ...

dawno temu

Dieta na zimę

... . Nie zapominaj, że potrzebujesz magnezu. To jego niedobór może być powodem drżenia powiek, drętwienia kończyn, bólów głowy i skłonności do płaczu. Magnez znajdziesz w płatkach owsianych, fasoli, grochu, soi, orzechach, kakao i kaszy gryczanej. ...

dawno temu

CO TO SĄ ANTYOKSYDANTY?

... określanych jako cywilizacyjne. Do antyoksydantów zaliczmy witaminę A, E i C, karotenoidy (na przykład beta-karoten, zeaksantyna), bioflawonoidy, niektóre składniki mineralne, na przykład cynk i selen, a także związki, takie jak koenzym Q. ... ...

dawno temu

Składniki pożywienia, których potrzebujesz na kolejnych etapach życia

... organizmu dziecka. Jodu, by tarczyca pracowała prawidłowo. Witaminy C, która wzmacnia odporność. Cynku, miedzi i magnezu, by zapobiec niedokrwistości i wadom rozwoju dziecka.Dorosła kobieta (30 - 39 lat ... samopoczucia. Witaminy E i A, które ...

dawno temu

Jedz figi i ciesz się świetną sylwetką!

... . Poza doskonałym smakiem figa posiada wiele innych zalet: jest bogatym źródłem błonnika, potasu i wapnia. Przedstawiam kilka prostych przepisów, dzięki którym łatwo włączysz figę do swojej diety. ... . Poza doskonałym smakiem figa posiada wiele ...

dawno temu

Najnowsze odkrycie kosmetologii. Zapobiega ZMARSZCZKOM i zwalcza CELLULIT

... jak potas, wapń, magnez, cynk, selen i fosfor, pełnowartościowego białka oraz beta-karotenu. Źródło: Newseria Lifestyle Źródło zdjęć: Shutterstock   ...

dawno temu

Jak dbać o włosy zniszczone?

... Przesuszone włosy to zmora wielu kobiet. Taki stan czupryny wynika nie tylko z niewłaściwej diety ubogiej w cynk, witaminę A czy E, ale także z codziennych błędów, jakie zdarza się popełniać każdemu ...

dawno temu

Sezam – poznaj moc małych ziaren

... na krótsze, zimowe dni może być spożywanie sezamu, który, dzięki zawartości magnezu, poprawi nasz nastrój i wyeliminuje niepożądane wahania nastroju. Sezam zawiera również dużą ilość cynku, który powinni ... 1. Sezam - właściwości Sezam to ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść nasiona?

... minerałów jak: wapń, fosfor i żelazo. Siemię lniane- nasiona lnu zawierają błonnik, białko, witaminę B1, B6, magnez, wapń, żelazo i cynk. Nasiona w potrawach Nasiona pojawiają się najczęściej jako dekoracja ... , takie jak: potas, żelazo, wapń i ...

dawno temu

Dania z soją

... jest to, że jest ona źródłem wysokowartościowego białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Do tego można w niej znaleźć witaminę B oraz takie cenne pierwiastki jak żelazo, potas i magnez. Jakie potrawy warto przyrządzić na jej bazie?   ... ...

dawno temu

Surówka z kiszonej kapusty - smaczny dodatek

... Surówka z kiszonej kapusty to zdrowy i smaczny dodatek do wielu potraw. Jest bardzo bogatym źródłem witamin z grupy B, C, K, a także potasu i żelaza, wapnia i błonnika. Te cenne mikroelementy ...

dawno temu

Świąteczne potrawy, dzięki którym schudniesz!

... substancji mineralnych – m.in. potasu, sodu, miedzi, wapnia, magnezu, jodu, chromu, fosforu, żelaza i cynku. Chociaż mak niebieski jest bogaty w kalorie, zawiera także witaminę E, wapń, potas i fosfor ... ), wzmacnia odporność organizmu i ...

dawno temu

Gotowanie kaszy

... , witaminy z grupy B oraz magnez. Jak ją gotować? Okazuje się, że nawet na tą prostą czynność istnieje sprawdzona recepta, do której warto się stosować. ... , witaminy z grupy B oraz magnez. Jak ją gotować? Okazuje się, że nawet na tą prostą ...

dawno temu

Rodzaje i gatunki żółtego sera – który z nich wybrać?

... Bez względu na to, który rodzaj sera wybierzemy – warto, aby ten zdrowy i naturalny produkt zagościł na stałe w naszym jadłospisie. Przez smakoszy ceniony jest za walory smakowe, a przez dietetyków zalecany jako wartościowe źródło białka i ...

dawno temu

Kurczak z brokułami, sposób na dobry obiad

... Kurczak z brokułami to nie tylko pyszny, ale przede wszystkim zdrowy obiad. Przygotujesz go w pół godziny. Wygląda elegancko i nadaje się nawet na obiad z teściami. A ile w nim witamin. Potas, wapń ...

dawno temu

Przepis na puree z grochu

... Ta jednoroczna roślina strączkowa jest cenionym przez wegetarian źródłem białka. Ponadto zawiera witaminy z grupy B, kwas foliowy, potas, wapń i żelazo. Z grochu można wyczarować wiele potraw. Do najpopularniejszych dań należy zupa grochowa. Nie ...

dawno temu

Sole mineralne

... mineralnych zaliczamy chlorek sodu, sole magnezu i sole wapnia. W organizmie człowieka dorosłego przeciętnie znajduje się: chlor – 90-100 g;chrom – 1-6 mg;cynk – 1600-2300 mg;fosfor – 700-900 g;jod – 90-100 ... g;kobalt – 1,1-1,5 mg;magnez – ...

dawno temu

Rodzaje kasz i ich walory odżywcze

... Porcja kaszy powinna na stałe zagościć w naszym codziennym jadłospisie. Tak zalecają dietetycy, a argumentują to m.in. dużą zawartością błonnika, który obniża cholesterol, oraz magnezu, potasu czy witamin z grupy B. Do tego zawarta w niej rutyna ...

dawno temu

Jak spełnić marzenie o gęstych włosach?

... antykoncepcyjnych. Niedobór białka, aminokwasów, żelaza, cynku może powodować również wypadanie włosów, cierpią na nie osoby poddające się drakońskim dietom. Długotrwały stres nasila wydzielanie prolaktyny, której nadmiar powoduje również ...

+ Pokaż więcej