Zdrowy zamiennik gorszy od cukru? Zobacz, kto powinien go unikać

Miód to bogactwo witamin i mikroelementów. Niestaty, także cukru.

Miód od dawna znany jest ze swoich leczniczych właściwości. Zawiera cukry proste, które są łatwo przyswajalne przez organizm, mnóstwo witamin i mikroelementów. W 100 g miodu znajduje się 0,9 mg żelaza, 5 mg magnezu, 5 mg wapnia i 16 mg fosforu.  Niestety, jest też popularnym alergenem. Uczulająco działają głownie pyłki kwiatowe, które w nim się znajdują, dlatego miody wielokwiatowe nie są polecane alergikom.

Oprócz licznych zalet, miód ma też jedną wadę.  Łyżeczka miodu zawiera aż dwukrotnie więcej kalorii niż łyżeczka cukru. Wystrzegajmy się szczególnie produktów sztucznych oraz miodów przemysłowych, gdyż to oznacza, że są one przegrzane lub sfermentowane.

Źródło: TVN Style

Źródło zdjęć: Shutterstock

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kafeteria.tv:

MOKRE BUTY? Tak je wysuszysz i nadasz piękny zapach Seks bez tajemnic. Jak wygląda życie intymne na emeryturze? Działa przeciwstresowo, obniża cholesterol. Zażywaj magnez Okuliści ostrzegają: Polacy widzą coraz gorzej! UNIWERSALNA modelka? Pozuje jako kobieta i mężczyzna Nowa gwiazda Bollywood? Tej twarzy NIE ZAPOMNISZ Epilacja jeszcze skuteczniejsza od depilacji. Nowa metoda trwale niszczy włos! Codziennie przechowujemy w nich jedzenie. Eksperci ostrzegają o ich SZKODLIWOŚCI Jak wybrać fotelik rowerowy dla dziecka? Te funkcje musi mieć obowiązkowo Chorzy na raka w kontrowersyjnej kampanii Brudne dziecko to szczęśliwe dziecko? Nie tylko. Nadmierna higiena jest przyczyną wielu chorób Takiej SZYNKI nie kupuj w żadnym wypadku. Zwróć uwagę na kolor i skórkę