MIGDAŁY

Migdały zalicza się do orzechów. Są bardzo cenione przez dietetyków i lekarzy, bowiem zawierają mnóstwo wartości odżywczych. Jak działają na organizm i czy migdały są kaloryczne?

1. Migdały – właściwości
Migdały nazywane są jedyni z najbardziej szlachetnych wśród orzechów. Wszystko to za sprawą swojego dobroczynnego działania na organizm. To one zawierają najwięcej witaminy B2 i E, a także są bogate w błonnik i kwasy tłuszczowe. To przez te ostatnie migdały kalorii zawierają sporo. Nie brakuje w nich także pierwiastków mineralnych.

Wszystko to sprawa, że kaloryczne migdały w zasadzie wpływają na pracę całego organizmu. Przeciwdziałają powstawaniu chorób serca, cukrzycy. Świetnie sprawdzają się jako substancje pomagające na nudności, stres, czy zgagę.

2. Migdały – dieta
Migdały, co prawda zawierają dość dużo tłuszczu, a co za tym idzie są kaloryczne, ale mimo to zaleca się ich spożywanie.

Substancje zawarte w migdałach wpływają pozytywnie na metabolizm organizmu. Kaloryczne migdały to źródło cennego dla organizmu błonnika, który powoduje na długi czas uczucie sytości.

Warto jednak pamiętać, że to dobroczynnie działanie migdałów zależy od spożywanej ich liczby. Specjaliści dopuszczają włącznie do diety jedynie garści tych orzechów kilka razy w tygodniu. Z uwagi na to, że migdały są kaloryczne zaleca się je jako zamiennik innych produktów, aniżeli dodatkowa przekąska.

Spożywanie tego produktu w zbyt dużych ilościach może wpływać negatywnie na organizm – wzmagać nadwagę i zaparcia. Pozytywna strona spożywania kalorycznych migdałów jest taka, że można je żuć, by skutecznie pozbyć się napadów głodu.

3. Migdały – działanie
Migdały są bogate w wiele składników odżywczych. Znajdziemy w nich zatem magnez i witaminy z grupy B. obecność tych substancji w organizmie wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, wspomaga pamięć i procesy myślowe, a dodatkowo ma działanie antydepresyjne. Więc choć migdały kalorii mają sporo, winny zadbać o ich obecność w diecie osoby, które mają stresującą pracę lub kłopoty na tle psychicznym.

Migdały to także sposób na łamliwe włosy i paznokcie. Nie dość, że wspomagają funkcjonowanie organizmu, bowiem uzupełniają niedobory witamin z grupy B, to jeszcze przyczyniają się do ich odbudowy i wzrostu.

Migdały, mimo dużej liczby kalorii, przynoszą ulgę kobietom w ciąży. Stanowią dla nich swoiste lekarstwo na poranne nudności, a także usuwają zgagę. Dodatkowo zawarty w nich kwas foliowy wspomaga rozwój ciąży.

Joanna Wasiluk (Dudziec)
Dietetyk
506 225 670

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowie:

Pomyśl zanim zrobisz Dieta lekkostrawna Jak antykoncepcja może wpłynąć na libido? Chcesz mieć dłuższe nogi? Wszystko, co musisz wiedzieć o soczewkach miesięcznychMATERIAŁ PROMOCYJNY 6 zaskakujących znaków świadczących o tym, że się przejadasz... i wcale nie chodzi o nadwagę Dlaczego nie warto stosować diety gorsetowej? Ciąża i dermokosmetyki Nosisz aparat i jedziesz na urlop? Przeczytaj koniecznie poradnik ortodonty Czy makijaż niszczy cerę? Aerobik w domu Dieta po swojemu

Popularne w tym tygodniu:

Jaki aparat ortodontyczny dla dziecka?