Kochasz ptysie? Dowiedz się, jak w prosty sposób wykonać ten deser w domu!
JOANNA HIRSZLER • dawno temuNiezwykle kruche i doskonaÅ‚e w smaku ciasto poÅ‚Ä…czone z kremowÄ…, bitÄ… Å›mietanÄ… - i jak tu nie kochać ptysiów? Jestem przekonana, że udajÄ…c siÄ™ do cukierni czÄ™sto siÄ™gasz wÅ‚aÅ›nie po to ciastko! SÄ… na tyle lekkie i majÄ… dobrze wyważony sÅ‚odki smak, że po zjedzeniu jednego ptysia nie czujesz przesÅ‚odzenia i ciężkoÅ›ci na żoÅ‚Ä…dku. Na pewno ucieszy ciÄ™ informacja, że te smaczne ciastka możesz wykonać samodzielnie w domu!
Na pierwszy rzut oka wydaje się, że ten deser jest bardzo trudny w wykonaniu. W rzeczywistości to bardzo proste! Myślę, że już przy pierwszym podejściu uda ci się wykonać te pyszne ciastka z doskonałą bitą śmietaną. Do wykonania domowych ptysiów potrzebne ci będzie:
- 240 ml wody;
- ¼ łyżeczki soli;
- 110 g masła pokrojonego w kostkę;
- 125 g mÄ…ki pszennej;
- 300 ml śmietany kremówki;
- 4 jajka;
- 200 g stopionej czekolady.
I jak ci smakują te domowe ptysie? Według mnie są niesamowite!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze