Składniki pożywienia, których potrzebujesz na kolejnych etapach życia
MAGDALENA TRAWIŃSKA • dawno temu„Twoje pożywienie jest twoim jedynym lekarstwem” - mawiał najznamienitszy starożytny lekarz, Hipokrates. Związek miedzy tym co jemy, a tym jak się czujemy i co nam dolega jest ścisły i nie pozostawia żadnych wątpliwości. Składniki produktów, z których komponujesz swoje posiłki mają wpływ na twoje zdrowie i biorą czynny udział w budowie i ochronie organizmu.
Jeśli będziesz prawidłowo odżywiać swój organizm, możesz zapobiec wielu chorobom cywilizacyjnym, jakimi są: nowotwór, cukrzyca, osteoporoza i choroby serca. Byś cieszyła się lepszym zdrowiem, świetną formą psychiczną i doskonałą kondycją przez wszystkie lata, musisz bardziej rozsądnie traktować to, co masz na łyżce lub widelcu. Eliksir młodości i długowieczności jest na wyciągnięcie ręki, leży na twoim talerzu. Dowiedz się, czego potrzebuje twój organizm:
Półroczny niemowlak
- Wapnia, które jest niezbędne do budowy kości. Białka, które pomoże sprostać wymaganiom szybko rosnącego organizmu. Kwasów tłuszczowych do prawidłowego rozwoju mózgu. Witaminy D, która chroni przed krzywicą, wspomaga prawidłowy rozwój kości i ułatwia przyswajanie fosforu i wapnia.Fluoru, który chroni zęby przed próchnicą.
Dziecko (6 — 13 lat)
- Białka jako budulca organizmu. Wapnia, który wspomaga wzrost kości. Fluoru do ochrony zębów przed próchnicą. Witaminy D, która ułatwi przyswajanie tak ważnych pierwiastków jak fosfor i wapń. Witaminy C, która uodparnia organizm na różne infekcje. Krwiotwórczej witaminy B12.
Młodzież (14 — 19 lat)
- Wapnia do wzmocnienia kości. Żelaza wzmacniającego układ odpornościowy, zapobiegającego anemii, zmęczeniu i ogólnemu osłabieniu organizmu. Cynku przeciw trądzikowi i przetłuszczaniu się skóry.Wiatminy B9, która bierze udział w tworzeniu komórek. Kwasu foliowego regulującego wzrost i funkcjonowanie komórek nerwowych.
Młoda kobieta (20 — 29 lat)
- Magnezu, który bierze udział w tworzeniu przeciwciał. Żelaza, które pomaga w szybkim tempie odbudować comiesięczną utratę krwi. Miedzi, która wzmocni odporność organizmu. Witaminy C dla młodzieńczego kolorytu skóry. Witaminy B6 do odpowiedniego funkcjonowania mózgu.
Kobieta w ciąży
- Żelaza, by chronić się przed anemią i zapobiegać zbytniemu zmęczeniu. Kwasów tłuszczowych Omega-3, które są gwarantem prawidłowego rozwoju systemu nerwowego i mózgu dziecka. Witaminy B6, która zmniejsza ryzyko krwotoku. Beta-karotenu, który uczestniczy w rozwoju płodu, ale nie więcej niż 4800 mcg dziennie, ponieważ jego nadmiar jest z kolei szkodliwy. Kwasu foliowego, który zapobiega uszkodzeniom sytemu nerwowego płodu. Białka do budowy organizmu dziecka. Jodu, by tarczyca pracowała prawidłowo. Witaminy C, która wzmacnia odporność. Cynku, miedzi i magnezu, by zapobiec niedokrwistości i wadom rozwoju dziecka.
Dorosła kobieta (30 — 39 lat)
- Magnezu, który zwalcza stres. Selenu, który chroni przed przedwczesnym starzeniem się skóry. Witaminy C, która wzmacnia odporność organizmu. Witamin z grupy B, które są strażnikami dobrego samopoczucia. Witaminy E i A, które pozwalają na dłużej zachować młodość skóry.
Kobieta dojrzała (40 — 49 lat)
- Wapnia, by zapobiec osteoporozie. Magnezu, który poprawia samopoczucie. Witaminy D, która wzmacnia kości. Witaminy C — przeciwdziałającej starzeniu się skóry. Witaminy E i A, by zachowć piekną skórę.
Kobieta po menopauzie (po 50 roku życia)
- Potasu obniżającego ciśnienie i wzmacniającego pracę mięśnia sercowego. Błonnika dla poprawy metabolizmu i zlikwidowania zaparć. Nienasyconych kwasów tłuszczowych, które zapewniają odpowiedni poziom nawilżania skóry. Witaminy B6 dla hormonalnej równowagi. Witaminy D dla wzmocnienia kości i zębów. Witaminy E chroniącej przed reumatyzmem i poprawiającej wzrok.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze