Witamina D - jak dostarczyć ją organizmowi?

... także spożywanie ryb, np. sardynki, makreli, łososia czy śledzia. Jedz ryby przynajmniej dwa razy w tygodniu. Wielu producentów wzbogaca swoje produkty zbożowe i inne artykuły spożywcze cenną witaminą D ...

dawno temu

4 najczęstsze oszustwa spożywcze

... oznakowanych. Dlatego nie zawsze możesz być pewna, czy pstrąg, którego kupiłaś, faktycznie jest potokowym. Może zdarzyć się tak, że pochodzi ze stawu hodowlanego. Prawdziwy łosoś w twoim ulubionym sushi ...

dawno temu

Soja na zdrowe zęby. Ryzyko chorób dziąseł zmniejszone o 30 procent!

... to mniejsze ryzyko rozwoju parodontozy. Należy więc jeść produkty zawierające sporo naturalnego koenzymy Q czyli makrele, brokuły, łososia, wątróbkę. Twarde, chrupiące i surowe warzywa wzmacniają ...

dawno temu

Dieta na młodą skórę

... jest w suplementach diety na włosy, skórę i paznokcie. Cennych kwasów tłuszczowych omega-3 dostarczysz organizmowi także wraz z łososiem. Ryba ta uważana jest za jedno z najzdrowszych źródeł białka, a zawarte ...

dawno temu

Nawilż skórę od wewnątrz!

... , a nawet prowadzić do rozwinięcia się chorób takich jak egzema. Biegnij więc do supermarketu i zapakuj koszyk tuńczykiem, łososiem i pstrągiem, a także awokado i orzechami włoskimi. Lecznicze ...

dawno temu

Droższa dieta = mniejsze porcje

... Śródziemnomorska dieta, jedna z najzdrowszych diet świata, bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe, minerały i witaminy uważana jest za dietę kosztowną. Oliwki, kapary, łosoś, oliwa i inne dobra ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Karp i slow food idą w parze!

... . Natomiast okrzyknięty zdrowym łosoś jest rybą tłustą. Zawartość tłuszczu w łososiu zawiera się w przedziale 7 do 15%. Nietrudno zauważyć, że w ekstremalnej sytuacji łosoś może mieć nawet siedem razy więcej ...

dawno temu

Psiarz polski

... dostać karmę z łososia łowionego z rzeki. Pies snoba gardzi łososiem hodowlanym. Pani Dobre Serce Rasa nieważna, podobnie jak wiek, waga i pochodzenie. Dla Pani Dobre Serce (bardzo rzadko spotyka ...

dawno temu

Jak przechowywać żywność?

... substancji rakotwórczych. Produkty szkodliwe dla organizmu: wątroba wieprzowa, wołowa oraz dzikich zwierząt (metale ciężkie),nerki (metale ciężkie), pieczarki polne (metale ciężkie),drapieżne ryby np. łosoś ...

dawno temu

Nowa dieta, nowe serce

... regulację pracy serca. Wpływają one także na obniżenie ciśnienia krwi oraz zapobiegają powstawaniu zakrzepów. Odnaleźć je można w makreli, łososiu czy sardynkach. Inne źródła kwasów omega-3 to małże ...

dawno temu

5 najlepszych i 5 najgorszych posiłków przed snem

... melatoniny. Na pewno słyszałaś wiele dobrego na temat łososia. Okazuje się, że wspomaga on także sen. Podobnie jak dorsz, halibut czy tuńczyk, ryba ta stanowi doskonałe źródło witaminy B6 ...

dawno temu

Jak obniżyć ciśnienie?

... są też tłuste ryby, takie jak łosoś, makrela. Równie ważne w diecie na nadciśnienie są owoce i warzywa bogate w magnez i potas, pierwiastki ważne przy obniżaniu zbyt wysokiego ciśnienia. Magnez znaleźć ...

dawno temu

Sylwestrowe przystawki

... . Z reguły serwowane są one z dodatkiem majonezu i szczypiorku. Równie dobrze możesz je nafaszerować mięsem wędzonego łososia bądź warzywami. Niebywale proste jest przygotowanie popularnych słonych ciasteczek ...

dawno temu

Żelazo dla dzieci

... , każdy z wymienionych poniżej, bogatych w żelazo pokarmów sprawi, że dieta dziecka będzie bardziej wartościowa: czerwone mięso,ciemny drób,tuńczyk,łosoś,jajka,tofu,ziarna wzbogacone,suszona fasola ...

dawno temu

Młode ciało na dłużej

... życia to warto wspomnieć o zdrowej diecie. Nic tak dobrze nie wpływa na skórę jak kwasy tłuszczowe omega-3. Znajdują się głównie w tłustych rybach takich jak łosoś, które powinnaś jeść regularnie. Bardzo ...

dawno temu

ŹRÓDŁO BIAŁKA W DIECIE

... : Białko w rybach stanowi 12-24%, a najwięcej zawierają go ryby tłuste. Dużą zawartością białka cechuje się łosoś, tuńczyk oraz dorsz i halibut. Najlepiej sięgać po ryby świeże. Zdecydowanie gorszej ...

dawno temu

Zdrowiej, naturalniej, mądrzej

... i półzamkniętych, dlatego ryby z Bałtyku od dawna nie są polecane. Łosoś norweski, odkąd hoduje się go na karmie, która nie ma nic wspólnego z naturalnym pożywieniem tych ryb (w analogiczny sposób ...

dawno temu

Czy tłuszcz jest zdrowy?

... . Organizm niestety nie potrafi sam wytworzyć kwasów omega, dlatego powinniśmy je dostarczać poprzez jedzenie tłustych ryb (np. łosoś, makrela) lub stosowanie oleju lnianego. Doskonałą alternatywą ...

dawno temu

"Nostalgia anioła", Alice Sebold

... „Nazywałam się Salmon, łosoś, jak ta ryba: na imię miałam Susie. Kiedy zostałam zamordowana szóstego grudnia tysiąc dziewięćset siedemdziesiątego trzeciego roku, miałam czternaście lat” - tymi ...

dawno temu

„Połów szczęścia w Jemenie”, Lasse Hallstrom

... pod prąd ławic brytyjskiego łososia. Kiedy fachowcy próbują wytłumaczyć Muhammadowi nierealność jego założeń, na scenie pojawia się charyzmatyczna rzecznik prasowa premiera Wielkiej Brytanii, Patricia ...

dawno temu

Tłuszcze nasycone

... włoskich, rybach (łososiu, makreli, sardynkach, tuńczyku). Do tłuszczów wielonienasyconych zaliczamy kwasy tłuszczowe omega-6. Ich źródłem są: olej z kukurydzy, olej z sezamu, olej z migdałów, olej z orzechów włoskich. ...

dawno temu

Dieta dla łamliwych kości

... : 340 mg/100 g,ser żółty: 200 mg/plaster,łosoś: 200 mg/90 g,brokuły: 90 mg/100 g.Jak widać, aby uzupełniać wapń wcale nie trzeba być miłośnikiem mleka i twarogów (twaróg jest dość ubogim źródłem wapnia ...

dawno temu

Jak ze zwykłych ziemniaków zrobić „fancy” dodatek, czyli o posypkach do ziemniaków słów kilka.

... wspaniale współgra z czerwonymi mięsami, rybami o intensywnym smaku (tuńczyk, łosoś) i papryką. Jak widać możliwości zrobienia z ziemniaków czegoś nowego, innego jest mnóstwo. I wcale nie jest to takie trudne. A może Wy macie jakieś inne ...

dawno temu

Gładka skóra

... przede wszystkim w tłustych rybach, np. łososiu, lub olejach roślinnych, np. oliwie z oliwek. Warto sięgać również po orzechy i nabiał, szczególnie jajka. Unikamy rzecz jasna przetworzonego jedzenia, słodzonych ...

+ Pokaż więcej