Naturalne źródła cynku

7. Cynk spełnia ważne funkcje w organizmie
Cynk odgrywa zaskakująco wiele ról w naszym organizmie. Wspomaga on aktywność enzymów, produkcję limfocytów T i ma działanie przeciwutleniające. Pomimo tego, że cynk występuje w wielu pokarmach, jego niedobór zdarza się dość często. Niedobór cynku może powodować obniżenie odporności, wypadanie włosów i zanik apetytu. Na szczęście niedobór można łatwo zrekompensować, spożywając bogate w cynk pokarmy.
6. Ostrygi
Produkty zwierzęce mają zwykle więcej cynku niż produkty roślinne, a ostrygi zawierają największą jego ilość. Ilość cynku zależy od rodzaju ostrygi i od czystości wody, w której żyła, ale 85 gramów gotowanych ostryg to przynajmniej 500% zalecanej dziennej dawki cynku. Oznacza to, że ostrygi świetnie nadają się dla osób chcących zniwelować niedobór cynku. Także inne owoce morza są dobrymi źródłami cynku, np. 85 gramów homara to połowa dziennej zalecanej dawki cynku.
5. Trawa pszeniczna
Trawa pszeniczna ma największą zawartość cynku wśród wszystkich produktów roślinnych. 4 gramy tego bezglutenowego pokarmu to 62 miligramy cynku, czyli 413% zalecanej dawki. Trawa pszeniczna to także źródło innych składników odżywczych: magnezu, witaminy E i chlorofilu. Zaledwie jeden szot świeżego soku z trawy pszenicznej jest odpowiednikiem odżywczym zjedzenia kilograma warzyw!

4. Wołowina i baranina
Cynk obecny jest w prawie każdym mięsie, ale wołowina i baranina zawierają go najwięcej. Podobnie jak w przypadku ostryg jakość ma wpływ na zawartość odżywczą – zwierzęta karmione trawą i odpowiednio hodowane będą miały więcej wartości odżywczych niż te źle traktowane. Możesz spodziewać się, że w 100 gramach mięsa wołowego znajduje się 80% zalecanej dziennej dawki cynku oraz 40-50% w baraninie.

3. Zarodki pszenne
1 kubek zarodków pszennych to 16 mg cynku, czyli 126% zalecanej dziennej dawki. To jednak nie wszystko – zarodki pszenne to też solidne źródło błonnika, magnezu, manganu, selenu i żelaza. W przeciwieństwie do trawy pszennej nie są one jednak bezglutenowe.
2. Pestki dyni
Pestki dyni to świetne źródło cynku – pod warunkiem, że je się je ze skorupką. 1⁄4 kubka to 23% zalecanej dziennej dawki tego minerału. Pestki dyni to dobra przekąska lub składnik sałatki, najlepiej jedzone na surowo, gdyż podgrzewanie zmienia strukturę tłuszczy i może wpłynąć na zmniejszenie zawartości cynku.
1. Inne źródła
Inne dobre źródła cynku (ale nie tak dobre jak te wymienione wcześniej) to: kakao, suszone zioła, szpinak, większość orzechów i nasion, wieprzowina, kurczak i fasola (zwłaszcza fasola mung).
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze