Zalety i wady garnków indukcyjnych
ISABELLE • dawno temuW ostatnim czasie popularne staÅ‚y siÄ™ kuchenki indukcyjne. Aby móc coÅ› ugotować, potrzebne sÄ… do tego specjalne garnkii patelnie. SprzÄ™t indukcyjny to dość znaczny wydatek. Kuchenki te wyposażone sÄ… w aluminiowÄ… pÅ‚ytÄ™ umieszczonÄ… miÄ™dzy dwiema warstwami stali, co pozwala na skuteczniejsze wytworzenie, dystrybucjÄ™ i podtrzymanie ciepÅ‚a. PÅ‚yty wytwarza siÄ™ z chromowo-niklowej stali szlachetnej, a ich spód jest gruby, dziÄ™ki czemu Å›wietnie rozprowadza ciepÅ‚o. Także spód garnków jest nieco grubszy niż standardowo, co oczywiÅ›cie nie jest przeszkodÄ… w równomiernym nagrzewaniu, a przy tym nie powoduje zniszczenia, ani przypalenia naczynia. Energia gromadzona przez specjalne dno garnka bardzo szybko rozprowadzana jest po caÅ‚ej jego powierzchni i zatrzymywana, wiÄ™c temperatura naczynia dÅ‚użej utrzymuje siÄ™ na wysokim poziomie.
Kilka słów na plus
Płyty indukcyjne zyskują coraz więcej zwolenników, którzy doceniają ich wyjątkowe zalety. Jednak decydując się na zakup takiej kuchni, należy także zaopatrzyć się w specjalny zestaw garnków indukcyjnych. To nowoczesne rozwiązanie jest bardzo ekonomiczne, ponieważ zużywa znacznie mniej energii niż tradycyjna kuchnia. Poza tym, stosując technologię indukcyjną dużo trudniej o poparzenie, gdyż ciepło emitowane jest wewnątrz garnka, a nie na zewnątrz, a płyta indukcyjna jest cały czas chłodna. Z tego też powodu dużo łatwiej jest doprowadzić ją do czystości. Co więcej, czas gotowania ulega skróceniu nawet o 30% w stosunku do czasu potrzebnego do przyrządzenia dania na kuchni gazowej. Garnki indukcyjne również są bardzo korzystnym rozwiązaniem, przede wszystkim dlatego, że w trakcie użytkowania nie ulegają zabrudzeniu, przepaleniu ani osmoleniu. Ponadto, są one bardzo wytrzymałe i odznaczają się świetnym wyglądem. Jak więc widać, znajdą one swoich zwolenników i pośród osób szukających nowoczesnych, estetycznie prezentujących się sprzętów kuchennych, jak również osób praktycznych, stawiających na łatwość czyszczenia i funkcjonalność naczyń. To także dobre rozwiązanie ze względu na dzieci – nawet jeśli dziecko dotknie paluszkiem płyty, to się nie poparzy. Kolejnym plusem garnków indukcyjnych jest to, że mogą być używane nie tylko na płytach elektromagnetycznych, ale także na zwykłych kuchenkach elektrycznych.
Kilka słów na minus
Pomimo wielu zalet, technologia indukcyjna ma też wiele wad. PierwszÄ… i najwyraźniejszÄ… jest cena. Zestaw garnków może kosztować nawet od 1 do kilku tysiÄ™cy zÅ‚otych. Tak wielki zakres cen ma zwiÄ…zek z wielkoÅ›ciÄ… i markÄ… kompletu. Z drugiej strony, pÅ‚yta indukcyjna jest warta co najmniej 2,5 tysiÄ…ca zÅ‚otych. Przy zakupie produktu taÅ„szego należy siÄ™ liczyć z jej gorszÄ… jakoÅ›ciÄ… i, co za tym idzie, koniecznoÅ›ciÄ… czÄ™stszego ponoszenia kosztów naprawy. Należy pamiÄ™tać, że tego typu pÅ‚yty wytwarzajÄ… silne pole magnetyczne, dlatego nie powinny być stosowane przez osoby posiadajÄ…ce rozrusznik serca. Pole to jest tak intensywne, że poÅ‚ożona w pobliżu pÅ‚yty karta kredytowa może ulec rozmagnesowaniu, co czyni jÄ… bezużytecznÄ…. Co prawda, producenci zapewniajÄ…, że wytwarzane pole magnetyczne jest w peÅ‚ni bezpieczne dla użytkowników, jednak wiele osób stosujÄ…cych pÅ‚yty indukcyjne zachowuje szczególne Å›rodki ostrożnoÅ›ci. Â
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze