Zdrowy zamiennik gorszy od cukru? Zobacz, kto powinien go unikać

Miód to bogactwo witamin i mikroelementów. Niestaty, także cukru.

Miód od dawna znany jest ze swoich leczniczych właściwości. Zawiera cukry proste, które są łatwo przyswajalne przez organizm, mnóstwo witamin i mikroelementów. W 100 g miodu znajduje się 0,9 mg żelaza, 5 mg magnezu, 5 mg wapnia i 16 mg fosforu.  Niestety, jest też popularnym alergenem. Uczulająco działają głownie pyłki kwiatowe, które w nim się znajdują, dlatego miody wielokwiatowe nie są polecane alergikom.

Oprócz licznych zalet, miód ma też jedną wadę.  Łyżeczka miodu zawiera aż dwukrotnie więcej kalorii niż łyżeczka cukru. Wystrzegajmy się szczególnie produktów sztucznych oraz miodów przemysłowych, gdyż to oznacza, że są one przegrzane lub sfermentowane.

Źródło: TVN Style

Źródło zdjęć: Shutterstock

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kafeteria.tv:

Uważaj na PASOŻYTY. Twoje dziecko może być nosicielem Chirurgiczny sposób na MŁODY WYGLĄD? Lekarze ostrzegają przed zagrożeniem dla GAŁEK OCZNYCH Jak obrać mango przy pomocy SZKLANKI? 81-letnia Helena Norowicz o udziale w kampanii BOHOBOCO. Podczas rozmowy zrobiła szpagat Polacy na bakier z aktywnością fizyczną. To częsty powód chorób Internauci oszaleli na punkcie małej tancerki. Rusza się jak prawdziwa diwa Z ukrytą kamerą próbowali kupić tabletkę "dzień po" Ukradli URNĘ Z PROCHAMI własnego dziadka! Myśleli, że to narkotyki Prosty przepis na efektowny deser z TAPIOKI i MUSU Z MANGO Diagnozuje się ją częściej, niż faktycznie występuje. Wszystko o SKAZIE BIAŁKOWEJ Wspólny trening rzeźbi sylwetkę i rozpala zmysły. Jak ćwiczą FIT LOVERS? Majdan, Stachursky i Saleta pokazują, jak badać PIERSI!