Borówka amerykańska
KAROLINA • dawno temu

Wraz z latem kończy się szeroki dostęp do świeżych i zdrowych owoców. Co prawda, w sklepach możemy dostać ich szklarniowe odmiany, jednakże nie posiadają one tak wielu wartości odżywczych, jak te naturalnie dojrzewające na słońcu. Niektóre z owoców można w prosty sposób przechować, dość wspomnieć tu na przykład jabłka. Niestety część z naszych ulubionych przysmaków wymaga obróbki i przetworzenia na dżemy, powidła albo mrożonki. Sięganiu po owoce w czasie trwania jesieni i zimy może przeszkodzić monotonia przygotowanych wcześniej przetworów, dlatego warto sięgać po mniej znane, choć bardzo korzystne dla naszego zdrowia gatunki. Jednym z nich jest bliska kuzynka naszej polskiej jagody – borówka amerykańska. Jeżeli chcesz dowiedzieć się, jakie właściwości są jej przypisywane oraz w jaki sposób możesz wykorzystać ją w kuchni, zapoznaj się z poniższym artykułem.
Właściwości borówki amerykańskiej
Borówki amerykańskie, jak sama nazwa wskazuje, pochodzą z terenów Ameryki Północnej. To właśnie rdzenna ludność tych regionów zbierała je, a nawet otaczała kultem. Trudno się temu dziwić, ponieważ jagoda amerykańska posiadała szereg zastosowań. Już od wieków stosowano ją w sztuce kulinarnej, nie tylko spożywając ją na surowo, lecz także wykonując na jej postawie różnego rodzaju przetwory. I tak smakowe właściwości borówki amerykańskiej okazały się idealnie pasować do rozmaitych mięs, które nacierano wysuszonymi i sproszkowanymi owocami. Ponadto od dawna ceniony jest również sok z borówki amerykańskiej. Owoce te świetnie sprawdzają się również po zamrożeniu.

Należy zaznaczyć, że te przypominające polskie jagody owoce posiadają szereg wartościowych substancji odżywczych. Ich jedzenie dostarcza nam znaczną ilość węglowodanów, ale też błonnika, witamin A, E, C, K i z grupy B. Poza tym w borówce amerykańskiej jest też wapń, fosfor, magnez oraz cynk. Owoce te to niezastąpione źródło przeciwutleniaczy zwalczających wolne rodniki. Współcześnie przypisuje się im szereg właściwości. Do najważniejszych z nich należy działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Ich jedzenie poprawia także pamięć, wzmacnia układ nerwowy i pozytywnie wpływa na pracę serca. Niewątpliwie nie stracisz, jeśli jagoda ta znajdzie się w twoim jadłospisie. Żeby się tak stało, zapoznaj się z przetworami z borówki amerykańskiej.
Przetwory z borówki amerykańskiej
Jak już zostało wskazane, borówka doskonale smakuje zarówno surowa, jak i po zamrożeniu i przetworzeniu. Świeże jagody zazwyczaj dodawane są jako owoce deserowe do lodów i wypieków. Równie dobrze w tej roli sprawdzają się przetwory z nich przyrządzone. Dzięki zamknięciu ich w słoiczku będziesz mogła cieszyć się ich smakiem i wartościami odżywczymi przez cały rok. Przygotowanie przetworów z borówki jest bardzo łatwe. Stanowią je świeże, umyte i gotowane przez kilka minut owoce z dodatkiem wody i ewentualnie cukru. Po tym czasie należy w zasadzie już gotowe konfitury zamknąć w słoiczku. Istnieje możliwość dodawania do borówki innych owoców, na przykład jabłek, a powstały przetwór wykorzystywać do pieczonej kaczki. Słoiczek borówek amerykańskich wspaniale urozmaici smak pieczonego mięsa, gulaszu, domowych ciast, lodów czy nawet jogurtów.

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze