Właściwości fasoli

... . Fasola dotarła do Europy dzięki Kolumbowi. Obecnie uprawiana jest na całym świecie. Doceniono ją jako źródło białka, witamin i składników mineralnych. Zetknąć się można z ponad 20 gatunkami fasoli. ... . Fasola dotarła do Europy dzięki ...

dawno temu

Cukier to Twój przyjaciel. Nie eliminuj go całkowicie z diety

... Produkty, które naturalnie zawierają cukry, a więc owoce, warzywa i produkty zbożowe, powinny być obecne w diecie, ponieważ dostarczają wiele cennych składników mineralnych, witamin i błonnika pokarmowego. ... . Należy je jednak spożywać ...

dawno temu

Cała prawda o bubble tea

... bezpośrednio z Tajwanu, skąd przywędrowała bąbelkowa herbata. Znajdziemy tam doskonałe napary, takie jak herbata oolong, zielona jaśminowa czy czarna assam, a każda z nich przygotowywana jest na miejscu ... tłuszczu, reguluje metabolizm, ...

dawno temu

Właściwości grejpfruta

... wiele cennych substancji: witaminy z grupy B, witaminę E i C, błonnik. Poza tym zawiera również cukier, kwasy organiczne oraz karoteny, czyli barwniki roślinne (np. likopen), flawonoidy, pektyny ... naturalne spalacze tłuszczu – witaminę C i ...

dawno temu

Wiosenne włoskie makarony

... niedoboru witamin w organizmie po zimie. I choć w poniższych przepisach zbyt dużo witamin nie znajdziecie, to na pewno przepisy owe pomogą Wam na nowo przyzwyczaić się do warzyw. A więc nie przedłużając zbytnio: Smacznego! ... niedoboru witamin ...

dawno temu

Czy soki to kaloryczna bomba?

... Choć posiadają wiele zalet dobroczynnych dla naszego zdrowia, z których najważniejszą jest moc witamin, to warto wiedzieć, że pite w nadmiarze sprawiają, że możemy przytyć. ... Choć posiadają wiele zalet dobroczynnych dla naszego zdrowia, z ...

dawno temu

Jedz ryby dla urody i zdrowia!

... pełnowartościowego białka, które jest podstawowym budulcem naszego organizmu. Ryby zawierają też wapń, jod, fosfor, magnez, żelazo, potas oraz witaminy rozpuszczalne wtłuszczach (A, D i E). Dodatkowo ...

dawno temu

Gęsina – najlepsza wśród drobiu? O wyższości gęsiny nad innymi rodzajami mięs

... odżywczych i witamin. Coraz częściej przypomina się o wyśmienitych, a zarazem zdrowych daniach, które można stworzyć z gęsiny i przypomina się o staropolskiej tradycji jadania gęsiny w dniu św. Marcina. ... Gęsina zawiera dużo pełnowartościowego ...

dawno temu

Egzotyczne owoce

... W sezonie zimowym, kiedy to naszych krajowych owoców w sklepach jest jak na lekarstwo chętnie sięgamy po te sprowadzane z innych krajów: banany, kiwi czy grejpfruty. I to się chwali! Owoce, które przyjechały do nas z zamorskich krajów to istne ...

dawno temu

Dlaczego warto sięgać po suszone owoce?

... Suszone owoce są prawdziwą bombą witaminową. Zawierają witaminę A i B oraz żelazo, wapń i wspomagający trawienie błonnik. Ze względu na znaczne stężenie wymienionych związków, suszone owoce są znakomitym źródłem energii. ... Suszone owoce są ...

dawno temu

Przepisy na bakłażany

... Bakłażany to doskonałe źródło witaminy C, A i B2 oraz minerałów: wapnia, fosforu, żelaza i potasu. Pomimo zawartości błonnika są ciężkostrawne i powodują wzdęcia. Dlatego nie powinny spożywać ... z pomidoramiSkładniki: 4 bakłażany,3 pomidory,2 ...

dawno temu

Cała prawda o ekologicznych kosmetykach

... Kosmetyki ekologiczne, kupowane do tej pory przez wąską grupę „zielonych” konsumentów, coraz częściej trafiają do koszyków zwykłych Polek. Wybieramy produkty organiczne, gdyż nie zawierają one ... ” produkty w zielonej tekturce lub w szarej ...

dawno temu

6 powodów, dla których warto jeść ser

... Ser to bogactwo fosforu, przyswajalnego białka oraz witamin A i D. Jednak ze względu na swoją kaloryczność najlepiej spożywać go rano. Dzięki temu zapewnimy sobie energię na cały dzień. 30 g żółtego sera zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na ...

dawno temu

Urodowe właściwości cytryny

... drogocenny sok. Pamiętaj, że cytryna jest bogatym źródłem witaminy C, witaminy B, fosforu i węglowodanów. Zawarte w niej kwasy wspaniale wpływają na skórę, podkreślając naturalne piękno kobiety. Sprawdź, z którymi problemami uporasz się dzięki ...

dawno temu

Pasta z awokado - pyszne tosty

... już się kończy. Wystarczy, że posmarujesz chrupiący chleb masłem, a nastepnie zieloną pastą. 4. Przyszła także pora, by dodać ulubione dodatki. Doskonale pasuje łosoś, wędlina czy śledź. Smacznego!   ...

dawno temu

Zaczarowane wyspy

... Wyspy Galapagos widziane z samolotu bawią się w chowanego. Zielono-czarne punkty co chwila znikają za warstwą chmur, jakby nie chciały od razu odsłaniać wszystkich swoich tajemnic. Przed wiekami uciekały przed wzrokiem żeglarzy. Dlatego nadali ...

dawno temu

Olej do sałatek

...   Olej dodawany do sałatek zmiękcza warzywa, przez co ułatwia trawienie. Nadaje także temu lekkiemu daniu subtelny smak. Szczególnie zdrowa jest oliwa z oliwek, która zawiera sporą dawkę witamin i minerałów, a także jest dobrze przyswajalna ...

dawno temu

Dzieciństwo pełne słońca z D-Vitum

... promieniowania UV. Aby chronić maluchy, a jednocześnie dostarczyć im niezbędną do ich rozwoju witaminę D, warto sięgnąć po preparaty takie, jak D-Vitum. ... 65533 Witamina D jest przyswajana przez ludzki organizm przede wszystkim przez skórę. ...

dawno temu

Dania z serem

... wagi czy zatrzymywanie wody w organizmie. Są przecież także źródłem wapnia oraz witamin A i B. Niektóre gatunki serów polecane są nawet osobom będącym na diecie. W jakich kulinarnych zestawieniach komponować sery, aby smakowały wybornie? Oto ...

dawno temu

Głośniki do iPoda w motylim stylu

... odtwarzacze mp3. Głośniczki dostępne są w trzech kolorach: różowym, niebieskim i zielonym, a zasilane czterema bateriami AA. Mogą odtwarzać muzykę do ośmiu godzin na jednych bateriach. Można je kupić za 99 dolarów przez internet. ...

dawno temu

Co jeść, by być zdrowym?

... Medycyna wciąż zaskakuje nas nowymi odkryciami. Co jeść, żeby wyglądać zdrowo i zachować młodość i urodę? Czekoladę, masło? Czy potrzebujemy więcej witaminy D, by ochronić się przed różnymi chorobami ... , Gazeta Wyborcza. *** Czy rzeczywiście ...

dawno temu

Martini w kilku kieliszkach

... Aromatyzowane piołunem, szałwią i goździkami wino z dodatkiem wyciągu z jagód jałowcowych w niewielkim kieliszku na długiej stopce i udekorowane zieloną oliwką – czy to wam coś mówi? Albo inaczej ... wszystko. Do kieliszków do martini wrzuć po ...

dawno temu

Sałatki na śniadanie

... Pożywne śniadanie jest tym, czego nam potrzeba po przebudzeniu. Co na śniadanie zaserwować całej rodzinie? Sałatka warzywna to dobry wybór. Dostarczy porcji witamin i minerałów oraz energii na najbliższe godziny. Poniżej znajdziesz przepisy na ...

dawno temu

Zamiast cukru

... Zwany jest białą trucizną. Cukier tuczy, kradnie z organizmu witaminę B1, ponadto odpowiedzialny jest za cukrzycę, otyłość, arteriosklerozę, osłabienie odporności organizmu i próchnicę ... jego ilość może prowadzić do niedoborów białek, ...

+ Pokaż więcej