Musli – jasna strona twojej mocy

... – w Polsce zwane złotymi jagodami - są bogate w witaminy A i C, beta-karoten, niacynę i fosfor, magnez, potas i żelazo. Przypisuje się im właściwości bakteriobójcze, przeciwgrzybiczne i przeciwwrzodowe ...

dawno temu

Jedz jabłka, postaw się otyłości

... palenie. Przyspieszają samooczyszczanie płuc. Jabłka zwierają dużo witaminy C, która wspomaga odporność, potas i magnez dla zdrowia układu nerwowego. Obniżają cholesterol i przyczyniają ...

dawno temu

Jedzmy gęsinę

... - powiedziała ekspert. Dodała, że gęsina jest źródłem witamin – z grupy B, witaminy A i E oraz składników mineralnych: potasu, fosforu, magnezu, żelaza, cynku, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie ...

dawno temu

Poznaj różne rodzaje pieprzu i soli

... , cynk, żelazo, potas, krzem, magnez czy selen. Z drugiej strony, zawiera mniej szkodliwego chlorku sodu. Stanowi doskonały dodatek do mięsa czy warzyw. Różowa sól himalajska jest najzdrowszym typem ...

dawno temu

Najlepsze propozycje na pierwszy posiłek niemowlaka

... piersią, ponieważ mleko matki również jest słodkie. Poza tym słodkie ziemniaki zawierają mnóstwo witaminy D, B6 i C, a także żelaza, potasu i magnezu (pomocnego w walce ze stresem). Marchew stanowi ...

dawno temu

Kąpiel relaksująca

... czy kąpiele lecznicze. Zawierają one szereg pierwiastków takich jak np. magnez, potas, żelazo czy fosfor, więc efektywnie wpływają na zaopatrzenie komórek w niezbędne do ich prawidłowego funkcjonowania składniki. Do tego po takiej kąpieli ciało ...

dawno temu

Jak pozbyć się cellulitu?

... nie tylko złuszczysz naskórek, ale i poprawisz krążenie. Krok 5: Łykaj witaminy Wapń redukuje tkankę tłuszczową, potas pomaga zwalczyć zatrzymanie płynów, likopen to ważny utleniacz, magnez wspomaga ...

dawno temu

Gorzka czekolada – lekiem na jesienną chandrę i nie tylko

... . To zasługa ogromnych ilości magnezu, potasu i żelaza. Co najważniejsze – w przeciwieństwie do innych energetyków, których reklamami zalewają nas media – właściwie nie zawiera cukru ...

dawno temu

Dieta czereśniowa - czy pozwoli zdrowo schudnąć?

... się witaminy A, C i K oraz witaminy z grupy B. Te soczyste owoce zawierają cynk, żelazo, selen, potas, magnez i jod. Czereśnie wspomagają pracę układu pokarmowego, ponieważ zawierają pomagające ...

dawno temu

Zdrowie od jabłek

... i usprawniają trawienie. Zawarty w jabłkach potas dba o serce. Fosfor reguluje przemianę materii, wzmacnia zęby i dodaje energii. Bor pomaga budować mocne kości i pozwala lepiej wykorzystać energię ... z pożywienia. Magnez koi nerwy. Uwaga ...

dawno temu

Niedoceniana witamina K

... . z przewodu pokarmowego czy z nosa. Ponadto witamina K bierze udział w procesie mineralizacji tkanek, w tym kości, zapewnia prawidłowy poziom składników mineralnych (wapń, sód, potas, magnez, żelazo ...

dawno temu

Aronia i porzeczka. Cudowna moc owoców

... pamiętać, że w owocach tych występują sole mineralne (potas, wapń, fosfor i magnez) i mikroelementy (jod, cynk, żelazo, mangan), co w przypadku owoców jest niezwykle rzadkie. Aronia i czarna porzeczka ...

dawno temu

Właściwości alg

... to również bogactwo minerałów, m.in.: cynku, żelaza, miedzi, potasu, wapnia i magnezu. Sole mineralne zapewniają odpowiednie nawilżenie skórze oraz zapewniają jej zdrowy wygląd. Działanie algAlgi ...

dawno temu

Walcz z cholesterolem...pysznymi przegryzkami!

... podgryzania słodkości), likwidują zaparcia i podnoszą odporność organizmu. Są bogate z żelazo, cynk i potas. Pestki słonecznika i sezamu – zawierają magnez, więc powinny znaleźć się w diecie osób ...

dawno temu

Tego nie wiesz o czosnku!

... źródłem witamin i składników mineralnych. Zawiera witaminę A, B1, B2, C, PP oraz minerały takie jak: chrom, nikiel, kobalt, magnez, potas, wapń, żelazo. Cenimy go również za mocny smak, który wyraźnie ...

dawno temu

Jak wybierać owoce i warzywa w zimie?

... , soję, fasolę. To doskonałe źródło białka, błonnika, witamin z grupy B, magnezu, fosforu i potasu. Utrzymują one na właściwym poziomie cholesterol i minimalizują ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej ...

dawno temu

Trzy kolory zdrowia

... o zupę z buraczków. Trzy kolory: zielony Zielony to przede wszystkim szpinak i brokuł. Ten pierwszy bogaty w żelazo, magnez, wapń i potas warto jeść zwłaszcza w okresach wzmożonego wysiłku fizycznego ...

dawno temu

Metoda planowania płci

... przed terminem porodu może zdecydować o płci potomka. Dziewczynka - jeśli rodzice pragną mieć dziewczynkę, to dieta przyszłej mamy powinna zawierać jak najwięcej produktów bogatych w wapń i magnez. Zatem ... . Chłopczyk - jeśli marzeniem ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść ryby?

... , witaminy A i D, witaminy z grupy B, witaminy PP oraz magnez, żelazo, potas, fosfor i wapń. Ryby, dzięki zawartości selenu, mają także działanie przeciwmiażdżycowe i przeciwnowotworowe. Z kolei jod wspomaga ...

dawno temu

Szparagi na miłość?

... się najwięcej składników odżywczych takich jak np. : wapń, magnez, fosfor, żelazo, potas, mangan, czy jod. Na rynku możemy znaleźć dwie odmiany szparagów: zielone i białe. Przy zakupie warto wcześniej ...

dawno temu

Jajka źródłem piękna

... , pełnowartościowe białko. Jajka są także źródłem witamin A, D i B oraz żelaza, wapnia, magnezu, fosforu i potasu. Ile jajek powinno się spożywać? Według dietetyków maksymalnie 4 tygodniowo ...

dawno temu

Najlepsze śniadanie na kaca

... ), minerałów (np. magnezu, cynku, żelaza), aminokwasów i przeciwutleniaczy. Znana jest głównie z właściwości oczyszczających organizm. Porcja algi pomaga usuwać szkodliwe substancje i przeprowadzić ... w szklance wody albo dodać do koktajlu. ...

dawno temu

Pięć przysmaków, które lubią twoje zęby

... i szypułce winogron, a wino czerwone wyrabia się z całych gron owoców wraz ze skórką, pestkami i łodyżkami. Wino obfituje też w potas, magnez, wapń. 25963 Korzeń lukrecji od dawna stosowany był ...

dawno temu

Rozszerzenie diety niemowląt - jakie witaminy i składniki mineralne powinien zawierać jadłospis dzie

... A – zawierają ją warzywa żółte i pomarańczowe, takie jak dynia czy marchew. Witamina ta wpływa na prawidłową pracę wzroku. Potas, magnez, wapń, cynk, miedź – to niezbędne składniki występujące m.in ...

+ Pokaż więcej