Kluski śląskie

... głównych lub jako samodzielna potrawa. Kluski śląskie charakteryzują się posiadaniem dziurki, która nie tylko pełni walory estetyczne, lecz również jest miejscem, w jakim można umieścić sos. Oprócz ... tego kluski warto dodawać do różnego ...

dawno temu

Żeberka w miodzie - są potrawy, którym się nie oprzesz

... papryczkę chili2-3 ząbki czosnku 4 łyżki miodu 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki wódki pół szklanki bulionu łyżkę mąki ziemniaczanej sól pieprzolej1. Najpierw zajmij się żeberkami ... . Pokrój je na małe kawałki. 2. Teraz ...

dawno temu

Letnie desery

... i grejpfruta przybranej, np. czarnymi oliwkami. A po obiedzie – przychodzi ochota na pucharek lodów skropiony, np. sosem brzoskwiniowym. ... i grejpfruta przybranej, np. czarnymi oliwkami. A po obiedzie – przychodzi ochota na pucharek lodów ...

dawno temu

Dania z serem

... , czerwoną fasolą oraz krążkami cebuli, a całość doprawić sokiem z cytryny i szczypiorkiem. Innym pomysłem może być przygotowanie z niego pysznego sosu do makaronu – wystarczy połączyć go z rozgrzaną ...

dawno temu

Makaron z serem pleśniowym

... składnik wielu popularnych dań. Poczynając od przedstawicieli dań typu fast food, jakimi są hamburgery i zapiekane bułki, przez naleśniki zapiekane w sosie beszamelowym, skończywszy na bardziej ... jako składnik zastępujący mięso bądź też ...

dawno temu

Dania z grzybami

... gulasz z grzybami, sos grzybowy z kopytkami, świąteczny bigos wykorzystujący suszone borowiki lub łazanki. Ważne jest jednak, aby przed przyrządzaniem jakichkolwiek dań mieć pewność, że zebrane ...

dawno temu

Fondue i jego rodzaje

... rozpuszcza się tłuszcz, a kawałki mięsa w tym tłuszczu smaży. Każdy uczestnik uczty ma własny talerzyk z przynajmniej 3 różnymi sosami do mięsa.   ... się tłuszcz, a kawałki mięsa w tym tłuszczu smaży. Każdy uczestnik uczty ma własny talerzyk z ...

dawno temu

Zioła, magiczne mieszanki, sekretne mikstury

... Bazylia, czosnek, estragon, koper, oregano, mięta - te rośliny nikomu nie są obce, to tylko niektóre zioła, jakie znajdziemy w każdej kuchni. Niezastąpione do zup, sosów, dań mięsnych, surówek, ciast ... się bez nich obejść? Wyobrażacie sobie ...

dawno temu

Nie tylko na „Ż” – piwo Ciechan dla koneserów i ...kobiet

... -  piwo z czterech słodów, filtrowane, wyjątkowe w smakuCiechan Miodowe – zdecydowanie najbardziej cenione piwo browaru. Charakterystyczny miodowy aromat jest tak silny i naturalny, że wąchając piwo ... ma się wrażenie jakby się nos włożyło do ...

dawno temu

Karp nieco inaczej

... z karpia, która podobno jest dobra na potencję – Ziemianin w kuchni Ja ze swojej strony zaproponowałabym urozmaicenie smaku tej ryby miodowym lub jogurtowym sosem i gorąco polecam ... w śmietanie – Kuchnia Pachnąca Bazylią Miłośnicy wyrazistych ...

dawno temu

Placki ziemniaczane z pieczarkami

... kuchennego. Krok 2 Do powstałej masy dodaj pieprz, sól, jajko oraz mąkę i dokładnie wszystko wymieszaj. Placki ziemniaczane już przygotowane. Krok 3 Przyszła pora na sos pieczarkowy. Oczyść pieczarki ...

dawno temu

Warzywne chili

dawno temu

Ryby w occie

... rybami. Zjeść i usmażyć można tylko ograniczoną ilość, a posiadana przez nas zamrażarka zazwyczaj jest już pełna. Otóż świeże ryby bardzo łatwo przyrządzić w sosie greckim albo w occie. Jeżeli lubisz ...

dawno temu

Makaron zapiekany - proste, smaczne, szybkie

... realny. Wysmaruj teraz masłem naczynie żaroodporne i ułóż w nim warstwami makaron i przygotowany sos serowy. Na samej górze powinny być świderki. 7. Jeszcze tylko pokrojone w plasterki pomidory ...

dawno temu

Pieprz to twój ostry przyjaciel

... , w tym do pieczeni, zimnych i ciepłych sosów oraz marynat. Przyprawa dodana do rosołu nie tylko wzbogaca jego smak, ale i czyni go bardziej lekkostrawnym. Ponadto, szczypta pieprzu nadaje wszelkim zupom ...

dawno temu

Złociste mięso skąpane w miodzie – propozycja w sam raz na zimę!

... z mięsem, bo te dwa specjały pasują do siebie jak mawiał Forrest Gump „ jak marchewka z groszkiem”. Oto i kilka przepisów: Na pierwszy plan idą oczywiście pałeczki z kurczaka w miodowym sosie – Magiczna ...

dawno temu

Smażony łosoś z fasolką szparagową

... cel. Włóż go na rozgrzany olej i zarumień z  obu stron. Następnie wlej 100 ml wina i szklankę wody. Gotuj 5 minut. Krok 5 Sos do łososia zacznij przygotowywać od roztopienia masła, ostudzenia ... go i przecedzenia. Krok 6 Teraz musisz ubić ...

dawno temu

Naleśniki z kurczakiem

... farszu albo sosu. Z tego powodu tak bardzo uwielbiają je nie tylko dzieci, lecz także dorośli, którzy z przyjemnością zaspokajają nimi głód. Często jednak zamiast dać się ponieść swoim emocjom, uparcie ... na niej obranych i drobno pokrojonych ...

dawno temu

Miód - cudowny lek na dolegliwości

... Egipcjanie używali miodu nie tylko jak słodzika. Królowa Kleopatra korzystała z miodowych balsamów i dodawała go do kąpieli. Czasem służył on jako cement, czasem był używany do balsamowania zwłok ... . Miodowe ciasta natomiast miały zjednać ...

dawno temu

Jak powstrzymać chęć sięgania po słodycze?

... . Pamiętaj jednak, że cukier nie jest łatwym przeciwnikiem, potrafi się dobrze zakamuflować. Unikaj więc produktów, które mogą zawierać ukryty cukier, a więc tj. musztarda miodowa, czy też sos Teryiaki ... . Pamiętaj, że wiele gotowych sosów ...

dawno temu

Sylwestrowe przystawki

... Święta minęły zaledwie kilka dni temu, a już mało kto z nas pamięta wyśmienitego karpia w sosie śmietanowym albo wspaniale pachnące pierniki. Nasze głowy bowiem zaprzątają przygotowania do innej ...

+ Pokaż więcej