Kmin i kminek

... oraz palący smak kminku wykorzystywany jest m.in. do mięs, kapusty, pieczywa czy serów. Ich wspólne cechy to lecznicze właściwości oraz zastosowanie w przemyśle spożywczym. ... Kmin rzymski i kminek zwyczajny, zwany inaczej lekarskim to dwie ...

dawno temu

Sałatka wigilijna z ananasem

... Co pojawia się na twoim stole w wigilijny wieczór? Na pewno jest barszcz z uszkami, pierogi z kapustą, karp. A czy jadłaś już sałatkę wigilijną? Jeśli nie, to powinnaś jej spróbować w tym roku ...

dawno temu

Marchewki, ale tylko w całości

... Od dzisiaj nie kroimy marchewek. Naukowcy dowiedli, że gotowane w całości są zdrowsze i aż o 25 proc. zwiększają się ich właściwości antyrakowe w porównaniu z tymi pokrojonymi w paseczki. ... Od dzisiaj nie kroimy marchewek. Naukowcy dowiedli, ...

dawno temu

Twój sposób na młodą cerę – poznaj cudowne właściwości spiruliny w kosmetyce!

... Spirulina, zaliczana do tzw. superfoods, to zielona alga, o właściwościach antyoksydacyjnych i anti-aging, bogata w składniki odżywcze. Można ją przyjmować w tabletkach, jako dodatek do jedzenia, jest też obecna w kosmetykach. Poznaj jej ...

dawno temu

Właściwości szparagów

... szparagów są lekkostrawne. Właściwości lecznicze szparagówWspółczesne badania potwierdziły wiele leczniczych właściwości szparagów, m.in. działanie moczopędne i ułatwiające defekację. Dlatego zajadaj ... nad ziemię pod wpływem słońca stają się ...

dawno temu

Piperyna i jej właściwości

... , a mianowicie piperynie. Zdrowotne właściwości tego związku obecnego w zewnętrznej warstwie owoców pieprzu od setek lat są znane i cenione przez mieszkańców Indii. Tamtejsi medycy stosują ją ... wystąpieniu stanów depresyjnych. Niestety, samo ...

dawno temu

Kuchnia brazylijska

... Znudzeni ciągłym jedzeniem na przemian kotleta schabowego z ziemniakami i kiszoną kapustą możemy mieć ochotę na poznawanie nowych kuchni świata. Duża dostępność świeżych i nieraz bardzo egzotycznych ...

dawno temu

WŁAŚCIWOŚCI PESTEK DYNI

... walor smakowy, ale także wzbogacą posiłek o potrzebną dawkę mikroelementów. Dynia nie musi już być tylko wykorzystywana do robienia świecących lampionów na Halloween. Właściwości pestek dyni są nieocenione w leczeniu chorób układu krążenia oraz ...

dawno temu

Dlaczego w zimie warto stosować olejki?

... Po raz kolejny będę Was zachęcać do polubienia olejków do ciała. Po pierwsze dlatego, że naprawdę warto się do nich przekonać, bo zawierają moc dobroczynnych właściwości, a po drugie – bo w czasie zimy powinny stać się Waszym kosmetycznym ...

dawno temu

Właściwości banana

... . Z innych dobroczynnych właściwości można wymienić także to, że obniża poziom cholesterolu oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca. Podobno banany wpływają także na poprawę nastroju. Osoby otyłe ...

dawno temu

Właściwości maku

... zastosowań, a do zawierają cenne dla zdrowia witaminy i minerały. Jakie jest działanie maku i jakie potrawy można z niego przygotować? Mak – właściwości odżywcze Wspomaga procesy metaboliczne ...

dawno temu

Właściwości gruszki

... , regularne spożywanie gruszki może poprawić naszą koncentrację oraz usprawnić pracę mózgu. Na trawienieSoczysty owoc gruszy znakomicie gasi pragnienie w upalne dni. Ma właściwości moczopędne ...

dawno temu

Olej makadamia

... Olej makadamia pochodzi z Afryki i jest wytwarzany z orzeszków makadamia. Jego cenne właściwości od lat wykorzystywane są w kosmetykach do pielęgnacji ciała i włosów. ... Olej makadamia pochodzi z Afryki i jest wytwarzany z orzeszków makadamia. ...

dawno temu

Śledzik na śmierdząco, czyli surströmming

... Kiedy jeszcze pracowałam w pubie, zdarzyło mi się podawać tosty Pakistańczykowi. Tosty podawaliśmy zawsze z ogórkiem kiszony, tknięta jednak przeczuciem nie położyłam ogórka tradycyjnie ... uświadomił sobie, że podałam mu „zepsute” ogórki. ...

dawno temu

Właściwości orzechów

... . Do tego jest źródłem takich pierwiastków jak: miedź, fosfor, potas oraz witamin B1 i B6. Orzechy włoskie znane są ze swoich właściwości bakteriobójczych i przeciwzapalnych. Pomagają również w trawieniu ... orzechy włoskie w kosmetyce? Dzięki ...

dawno temu

Właściwości pietruszki

... pęcherza, bóle reumatyczne, a także bóle miesiączkowe. W pietruszce ukrywają się pokłady witaminy A, witaminy C, żelaza i soli mineralnych. Lecznicze właściwości pietruszkiPietruszka jest polecana ... jest najzdrowszą częścią warzywa. Problemem ...

dawno temu

Właściwości cynamonu

... posiada właściwości lecznicze i jest źródłem żelaza, manganu i magnezu. Wśród korzyści, jakie najczęściej się wymienia jest też jego działanie antybakteryjne oraz zapobieganie chorobom krążenia i serca ... gorączkę, dzięki swoim właściwościom ...

dawno temu

Właściwości mydła

... się na nim bakterie. Czy jednak mydło powinno iść w odstawkę w kwestii pielęgnacji ciała, a jego stosowanie powinnyśmy ograniczać jedynie do mycia nim rąk? Szare mydło – właściwości Nasze babcie ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Czy jagody goji są zdrowe?

... Czym są jagody goji? Poznaj właściwości jagód goji i dowiedz się, czy warto je włączyć do swojego codziennego jadłospisu. ... to najzdrowszy pokarm na świecie. Oczywiście taki spór trudno jednoznacznie rozstrzygnąć, z pewnością jednak jagody ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Czy piwo zawiera witaminy? Poznaj właściwości i skład piw

... się więc, że oprócz przyjemnego orzeźwienia i odprężenia piwo może również mieć pozytywny wpływ na nasz organizm. Co dobrego kryje się w piwie? Jakie ma właściwości? ... i minerały. Nie są to może wartości pozwalające uznać, że kufel lagera ...

dawno temu

Właściwości migdałów

... kwasy tłuszczowe. Migdały- właściwości lecznicze Zbawiennie wpływają na pracę układu krwionośnego, a więc zapobiegają zatorom i pękaniu naczynek. Skutecznie obniżają także poziom złego cholesterolu ...

dawno temu

Właściwości kminku

... bułeczek). Szczególnie doskonale wypada również w zestawieniu z kapustą czy serem żółtym. Posypane nim słone paluszki czy krakersy zyskają na smaku. Taka przekąska wykonana domowym sposobem znacznie lepiej ...

dawno temu

Właściwości selera

... długą tradycję. Jego właściwości doceniane są już od około 2 tysięcy lat. To rosnące w Polsce warzywo znane było już przez starożytnych Rzymian, Słowian i Greków. Co więcej, odgrywało niebagatelną ...

+ Pokaż więcej