Kompoty owocowe
KAROLINA • dawno temuDobrze dobrane produkty spożywcze potrafiÄ… polepszyć nasze samopoczucie. Odczuwamy to zwÅ‚aszcza, gdy za oknem tylko sporadycznie pojawiajÄ… siÄ™ promienie sÅ‚oneczne. Wówczas szukamy sposobu na naÅ‚adowanie swoich akumulatorów. Nie jest to Å‚atwe, zwÅ‚aszcza że wiÄ™kszość lubianych przez nas owoców i warzyw kosztuje znacznie wiÄ™cej niż latem, i co wiÄ™cej, gorzej smakuje. W takiej sytuacji najlepiej jest znaleźć jakieÅ› ich odpowiedniki. Okazuje siÄ™, że bardzo dobrym sposobem jest przetwarzanie warzyw i owoców w różny sposób, co umożliwi nam cieszenie siÄ™ ich smakiem przez okrÄ…gÅ‚y rok. Kiedy zdobÄ™dziesz siÄ™ na zamrożenie Å›wieżych truskawek, jednym ruchem rÄ™ki dostarczysz sobie ogromnÄ… bombÄ™ smakowÄ… i witaminowÄ…. Obok tego, jeÅ›li w piekarniku ususzysz jakieÅ› owoce, bÄ™dziesz mogÅ‚a zrobić z nich pyszny kompot. Zobacz, jak urozmaicić jesienno-zimowÄ… dietÄ™ i zrobić kompot, który we wspaniaÅ‚y sposób uzupeÅ‚ni przyrzÄ…dzony przez nas Å›wiÄ…teczny obiad.
Co to jest kompot?
Zanim dowiemy się, jakie kompoty z reguły najlepiej sprawdzają się podczas zimowych dni, warto zastanowić się, co to jest kompot. Większość z nas, chcąc zaoszczędzić swój czas, właściwie wyłączyła go ze swojej diety. Zupełnie niesłusznie sięgamy po słodzone soki w kartonikach albo plastikowych butelkach wypełnione konserwantami i sztucznymi barwnikami. Znacznie bardziej zdrowy i smaczny jest kompot przyrządzony ze świeżych, mrożonych albo suszonych owoców. To właśnie napój przyrządzony z truskawek, porzeczek, jabłek, agrestu albo rabarbaru określany jest mianem kompotu. Przepis na kompotjest bardzo prosty i znany już od setek lat. Jego przygotowanie opiera się przede wszystkim na gotowaniu wspomnianych owoców w dużej ilości wody. Po dodaniu odpowiedniej ilości cukru i przypraw otrzymujemy kompot z dyni, kompot jabłkowy, kompot z rabarbaru albo kompot z gruszek. Wówczas mamy pewność, że nie ma w nich żadnych niezdrowych dodatków, a wszystkie wartości odżywcze z owoców są nam dostarczane. Zobacz, które z nich najlepiej sprawdzają się podczas chłodnych dni. Nie trać czasu i już teraz zapoznaj się z kompotami na zimę.
Kompoty na zimÄ™
Kiedy nie mamy dostępu do świeżych owoców, musimy zadowolić się ich przetworzoną formą. Nierzadko sięganie po suszone śliwki albo zawekowane gruszki w syropie jest zdrowsze niż jedzenie nawożonych owoców szklarniowych nie mających zbyt wielu wartości odżywczych. Zimą mamy do wyboru trzy możliwości. Po pierwsze, możemy pić zawekowane w słoikach wcześniej przyrządzone kompoty. Równie dobrze, kiedy nie mieliśmy czasu, by je przygotować, z łatwością możemy sięgnąć po mrożonki albo suszone owoce. To właśnie kompot z suszujest tradycyjnym elementem wigilijnej wieczerzy. Poza tym dobrze jest nadać przyrządzanym napojom właściwości rozgrzewające. Możemy to uczynić poprzez dodanie odpowiednich przypraw. Bardzo dobrze sprawdzają się goździki, gałka muszkatołowa oraz świeżo straty imbir i cynamon. Dzięki temu będzie on nie tylko smaczny, lecz także niezwykle aromatyczny. Kolejnym argumentem przemawiającym za jego wykonaniem jest to, że świetnie nadaje się do picia na ciepło oraz po schłodzeniu.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze