Naturalne 藕r贸d艂a cynku
7. Cynk spe艂nia wa偶ne funkcje w organizmie
Cynk odgrywa zaskakuj膮co wiele r贸l w naszym organizmie. Wspomaga on aktywno艣膰 enzym贸w, produkcj臋聽limfocyt贸w T i ma dzia艂anie przeciwutleniaj膮ce. Pomimo tego, 偶e cynk wyst臋puje w wielu pokarmach, jego niedob贸r聽zdarza si臋 do艣膰 cz臋sto. Niedob贸r cynku mo偶e powodowa膰 obni偶enie odporno艣ci, wypadanie w艂os贸w i zanik apetytu. Na聽szcz臋艣cie niedob贸r mo偶na 艂atwo zrekompensowa膰, spo偶ywaj膮c bogate w cynk pokarmy.
6. Ostrygi
Produkty zwierz臋ce maj膮 zwykle wi臋cej cynku ni偶 produkty ro艣linne, a ostrygi zawieraj膮 najwi臋ksz膮 jego ilo艣膰. Ilo艣膰聽cynku zale偶y od rodzaju ostrygi i od czysto艣ci wody, w kt贸rej 偶y艂a, ale 85 gram贸w gotowanych ostryg to przynajmniej聽500% zalecanej dziennej dawki cynku. Oznacza to, 偶e ostrygi 艣wietnie nadaj膮 si臋 dla os贸b chc膮cych zniwelowa膰聽niedob贸r cynku. Tak偶e inne owoce morza s膮 dobrymi 藕r贸d艂ami cynku, np. 85 gram贸w homara to po艂owa dziennej聽zalecanej dawki cynku.
5. Trawa pszeniczna
Trawa pszeniczna ma najwi臋ksz膮 zawarto艣膰 cynku w艣r贸d wszystkich produkt贸w ro艣linnych. 4 gramy tego聽bezglutenowego pokarmu to 62 miligramy cynku, czyli 413% zalecanej dawki. Trawa pszeniczna to tak偶e 藕r贸d艂o聽innych sk艂adnik贸w od偶ywczych: magnezu, witaminy E i chlorofilu. Zaledwie jeden szot 艣wie偶ego soku z trawy聽pszenicznej jest odpowiednikiem od偶ywczym zjedzenia kilograma warzyw!
4. Wo艂owina i baranina
Cynk obecny jest w prawie ka偶dym mi臋sie, ale wo艂owina i baranina zawieraj膮 go najwi臋cej. Podobnie jak w przypadku聽ostryg jako艣膰 ma wp艂yw na zawarto艣膰 od偶ywcz膮 鈥 zwierz臋ta karmione traw膮 i odpowiednio hodowane b臋d膮 mia艂y聽wi臋cej warto艣ci od偶ywczych ni偶 te 藕le traktowane. Mo偶esz spodziewa膰 si臋, 偶e w 100 gramach mi臋sa wo艂owego聽znajduje si臋 80% zalecanej dziennej dawki cynku oraz 40-50% w baraninie.
3. Zarodki pszenne
1 kubek zarodk贸w pszennych to 16 mg cynku, czyli 126% zalecanej dziennej dawki. To jednak nie wszystko 鈥 zarodki聽pszenne to te偶 solidne 藕r贸d艂o b艂onnika, magnezu, manganu, selenu i 偶elaza. W przeciwie艅stwie do trawy pszennej nie聽s膮 one jednak bezglutenowe.
2. Pestki dyni
Pestki dyni to 艣wietne 藕r贸d艂o cynku 鈥 pod warunkiem, 偶e je si臋 je ze skorupk膮. 1鈦4 kubka to 23% zalecanej dziennej聽dawki tego minera艂u. Pestki dyni to dobra przek膮ska lub sk艂adnik sa艂atki, najlepiej jedzone na surowo, gdy偶聽podgrzewanie zmienia struktur臋 t艂uszczy i mo偶e wp艂yn膮膰 na zmniejszenie zawarto艣ci cynku.
1. Inne 藕r贸d艂a
Inne dobre 藕r贸d艂a cynku (ale nie tak dobre jak te wymienione wcze艣niej) to: kakao, suszone zio艂a, szpinak, wi臋kszo艣膰聽orzech贸w i nasion, wieprzowina, kurczak i fasola (zw艂aszcza fasola mung).
Ten artyku艂 nie ma jeszcze komentarzy
Poka偶 wszystkie komentarze